"Greek National Pride" blog / Διάσημοι Έλληνες / ΕΛΛΑΔΑ

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΑΡΟΥΦΑΚΗΣ Ο Γιάνης είναι άξιος γι’ αυτό και τον χτυπούν


BAROYFOPATERAS«Είναι άξιος, αξιοπρεπής και λέει την αλήθεια. Ζητάει αυτό που πρέπει και δεν κάνει πίσω. Θα παλεύει μέχρι να κερδίσει το ελάχιστο», λέει μιλώντας αποκλειστικά στο «Eθνος της Κυριακής» ο πατέρας του υπουργού Οικονομικών, Γιώργος Βαρουφάκης.Ο 90χρονος πρόεδρος της Χαλυβουργικής, κι αριστερός από… κούνια, στέλνει μηνύματα με νόημα προς πάσα κατεύθυνση, και στον απόηχο των φημών για «πάγωμα» του Γιάνη Βαρουφάκη, λέει ότι ο γιος του είναι διαφορετικός από τους προηγούμενους υπουργούς, ασυνήθιστος για τους Ευρωπαίους κι αγωνιστής, για αυτό και τον χτυπούν, ενώ είναι εκείνος που άνοιξε τις πόρτες στον Αλέξη Τσίπρα για τις επαφές του με τους ηγέτες του εξωτερικού.Για τον πατέρα του, ο υπουργός Οικονομικών είναι αυτός που έκανε περήφανο τον ελληνικό λαό.

O γιoς σας, κ. Βαρουφάκη, αυτήν τη στιγμή βρίσκεται στην πιο επίκαιρη και συνάμα πιο δύσκολη πολιτική θέση. Του άξιζε πιστεύετε αυτή η θέση;

Φυσικά και του αξίζει η θέση στην οποία είναι. Μιλάει ως Eλληνας και όχι ως κόμμα. Μπορεί να βγήκε με κόμμα, αλλά όταν μιλάει, μιλάει ως Eλληνας.

Oμως είναι σκληρή η πορεία που ακολουθεί.

Πιστεύετε ότι ο πρωθυπουργός τού έχει φερθεί καλά ή με την επιλογή Τσακαλώτου του τράβηξε το χαλί;

Ο Γιάνης είναι άξιος γι’ αυτό και τον χτυπούν

Κατηγορούν τον Αλέξη Τσίπρα ότι άνοιξε τον κύκλο και έβαλε κι άλλους. Εγώ δεν το πιστεύω αυτό. Ο Αλέξης Τσίπρας είναι πολύ δεμένος με τον Γιάνη. Ο γιoς μου είναι εξαιρετικό παιδί. Είναι τίμιος και αυτό που λέει, αυτό και κάνει. Παλεύει πολύ για τον σκοπό του. Αυτός ήταν που έδινε πάντοτε γραμμή στον πρωθυπουργό, και για αυτό εκείνος τον αγαπάει πολύ.

Νομίζω γνωρίστηκαν, χωρίς να ξέρω λεπτομέρειες, όταν κάποτε ο Τσίπρας πήγε στην Αμερική, για να συναντηθεί με προσωπικότητες. Τότε ο Γιάνης δίδασκε στο Οστιν, και ήταν εκείνος που είχε καλέσει τον σημερινό πρωθυπουργό, για να τον φέρει σε επαφή με αυτούς τους ανθρώπους. Ο γιος μου είχε πολλές επαφές με σπουδαία πρόσωπα των ΗΠΑ, ακόμη και τώρα με τον ίδιο τον Μπαράκ Ομπάμα.

Ο Γιώργος Βαρουφάκης ανοίγει το άλμπουμ των οικογενειακών φωτογραφιών για το «Εθνος της Κυριακής».

Για αυτό και είμαι σίγουρος ότι ο Τσίπρας στηρίζει τον γιο μου και φυσικά δεν θέλει να τον αδειάσει.

