"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Κύπρος / ΟΗΕ / Τουρκία

Άιντα: Η καλύτερη ευκαιρία για το Κυπριακό τα τελευταία 10 χρόνια


διαβουλεύσεις-στον-ΟΗΕ-για-Κύπρο-Espen

Λευκωσία: Η διαδικασία των συνομιλιών επαναρχίζει, δήλωσε σήμερα ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό Έσπεν Μπαρθ Άιντα, ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.

Η συνάντηση διήρκησε σχεδόν μιάμιση ώρα.

«Είναι πολύ ξεκάθαρο ότι η διαδικασία αρχίζει και πιστεύω ότι θα ξεκινήσει σε ένα εποικοδομητικό πνεύμα», είπε ο κ. Άιντα, προσθέτοντας ότι «το κλίμα που έχει δημιουργηθεί μας δίνει την ευκαιρία να προχωρήσουμε σε πραγματικά ουσιαστικές συνομιλίες».

Από την πλευρά του, ο κ. Ακιντζί ανέφερε ότι υπάρχει μια ευκαιρία για επίλυση του Κυπριακού και δεσμεύτηκε να πράξει ό,τι είναι δυνατό προς αυτή την κατεύθυνση. Πρόσθεσε ότι θα επιδείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα για την επίλυση του Κυπριακού.

Αναφερόμενος στον πρόεδρο Αναστασιάδη είπε ότι μοιράζονται το ίδιο όραμα για λύση προς όφελος των επόμενων γενεών.

Ο κ. Άιντα είπε ότι υπάρχει τώρα μια ευκαιρία για το Κυπριακό, την οποία χαρακτήρισε την καλύτερη εντός μιας δεκαετίας.

Υπάρχει, είπε, ένα πνεύμα αισιοδοξίας και εξέφρασε την άποψη ότι η διαδικασία αυτή τη φορά μπορεί να οδηγήσει σε μια πραγματική λύση.

Ερωτηθείς εάν μετά το δείπνο με τους δύο ηγέτες στις 11 Μαΐου θα ανακοινωθεί η επανέναρξη των συνομιλιών, είπε ότι αυτό εξαρτάται από τους δύο ηγέτες και επανέλαβε ότι η διαδικασία ανήκει στους ίδιους τους Κύπριους.

Είπε ότι με τον κ. Ακιντζί συζήτησαν για το παράθυρο ευκαιρίας που δημιουργείται σήμερα με την ανάδειξη του κ. Ακιντζί ως νέου Τ/κ ηγέτη και τη θετική αντίδραση των Ε/κ αλλά και της διεθνούς κοινότητας.

Ερωτηθείς κατά πόσον πιστεύει ότι η Τουρκία θεωρεί ότι υπάρχει παράθυρο ευκαιρίας και ότι θα μπορέσει η Άγκυρα να επωφεληθεί από μια ομοσπονδιακή λύση, απάντησε «οπωσδήποτε», προσθέτοντας ότι έχει συχνές επαφές με Τούρκους αξιωματούχους που επίσης θεωρούν ότι υπάρχει μια ευκαιρία που πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης.

Σύμφωνα με τους Τούρκους αξιωματούχους, είπε,  είναι προς το συμφέρον της Τουρκίας να επιλυθεί το πρόβλημα.

Ο κ. Άιντα ρωτήθηκε επίσης εάν τα ΗΕ επεξεργάζονται μια φόρμουλα για μια προνομιακή σχέση της Τουρκίας με τη μελλοντική ομόσπονδη Κύπρο λόγω του ότι η Τουρκία δεν είναι μέλος της ΕΕ ενώ οι υπόλοιπες εγγυήτριες δυνάμεις είναι.

Όπως είπε ο ίδιος, τα ΗΕ κάνουν σκέψεις «για κάθε θέμα καθώς θέλουν να φτάσουν μέχρι το τέλος.

Αυτό που πιστεύουμε», είπε, «θα το μοιραστούμε όταν θα έχουμε μιλήσει με τους εμπλεκόμενους, καθώς αυτό το θέμα δεν εξαρτάται από τα ΗΕ».

Η διαδικασία ανήκει στους Κύπριους, τόνισε, και σημείωσε ότι υπάρχουν ορισμένα θέματα που αφορούν τις εγγυήσεις.

