Το φως που φαίνεται στο τέλος του τούνελ της εν εξελίξει διαπραγμάτευσης είναι για την κυβέρνηση ο «έντιμος συμβιβασμός» και η οριστική έξοδος από το Μνημόνιο και για τους υπολοίπους της ευρωζώνης και τους θεσμούς το τρένο της χρεοκοπίας ή της εξόδου του ευρώ, που έρχεται.
Κάπως έτσι θα μπορούσε κανείς να περιγράψει την πορεία των επαφών μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των δανειστών της δύο μήνες μετά τη συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου και πέντε μέρες πριν λήξει το πρώτο μέρος της παράτασης για το ελληνικό πρόγραμμα χωρίς κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα.
Στους δύο μήνες που απομένουν μέχρι και το τέλος Ιουνίου, η Ελλάδα ρισκάρει να χάσει οριστικά περίπου 15 δισ. ευρώ χρηματοδοτήσεων από την Ε.Ε. (1,8 δισ. ευρώ η δόση του δανείου και 10,5 δισ. ευρώ από το ESM) και την ΕΚΤ (2,7 δισ. από SNP και ΑΝFΑ) και να θέσει σε κίνδυνο τα υπόλοιπα 17,5 δισ. ευρώ, που αποτελούν το υπόλοιπο του δανείου του ΔΝΤ το οποίο είναι επισήμως διαθέσιμο μέχρι και το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2016 .
Η προσπάθεια για μια μερική συμφωνία πριν από το τέλος του μήνα προσέκρουσε πάνω στην άρνηση του υπουργού Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη να συζητήσει έστω τους όρους που του προσφέρθηκαν.
Του ζήτησαν πράγματα τα οποία ήξεραν ότι δεν θα δεχθεί (π.χ. τη μείωση των συντάξεων) αλλά και πράγματα που θα μπορούσε να δεχθεί, όπως για παράδειγμα την απελευθέρωση των πλειστηριασμών -οι οποίοι ελλείψει νομοθετικής πρόβλεψης γίνονται ανά πάσα στιγμή- ή την πρόβλεψη για υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα για το οποία το ίδιο το ΔΝΤ είχε προβλέψει την αναθεώρησή τους. Τα απέρριψε όλα χωρίς να προσφέρει καμία εναλλακτική προσφορά, χωρίς να προτείνει κάποιες από τις μεταρρυθμίσεις που αναφέρει γενικά αλλά ποτέ δεν εξειδικεύει.
Το αποτέλεσμα είναι πλέον ιστορία. Υπήρξε έκρηξη πολλών συναδέλφων του οι οποίοι τον έβλεπαν να συνεχίζει να επιμένει ότι διαπραγματεύεται αλλά στην ουσία να προσπαθεί να διαφυλάξει -και μόνο αυτό- τις κόκκινες γραμμές της Αθήνας στο ασφαλιστικό και τα εργασιακά.
Η άρνηση αυτή έκαψε και το σενάριο της οριστικής λύσης μέχρι και τον Ιούνιο. Με βάση το σχεδιασμό της κυβέρνησης, θα υπήρχαν κάποιες επιμέρους συμφωνίες σε μέτρα που θα συμφωνούσαν και οι δύο πλευρές μέχρι τον Ιούνιο. Στη συνέχεια, θα συμπληρώνονταν τα «κενά» και η Ελλάδα θα περνούσε αυτόματα στην επόμενη μέρα.
Μετά την εξέλιξη στο Eurogroup της Ρίγας, πλέον ένα σενάριο προκρίνεται από τους δανειστές και αφορά στην ύπαρξη συνολικής λύσης για όλα τα θέματα, στην ψήφισή τους και στη συνέχεια στην εκταμίευση του συνόλου της δόσης των 7,2 δισ. ευρώ.
Μία εβδομάδα πριν, ο υπουργός Οικονομικών πήρε ένα φαρδύ πλατύ «όχι» από την εκτελεστική διευθύντρια του ΔΝΤ, κ. Κριστίν Λαγκάρντ, στις διευκολύνσεις που ζήτησε σχετικά με τα μέτρα του ελληνικού προγράμματος και την αναβολή της συζήτησης θεμάτων όπως η περικοπή των συντάξεων και οι ομαδικές απολύσεις.
Παρ’ όλη όμως την τεράστια απόσταση ανάμεσα σε δανειστές και ελληνική διαπραγματευτική ομάδα, υπήρξαν και σημεία συμφωνίας σε τρία φορολογικά μέτρα, με πρώτο το χαράτσι διακοπών που έρχετα ν’ αντικαταστήσει την αύξηση του ΦΠΑ στα ξενοδοχεία που πρότεινε το e-mail Χαρδούβελη.
ΤΑΣΟΣ ΔΑΣΟΠΟΥΛΟΣ