Κοίταξτε, πρωθυπουργός είναι και θα μπορούσε να διώξει τον Γιάνη, αντί να προσθέσει έναν ακόμη, τον Τσακαλώτο, στην ομάδα, κι όμως δεν το έκανε.

Εάν δεν του κάνει τη δουλειά του, κι όπως λένε φέρεται άσχημα, δεν θα μπορούσε να τον διώξει, σε ρωτώ. Πρωθυπουργός είναι.

Μήπως δεν το έκανε για να μη δημιουργήσει αντιδράσεις τρεις μήνες μετά την υπουργοποίηση του Γιάνη;

Μπορεί και αυτό. Πάντως με τον Τσίπρα έχουν πολύ καλές σχέσεις.

Πώς αισθάνεστε όταν οι ξένοι αποκαλούν τον Γιάνη ερασιτέχνη, ή τζογαδόρο, ιδιαίτερα όταν αυτοί οι χαρακτηρισμοί ακούγονται στο Eurogroup;

Εγώ δεν ακούω τίποτε. Η κόρη μου αρρωσταίνει με όλα αυτά που του σέρνουν. Λένε κι άλλα ακόμη, ότι είναι πάμπλουτος ή ότι εγώ, ο πατέρας του, είμαι βιομήχανος. Εγώ πιστεύω στον γιο μου, και πιστεύω επίσης ότι αυτή την αλλαγή που έκανε ο πρωθυπουργός, την έκανε για να ενισχύσει την ομάδα. Εχει πάρα πολλές υποθέσεις να διαχειριστεί ο Γιάνης και ο αγώνας είναι πολύπλευρος.

Μήπως ο Γιάνης είναι πιο εριστικός από όσο πρέπει, και προκαλεί ο ίδιος με τη συμπεριφορά του;

Ισως έχει το κακό ότι σου λέει την αλήθεια. Με λιτότητα δεν θα λύσουμε το πρόβλημα και επιτέλους δεν μπορούμε να υπογράφουμε πάντα. Οι προηγούμενοι που κυβερνούσαν έλεγαν… πάμε για να διαπραγματευθούμε με την τρόικα.

Μα υπάρχει διαπραγμάτευση που να μη λες και ένα όχι; Να μην κάνεις μια πρόταση; Αυτοί πήγαιναν και υπέγραφαν. Ο Γιάνης είναι τελείως διαφορετικός. Αυτή η κυβέρνηση είναι τελείως διαφορετική. Είμαι σίγουρος ότι όλοι οι Ευρωπαίοι, οι λαοί όμως, τον εκτιμούν πολύ. Πάντως και στο επίπεδο των ηγετών, τον δέχθηκε στο σπίτι του ο υπουργός των Οικονομικών της Αγγλίας, ο Ολάντ τον εκτιμά και μια κοπέλα που εγώ τη θαύμαζα, μου την έφαγε… η Κριστίν Λαγκάρντ, τον εκτιμά και αυτή. Ετσι του λέω και γελάει: μία θαύμαζα κι εγώ και μου την έφαγε ο γιος μου!

Χωρίς χιούμορ λοιπόν, θέλω να πω ότι τον εκτιμούν πολύ άσχετα αν διαφωνούν ριζικά μαζί του.

Τότε γιατί έχει δημιουργηθεί αυτή η εικόνα;

Γιατί θέλουν να τον υποτιμήσουν. Να τον υποβιβάσουν. Γιατί είναι άξιος. Δεν τους πάει… δεν τους ταιριάζει. Για αυτό τον χτυπούν. Είναι η πρώτη φορά που ανέβηκε το γόητρο και η αξιοπρέπεια των Ελλήνων. Μόνον τώρα.

Φυσικά κι εγώ κι ο κόσμος ξέρουν ότι τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα. Κι ο ίδιος μου λέει: Μπαμπά είναι πολύ δύσκολα, μα πάρα πολύ δύσκολα, αλλά παλεύω και όταν παλεύεις πετυχαίνεις.

