"Greek National Pride" blog / BRUSSELS GROUP / ΔΝΤ / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Την Τρίτη στο Brussels Group το συμβιβαστικό σχέδιο της Κομισιόν Καθοριστική η στάση του ΔΝΤ που ίσως υπογράψει την αποτίμηση χωρίς να συμφωνεί στην εκταμίευση πριν από τον Σεπτέμβριο


ÃåíéêÞ Üðïøç áðü ôçí Óýíïäï ÊïñõöÞò ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò óôéò ÂñõîÝëëåò, ÐÝìðôç 25 Ìáñôßïõ 2010.  (EUROKINISSI // Åëåýèåñç ç ÷ñÞóç ãéá ìç åìðïñéêïýò óêïðïýò. Íá áíáöÝñåôáé ùò ðçãÞ ôï Óõìâïýëéï ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò.)

ÃåíéêÞ Üðïøç áðü ôçí Óýíïäï ÊïñõöÞò ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò óôéò ÂñõîÝëëåò, ÐÝìðôç 25 Ìáñôßïõ 2010. (EUROKINISSI // Åëåýèåñç ç ÷ñÞóç ãéá ìç åìðïñéêïýò óêïðïýò. Íá áíáöÝñåôáé ùò ðçãÞ ôï Óõìâïýëéï ôçò ÅõñùðáúêÞò ¸íùóçò.)

Στο Brussels Group θα τεθεί την Τρίτη στις Βρυξέλλες το σχέδιο αποτροπής ενός πιστωτικού γεγονότος τον Ιούνιο, το οποίο συντάσσεται από την Κομισιόν και προβλέπει ολοκλήρωση της αξιολόγησης σε δύο φάσεις, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο. Οπως έχει συμβεί και στο παρελθόν, καθοριστική θα είναι η στάση που θα τηρήσουν, πρώτον, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), το οποίο ζητεί πλήρη αξιολόγηση και όχι μια «γρήγορη και βρώμικη λύση» και, δεύτερον, ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εν όψει και της Συνόδου των G7 στη Γερμανία όπου θα συζητηθεί το ελληνικό ζήτημα.

Αν «περάσει» από ΔΝΤ και Σόιμπλε η πρωτοβουλία της Κομισιόν θα πρόκειται για ένα κείμενο αποτίμησης των εξελίξεων το οποίο θα προσφέρει τις εξής δυνατότητες. Πρώτον, θα αποτελέσει τη βάση για να εγκριθεί από τα ευρωπαϊκά κοινοβούλια τον Ιούνιο μια τεχνική παράταση του προγράμματος (πιθανόν ως το τέλος Οκτωβρίου) και, δεύτερον, την εκταμίευση ενός ποσού 4-5 δισ. ευρώ από την ευρωπαϊκή πλευρά με πρώτα τα 1,9 δισ. ευρώ από τα κέρδη των ομολόγων (SMPs). Αυτό το ποσό θα μπορούσε να εκταμιευθεί αμέσως μετά την υπογραφή της συμφωνίας ώστε να μπορέσει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει τις δόσεις ύψους 1,6 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ που λήγουν από τις 5 ως τις 16 Ιουνίου.

Το ενδιάμεσο κείμενο που ήδη καταρτίζεται θα περιγράφει την πρόοδο, τα σημεία όπου υπάρχει συμφωνία (ΦΠΑ, πρωτογενές πλεόνασμα, λοιπά φορολογικά, ενοποιήσεις Ταμείων) και τα ανοιχτά θέματα που θα παραπέμπονται για τον Σεπτέμβριο, όπως τα εργασιακά και η συνολική παρέμβαση στο Ασφαλιστικό (όρια ηλικίας, επικουρικές κ.λπ.). Ετσι, θα απαιτεί νομοθέτηση εντός του Ιουνίου για τα συμφωνημένα θέματα με αντάλλαγμα τις δόσεις από τον EFSF και διευκολύνσεις από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (π.χ. άδεια για έντοκα) ώστε να αντιμετωπιστούν κατά το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου οι λήξεις ομολόγων της ΕΚΤ ύψους 6,7 δισ. ευρώ και η Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία.

Ο δεύτερος «γύρος», ο οποίος θα αφορά την ολοκλήρωση της αξιολόγησης και την προετοιμασία για το νέο πρόγραμμα θα αρχίσει τον Σεπτέμβριο και θα περιλαμβάνει όλα τα μεγάλα αγκάθια. Το «κλειδί» θα είναι το Ασφαλιστικό, ενώ το έτερο μεγάλο ζήτημα θα είναι η κάλυψη του χρηματοδοτικού κενού και η αλλαγή του προφίλ του χρέους.

Διαφορετικές εκτιμήσεις 

Ωστόσο, παρά την κινητικότητα που καταγράφεται, η εικόνα που μεταδίδεται για την πρόοδο των διαπραγματεύσεων δεν είναι κοινή. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν ότι «έχει ήδη αρχίσει να γράφεται το κείμενο της συμφωνίας». Προσθέτουν ότι το εύρος των εκκρεμών ζητημάτων έχει μειωθεί σε σημαντικό βαθμό και προβλέπουν ότι η επίτευξη συμφωνίας σε τεχνικό επίπεδο ως το τέλος της εβδομάδας μπορεί να θεωρηθεί ορατή. Την ίδια ώρα στελέχη της Κομισιόν κάνουν λόγο για «αργή πρόοδο», σημειώνουν ότι φαίνεται δύσκολο να υπάρξει συμφωνία ως την Παρασκευή αλλά αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο να υπάρξει κοινό έδαφος μέσα στο επόμενο δεκαήμερο με τα «δύσκολα θέματα» να μετατίθενται για αργότερα.

Η υπογραφή του ΔΝΤ

 

Σε σκληρή γραμμή παραμένουν τα στελέχη του ΔΝΤ που συνεχίζουν να εκφράζουν ενστάσεις και επί της διαδικασίας, κυρίως για την απαγόρευση της δυνατότητας να γίνονται απευθείας διαβουλεύσεις με υπουργούς της κυβέρνησης. Με δεδομένη την απόκλιση σε βασικά θέματα (εργασιακά, Ασφαλιστικό), στην Ουάσιγκτον αποκλείουν την άμεση εκταμίευση δόσεων αν δεν υπάρξει πρώτα πλήρης συμφωνία επί του κειμένου της αξιολόγησης.

Ωστόσο, αυτό δεν αποκλείει το ενδεχόμενο το ΔΝΤ να προσυπογράψει ένα ενδιάμεσο κείμενο καταγραφής και αποτίμησης με τους άλλους δύο θεσμούς (την ΕΚΤ και την Κομισιόν), στο πλαίσιο της πρώην τρόικας, διαχωρίζοντας όμως τη θέση του για τις εκταμιεύσεις. Θα επιμένει δηλαδή ότι οι δόσεις με βάση το δικό του πρόγραμμα (για το οποίο δεν απαιτείται παράταση, εφόσον λήγει τον Μάρτιο του 2016) θα εκταμιευθούν μόνο όταν ολοκληρωθεί η αξιολόγηση και ικανοποιηθούν όλα τα διαρθρωτικά ορόσημα, δηλαδή μετά τον Σεπτέμβριο. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s