"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

ΙΣΧΥΡΟ «ΧΑΡΤΙ» Ο ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΣ-Δημοσκόπηση: Μεγάλο προβάδισμα για την κυβέρνηση – Οι πολίτες δείχνει να στηρίζουν την επικείμενη συμφωνία με τους δανειστές


DIMOSKOPGENARINέα δημοσκόπηση από την εταιρεία METRISI δίνει στο ΣΥΡΙΖΑ σταθερό προβάδισμα δέκα μονάδων από την ΝΔ στην πρόθεση ψήφου (με αναγωγή επί των εγκύρων θα μπορούσε να φτάσει και τις 13 ή 1 4μονάδες) ενώ ο πρωθυπυργός Α.Τσίπρας αποτελεί το το «ισχυρό χαρτί» της κυβέρνησης.

Τα αποτελέσματα της έρευνας δείχνουν ότι ο λαός επιθυμεί μια συμφωνία με τους δανειστές και όχι περαιτέρω ρήξη, ή σκλήρυνση της στάσης της κυβέρνησης.

Σύμφωνα με τα ευρήματα της πανελλαδικής τηλεφωνικής δημοσκόπησης της εταιρείας METRISI, που πραγματοποιήθηκε από 28 έως 30 Απριλίου σε δείγμα 1.108 ατόμων στην πρόθεση ψήφου ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει κυρίαρχος, με διαφορά στις 9,9 μονάδες από τη ΝΔ, με 34,1%, έναντι της 24,2% της ΝΔ.

Το Ποτάμι βρίσκεται στην τρίτη θέση με 5,7%, οι ΑΝΕΛ εμφανίζονται ενισχυμένοι στο 5,1%, όπως και το ΚΚΕ με το ίδιο ποσοστό, ενώ η Χρυσή Αυγή «περιορίζεται» (έχουν καταντήσει γραφικοί στις εταιρείες δημοσκοπήσεων με την εμμονή τους να βγάζουν τον Λαϊκό Σύνδεσμο τελευταίο και καταϊδρωμένο, και το εθνικιστικό κόμμα να τους διαψεύδει εκκωφαντικά σε κάθε εκλογική αναμέτρηση) στο 4,9% και το ΠΑΣΟΚ στο 3,4%.

Φυσικά για άλλη μια φορά φαίνεται ένα ψυχολογικο «σπρώξιμο» προς το ΠΟΤΑΜΙ έναντι της τρίτης πολιτικής δύναμη της χώρας, του Λαϊκού Συνδέσμου. Ποτέ οι δημοσκοπήσεις δεν έδωσαν τα πραγματικά ποσοστά του Λαϊκού Συνδέσμου, και δεν υπάρχει κάποια εξέλιξη που να διακιολογεί την άνοδο του Ποταμιού, ούτε κάποια τόσο σημαντική παρέμβαση που να προκάλεσε αύξηση των ποσοστών του.

 

Σε ότι αφορά το Λαϊκό Σύνδεσμο οι δημοσκόποι στερούνται της «έξωθεν καλής μαρτυρίας» δηλαδή ότι στις εκλογές και στις ευρωεκλογές εμφάνιζαν το εθνικιστικό κόμμα από την πέμπτη μέχρι την έβδομη θέση και διαψεύστηκαν οικτρά, εν προκειμένω αξιοπιστία μηδέν.

 

Η δύναμη του Λαϊκού Συνδέσμου συνεχίζει βέβαια να κρύβεται στην λεγόμενη «κρυφή» ψήφο, πολλοί απλώς αρνούνται να απαντήσουν όπως αποδείχτηκε και στις ευρωεκλογές αλλά και στις εθνικές εκλογές.

Θα πορούσε αυτό να ισχύσει την πρώτη φορά ως λάθος, όμως τις επόμενες φορές θα έπρεπε να το λάβουν υπόψιν τους

Τα ποσοστά των ΑΝΕΛ είναι επίσης αρκετά υψηλά, και σημειώνεται ότι εφόσον μιλάμε για πρόθεση ψήφου με αναγωγή θα μπορούσαν να αγγίζουν το 6%. Στο σύνολό της η κυβέρνησης διατηρεί επομένως μια ευρεία πλειοψηφία,και τυγχάνει συντριπτικής αποδοχής.

Το σύνολο της αδιευκρίνιστης ψήφου ανέρχεται σε 12,8% και το «Άλλο κόμμα» στο 4,7%.

Η ικανοποίηση για το έργο και τις προσπάθειες του πρωθυπουργού είναι εξαιρετικά υψηλή, 49,6%, έναντι ποσοστού 39,2% της κυβέρνησης.

Με την κυβερνητική πολιτική για το μεταναστευτικό διαφωνεί το 55,8%, για τις ιδιωτικοποιήσεις το 45,7%, για τις αλλαγές στην Παιδεία το 50,6%, για τις καταλήψεις των δημοσίων κτιρίων το 63,1%, για την κατάργηση των φυλακών υψίστης ασφαλείας το 63,1% και για τις προωθούμενες αλλαγές στο ποδόσφαιρο και τον αθλητικό νόμο το 46,3%.

Η συντριπτική πλειοψηφία, σχεδόν επτά στους δέκα, δεν επιθυμούν μια πιο σκληρή στάση της κυβέρνησης έναντι των εταίρων, ποσοστό που, από τον περασμένο Μάρτιο, Μάρτιο, έχει αυξηθεί κατά έξι ποσοστιαίες μονάδες. Και στους ψηφοφόρους του ΣΥΡΙΖΑ, μάλιστα, οι γνώμες είναι μοιρασμένες, με το 47% να επιθυμεί σκληρότερη στάση, ενώ το 41% όχι.

Αυτό το γεγονός λύνει τα χέρια της κυβέρνησης ώστε να μπορέσει να προχωρήσει σε μια συμφωνία με τους δανειστές, αφού ο κόσμος δείχνει ότι του αρκεί η σκληρή στάση μέχρι αυτό το σημείο, αλλά όχι παραπέρα.

Ακόμη, το 47,6% δεν επιθυμεί πρόωρη προσφυγή στις κάλπες, σε αντίθεση με το 40,2%, που θα την επιθυμούσε ως λύση, σε περίπτωση αδιεξόδου των διαπραγματεύσεων.

Η παράταση της διαπραγμάτευσης ολοένα και αυξάνει την ανησυχία της πλειοψηφίας των πολιτών για στάση πληρωμών ή χρεοκοπία -61,2% και 56,4% αντίστοιχα-, ενώ ο φόβος για πιθανή έξοδο από το ευρώ μειώνεται, στο 47,3%.

Τέλος, το 43,2% συμφωνεί με τους κυβερνητικούς χειρισμούς στη διαπραγμάτευση με τους εταίρους έναντι του 39,6%, που διαφωνεί.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s