Το δάχτυλο που σήκωσε στους Γερμανούς και η φωτογράφηση στο Paris Match δεν δημιούργησαν μια εικόνα αρνητική;

Δεν τα έκανε επίτηδες. Αυτός είναι ο χαρακτήρας του, δεν μπορείς να τον κλειδώσεις. Είναι αυθόρμητα όλα αυτά. Το ότι δεν βάζει γραβάτα για παράδειγμα, δεν είναι πρόκληση. Είναι έτσι. Μου λένε πολλοί που με βλέπουν: «κύριε Βαρουφάκη, εσείς με γραβάτα;», και τους απαντώ: «το παιδί μου δεν φοράει γραβάτα γιατί δεν έχει. Τις πήρα όλες εγώ»! Οπως καταλαβαίνετε, εγώ είμαι πιο τρελός από εκείνον!

Αλλωστε νομίζω ότι το ντύσιμό του αρέσει. Τον έχουν αγαπήσει όλες και όλοι. Η Λαγκάρντ πολύ, και όλες οι γυναίκες, Ευρωπαίες και Ελληνίδες. Και έχω πει στη Δανάη «πήγαινε από πίσω του, γιατί δεν σε βλέπω καλά!». Η Δανάη του φέρθηκε και του φέρεται πολύ καλά.

Ο πατέρας της όμως, ο Φαίδωνας Στράτος, του κάνει σκληρή κριτική, κατά καιρούς;

Νομίζω ότι τα γράφει αυτά γιατί ο Γιάνης δεν ορκίστηκε στους παπάδες όταν έγινε υπουργός. Και είχε αντίρρηση σε αυτό. Δεν έπρεπε να τα γράψει αυτά, γιατί έτσι κατηγορεί και την κόρη του τη Δανάη, η οποία είναι ένα με τον Γιάνη.

Ο γιος σας είναι άξιος της οργής που δέχεται;

Οχι βέβαια, γιατί αγωνίζεται χωρίς κανένα συμφέρον. Θα σου πω ένα παράδειγμα: Ηταν οι ευρωεκλογές κι, αν έβαζε, θα έβγαινε με την πρώτη. Του λέω λοιπόν: «Γιάνη γιατί δεν βάζεις»; Ο μισθός του θα ήταν 12.000 ευρώ τον μήνα, χώρια οι επιτροπές.

Και μου λέει: «Μπαμπά, η Ευρωβουλή στην Ευρώπη δεν έχει καμιά δύναμη. Διοικεί η κάθε Μέρκελ. Γιατί να πάω αφού δεν θα έχω φωνή; Για να βγάλω 12.000 ευρώ;».

Αυτός είναι ο Γιάνης, λοιπόν. Αγωνιστής είναι και καθόλου πλούσιος όπως τον παρουσιάζουν. Το σπίτι της Αίγινας είναι του πρώην συζύγου της Δανάης και το διαμέρισμα που έμεναν μέχρι τώρα στη Χατζηχρήστου κοντά στο μουσείο Ακροπόλεως είναι της πεθεράς του. Και για μένα λένε ότι είμαι βιομήχανος κι απλώς είμαι πρόεδρος. Δεν λέω… κερδίζω, αλλά δεν είμαι βιομήχανος. Μου δίνουν ένα πολύ ωραίο τίμημα για τη δουλειά που προσφέρω.

Τι εύχεστε στον γιο σας;

Να έχει κουράγιο, να έχει δύναμη, υγεία να συνεχίσει τον αγώνα για τον λαό μας. Για να ανεβάσει την αξιοπρέπεια και την υπερηφάνεια αυτού του λαού, που μόνο χάρη στον ΣΥΡΙΖΑ και ιδιαίτερα στον Γιάνη βρήκε αυτή την ψυχή και τώρα οι Ελληνες είναι υπερήφανοι. Οι προηγούμενες κυβερνήσεις ήταν ντροπή.

ΒΙΒΙΑΝ ΜΠΕΝΕΚΟΥ
bibian@pegasus.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s