Σχετικά με τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, είπε ότι υπάρχει σήμερα μια δυναμική και επανέλαβε ότι το θέμα αφορά τις δύο πλευρές και όχι τα ΗΕ. «Εγώ», είπε, «επικεντρώνομαι στην τελική διευθέτηση, προσθέτοντας ότι οτιδήποτε μπορεί να συμβάλει προς αυτή την κατεύθυνση είναι καλοδεχούμενο».

Ακιντζί: Το Κυπριακό θα το λύσουμε εμείς
Μετά τη συνάντηση, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι αρχίζει η διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, δηλώντας ότι ο ίδιος θα επιδείξει την απαραίτητη αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση προκειμένου να υπάρξει λύση του Κυπριακού. Ανέφερε ότι θα συναντήσει ξανά τον κ. Άιντα την ερχόμενη Παρασκευή ενώ θα συναντηθούν όλοι μαζί με τον πρόεδρο Αναστασιάδη στις 11 του μηνός.
«Ελπίζω», είπε, ότι θα έχουμε ένα καλό ξεκίνημα και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κ. Άιντα θα είναι πολύ υποβοηθητικός στην προσπάθεια, καθώς το Κυπριακό θα επιλυθεί από τους ίδιους τους Κύπριους.
Εξέφρασε την ελπίδα ο πρόεδρος Αναστασιάδης να μοιράζεται το ίδιο όραμα, της ανάγκης δηλαδή να υπάρξει μια λύση που έπρεπε να είχαμε βρει ήδη εδώ και πολύ καιρό.
«Εάν το Κυπριακό δεν επιλυθεί σήμερα», είπε, «τότε οι μελλοντικές γενιές θα έχουν ακόμη περισσότερες δυσκολίες».
Αναφερόμενος στο σχέδιο Ανάν, είπε ότι χάθηκε μια ευκαιρία πριν από δέκα χρόνια και εξέφρασε την ευχή να είχε επιλυθεί το πρόβλημα τότε.
«Σήμερα έχουμε μια ευκαιρία. Θα κάνω ό,τι είναι δυνατόν, θα επιδείξω την απαραίτητη αποφασιστικότητα και πολιτική βούληση για να επιλυθεί το πρόβλημα τώρα», ανέφερε.
Ωστόσο, είπε ότι «οπωσδήποτε εγώ δεν είμαι μάγος, θα ήθελα όμως να δω ότι με τον κ. Αναστασιάδη μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα ούτως ώστε να επιλύσουμε το πρόβλημα προς όφελος της νέας γενιάς».
Η τ/κ πλευρά, ανέφερε, θα είναι σε στενή επαφή με τους Τούρκους αξιωματούχους το επόμενο διάστημα.
Ερωτηθείς για το Βαρώσι, είπε ότι στη συνάντηση με τον κ. Άιντα δεν συζήτησαν συγκεκριμένα θέματα, όπως το Βαρώσι, το παράμενι αεροδρόμιο της Τύμπου ή το κατεχόμενο λιμάνι της Αμμοχώστου. Οποιαδήποτε ΜΟΕ, είπε, θα πρέπει να ειδωθούν ως ένα επιπρόσθετο στοιχείο στην προσπάθεια για μια συνολική λύση. «Δεν πρέπει να αναλώσουμε όλες τις δυνάμεις μας στα ΜΟΕ και να ξεχάσουμε τη συνολική λύση», πρόσθεσε.
«Υπάρχει μια ευκαιρία, όλα τα μέρη φαίνεται να είναι ευθυγραμμισμένα για μια λύση στο ταχύτερο δυνατόν», είπε ο κ. Ακιντζί.
Σε παρατήρηση ότι πολλοί Ε/κ διερωτώνται κατά πόσον θα αλλάξει τώρα που έχει αναλάβει τη θέση του Τ/κ ηγέτη, ο κ. Ακιντζί είπε ότι «ένα σημείο του χαρακτήρα μου είναι ότι δεν αλλάζω πολύ εύκολα».

Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ

pentapostagma.gr

One thought on “Άιντα: Η καλύτερη ευκαιρία για το Κυπριακό τα τελευταία 10 χρόνια

  1. WELL…BE OPTIMIST BECAUSE ITS NEVER TOO LATE FOR A FAVORABLE POLITICAL SOLUTION AND A RELIABLE PEACE UNDER WHICH ALL PEOPLE CAN FIND OUT A WAY TO LIVE THEIR DECENT LIFE TOGETHER IN PEACE AND IT CAN BE DONE IF REALLY WANT IT THEN EVERYTHING ITS POSSIBLE SO IT REMAIN TO BE SEEN.-

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s