"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ / ΚΙΝΑ

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ «ΟΙ ΑΝΘΡΩΠΟΙ ΤΩΝ ΚΙΝΕΖΩΝ» ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ Η Κίνα «εισβάλλει» και στο ΥΠΕΘΑ με επίσημη πρόταση εκσυγχρονισμού των ρουκετοβόλων RM-70


RM70LH Κίνα εκδήλωσε επίσημο ενδιαφέρον για το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού των πολλαπλών εκτοξευτών ρουκετών RM-70 150 συστήματα των οποίων είχαν παραληφθεί την περίοδο 1991-92 από τα αποθέματα του του πρώην ανατολικογερμανικού Στρατού και εξακολουθούν και υπηρετούν 116 μέχρι σήμερα στον Ελληνικό Στρατό.

Συγκεκριμένα η κινεζική κρατική εταιρεία NORINCO κατά την διάρκεια επίσκεψης εκπροσώπων της πριν από δύο εβδομάδες στο υπουργείο Εθνικής Αμυνας (η NORINCO ήρθε μαζί με αντιπροσωπεία Κινέζων κρατικών αξιωματούχων παρουσίασε ένα ενδιαφέρον και χαμηλού κόστους πρόγραμμα εκσυγχρονισμού τουλάχιστον 48 μονάδων των Πολλαπλών Εκτοξευτών Πυραύλων RM-70.

Την ομάδα των στελεχών της NORINCO συνόδευαν και οι αντιπρόσωποί τους στην Αθήνα, οι Χρήστος Χούμπαυλης της εταιρείας ATEΣΕ και ο Γιώργος Πριμηκήρης.

Ο Χ.Χούμπαυλης είναι από τους σημαντικότερους προμηθευτές του υπουργείου Εθνικής Αμυνας, αντπρόσωπος πολλών ξένων εταιρειών κατασκευής οπλικών συτημάτων κυρίως γαλλικών (π.χ. Dassault), αλλά και άλλων όπως της EADS για τα Αεροσκάφη Ναυτικής Συνεργασίας CN-235/295.

Πρόσφατα κέρδισε κι ένα μεγάλο συμβόλαιο για την ασφάλεια της 114 ΠΜ στην Τανάγρα, το οποίο υπέγραψε ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Π.Καμμένος και σίγουρα η παρουσία του θα βοηθήσει πολύ τους Κινέζους της NORINCO.

Tα RM-70 του ΕΣ βρίσκονται σε αρκετά καλή κατάσταση και περιλάμβάνουν σημαντικό αριθμό οχημάτων της ίδιας σειράς, ειδικά διασκευασμένων για τη μεταφορά εφεδρικών πυρομαχικών.

Το συνολικό κονδύλι που προβλέπεται για τον εκσυγχρονισμό των 48 συστημάτων ανέρχεται σε 28,8 εκατ. ευρώ και θα αφορά την αναβάθμιση των ρουκετών (σύστημα προώθησης με αύξηση της ακτίνας δράσης μέχρι και 40 χλμ. ανάλογα με τον πρόγραμμα που θα επιλεγεί και της κεφαλής).

Θα υπάρξει και μια προαίρεση για 24 επιπλέον συστήματα.

Αυτή τη στιγμή υπηρετούν στο ΕΣ συνολικά 116 ΠΕΠ RM-70, τα οποία έχουν εντυπωσιάσει τόσο με την αξιοπιστία τους (είχαν παραληφθεί από τα αποθέματα του ανατολικογερμανικού Στρατού το 1992) όσο και με τον τεράστιο όγκο πυρός που επιδεικνύουν στις ασκήσεις.

Σε ότι αφορά το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού έχει εκτιμηθεί ιδιαίτερα το γεγονός ότι υπάρχει μεγάλο απόθεμα βλημάτων και κατά αυτόν το τρόπο το πρόγραμμα είναι περισσότερο συμφέρον από το να οδεύσουμε σε αγορά καινούργιων συστημάτων ΠΕΠ.

Δυστυχώς η βολή δεν υποβοηθείται με κανένα μέσο πλην τον κλασικών μεθόδων με τις οποίες σχεδιάστηκε το σύστημα πριν από τρεις ή τέσσερις δεκαετίες.

Έτσι είναι απαραίτητη η τοποθέτηση συστήματος προσανατολισμού μέσω GPS αλλά και τερματικών του ΣΤΤΕΠ (Συστήματος Τεχνικού και Τακτικού Ελέγχου Πυρός) ΔΙΑΣ.

Έτσι μόνο μπορεί να θεωρηθεί ότι τα RM-70, που σίγουρα είχαν δώσει νέες δυνατότητες ισχύος πυρός στο Πυροβολικό θα μπορούν να συνεχίσουν να το κάνουν στο σύγχρονο πεδίο μάχης και σε συνεργασία με άλλα μέσα όπως τα MLRS, τα ραντάρ αντι-πυροβολικού TPQ-36, TPQ-37 και Saab ARTHUR ή τα UAV Sperwer.

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι σε κάποιο επίπεδο έχουν γίνει προσπάθειες αντικατάστασης/εκσυγχρονισμού μεμονωμένων συστημάτων όπως για παράδειγμα των ασυρμάτων αλλά ήταν αποσπασματικές και είναι άγνωστο το κατά πόσο ολοκληρώθηκαν ώστε ο στόλος να είναι ομοιογενής.

Παράλληλα με το πρόγραμμα εκσυγχρονισμού που προαναφέρθηκε, υπήρχε και πρόβλεψη για την αγορά σύγχρονων ρουκετών με πιθανή κατασκευή τους στην Ελλάδα, που θα προσέφεραν μεγαλύτερο βεληνεκές και εναλλακτικές κεφαλές ανάλογα με τις επιχειρησιακές συνθήκες. Δυστυχώς ούτε και εδώ υπήρξε συνέχεια.

Ο εκσυγχρονισμός των ΠΕΠ RM-70 είνα το μοναδικό πρόγραμμα που συνδυάζει χαμηλό κόστος και υψηλή απόδοση (για κάθε όχημα θα δαπανηθεί το 1/5 του κονδυλίου απ’όσο θα δαπανηθεί για τον εκσυγχρονισμό των MLRS), αφού πλέον τα ρουκετοβόλα θα μπορούν να πλήττουν τις εχθρικές follow-on-forces ή και τις συγκεντώσεις των εχθρικών στρατευμάτων σε βάθος 40 χλμ. Ειδικά για τα νησιά του Αιγαίου ένα τέτοιο επιχειρησιακό χαρακτηριστικό είναι πολύτιμο.

Τμήμα ειδήσεων defencenet.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s