"Greek National Pride" blog / Αζερμπαϊτζάν / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / Τουρκία

Επικείμενος άξονας Άγκυρας Μπακού;


11111

Συνεργασία σε στρατιωτικό, βιομηχανικό και ενεργειακό επίπεδο αναπτύσουν Τουρκία και Αζερμπαϊτζάν χωρίς να αποκλείεται στο εγγύς μέλλον μια ευρύτερη αμυντική συμμαχία με κίνδυνο για τα ελληνικά συμφέροντα.

 ΤΑΝΑΡ

Ο ρόλος του αγωγού ΤΑΝΑΡ

Ο Τούρκος Πρόεδρος Recep Tayyip Erdoğan και ο ομόλογός του από το Αζερμπαϊτζάν, Ilham Aliyev, θα παραστούν στην τελετή για την έναρξη των εργασιών του αγωγού αξίας 10δις δολάρια στην περιοχή Καρς της Τουρκίας, που έχει ως στόχο τη μείωση της εξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο αγωγός ΤΑΝΑΡ μήκους 1.850 χλμ, που αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το 2018, θα συνδεθεί με τον ήδη υπάρχοντα Αγωγό Νοτίου Καυκάσου, ο οποίος με τη σειρά του συνδέει την Τουρκία με τα πεδία φυσικού αερίου του Αζερμπαϊτζάν στην Κασπία Θάλασσα, μέσω της Γεωργίας.

Ο ΤΑΝΑΡ θεωρείται μέρος του Νοτίου Διαδρόμου Φυσικού Αερίου, ένα πολυαναμενόμενο σχέδιο που έχει ως στόχο να μεταφέρει φυσικό αέριο στην Ευρώπη μέσω του Αζερμπαϊτζάν, καθώς και από άλλες πηγές εκτός της Ρωσίας.

Οι υποστηρικτές του έργου αναμένουν ότι ο TANAP θα συνδεθεί και με τον σχεδιαζόμενο αγωγό Trans-Adriatic Pipeline (TAP), που θα μεταφέρει το φυσικό αέριο από τη δυτική Τουρκία προς την Ελλάδα, την Αλβανία και κατά μήκος της Αδριατικής, στην Ιταλία. Τα μέσα ενημέρωσης στο Αζερμπαϊτζάν εκτιμούν ότι το κόστος του αγωγού θα είναι στα 10-11 δισεκατομμύρια δολάρια, πολύ πιο πάνω από τις αρχικές εκτιμήσεις.

Βάσει της συμφωνίας που υπεγράφη την περασμένη εβδομάδα, η κρατική εταιρεία ενέργειας του Αζερμπαϊτζάν SOCAR και η Botas της Τουρκίας θα κατέχουν το 58% και 30% των μετοχών αντίστοιχα, ενώ ο βρετανικός ενεργειακός κολοσσός BP θα διαθέτει 12% των μετοχών.

«Δεν θα υπάρξει κανένα πολιτικό εμπόδιο πριν από αυτό το έργο», δήλωσε ο Τούρκος υπουργός Ενέργειας Taner Yıldız στην τελετή της υπογραφής της συμφωνίας την περασμένη εβδομάδα. «Ελπίζω ότι θα καταναλώνουμε το φυσικό αέριο από το πεδίο Shah Deniz 2 τόσο στην Τουρκία όσο και στην Ευρώπη μέχρι τα τέλη του 2018».

Ο αγωγός θα βοηθήσει την Τουρκία και την Ευρωπαϊκή Ένωση να μειώσουν την εξάρτηση από τις εισαγωγές φυσικού αερίου από τη Ρωσία με την αξιοποίηση του πεδίου Shah Deniz 2, το οποίο, σύμφωνα με την BP, θα παράγει 16 δισεκατομμύρια κυβικά μέτρα φυσικού αερίου ετησίως.

Ωστόσο η Τουρκία, οι σχέσεις της οποίας με τη Μόσχα έχουν βελτιωθεί σημαντικά τα τελευταία χρόνια, μιλάει επίσης με τη Ρωσία για το νέο αγωγό Τουρκικό Stream, ο οποίος θα μεταφέρει ρωσικό φυσικό αέριο κάτω από τη Μαύρη Θάλασσα στην επικράτειά της, και εν συνεχεία στην Ευρώπη.

Ο «Τουρκικός Stream» έχει ως στόχο να αντικαταστήσει τον ρωσικό South Stream, μεταφέροντας φυσικό αέριο στην Ευρώπη παρακάμπτοντας την Ουκρανία.

Ο εν λόγω αγωγός «ακυρώθηκε» πέρυσι από τον Ρώσο Πρόεδρο Vladimir Putin, επικαλούμενος έλλειψη συνεργασίας από την πλευρά της ΕΕ. Η Ρωσία, επίσης, έχει εκφράσει αμφιβολίες για τον αγωγό ΤΑΝΑΡ, με τον Πρέσβη της Στην ΕΕ, Vladimir Chizгov, να ισχυρίζεται ότι είναι «εξαιρετικά δύσκολο από τεχνική άποψη» καθώς και «πολυδάπανο».

Ωστόσο, ο Yildiz είπε ότι TANAP δεν είναι ανταγωνιστικός του «Τουρκικού Stream», οι τελικοί όροι του οποίου είναι ακόμα υπό διαπραγμάτευση με τη Ρωσία.

Στρατιωτική Συνεργασία

Το πρόγραμμα αφορά σε πρώτη φάση την παραγωγή πυραύλων διαμετρήματος 122 και 107 χλστ. όπως ο TR-122 και TRB-122 το οποίο μάλιστα θα εκτοξεύεται από το σύστημα πολλαπλών εκτοξευτών πυραύλων (ΠΕΠ) BM-21 Grad, το οποίο υπηρετεί (115 μονάδες και στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις). Η τουρκική βιομηχανία ανέπτυξε ρουκέτες ακρίνας δράσης 42 χλμ.

Σε ότι αφορά τους πυραύλους των 107 χλστ. το βεληνεκές των κατασκευής Roketsan TR-107 ανέρχεται σε 11 χιλιόμετρα.

Σε δεύτερη φάση θα αναπτυχθούν βαλλιστικά πυραυλικά συστήματα μικρού βεληνεκούς, με τεχνολογία προερχόμεν η από τον Yildirim 600T, ακτίνας δράσης μεταξύ 150 και 350 χλμ., ανάλογα με την έκδοση.

Η Τουρκία έχει αναλάβει το Αζερμπαϊτζάν «υπό την προστασία της» έναντι κυρίως της Αρμενίας και ουσιαστικά το Μπακού στρατηγικά εξαρτάται πλήρως από την Άγκυρα.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s