"Greek National Pride" blog / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Μέρκελ: «Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εργάζομαι για να λήξουν όλα αίσια»


germanoellhnikh«Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα εργάζομαι για να λήξουν όλα αίσια» δήλωσε η Γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε απόψε στο ιταλικό τηλεοπτικό κανάλι Rai1. Η κ. Μέρκελ, απαντώντας σε ερώτηση της ανταποκρίτριας της ιταλικής δημόσιας τηλεόρασης στο Βερολίνο τόνισε: «Η Ελλάδα θέλει να παραμείνει μέλος του ευρώ. Το επιθυμεί και η Γερμανία, το επιθυμούν όλες οι χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Από την μεριά μας σεβόμαστε την αρχή της αλληλεγγύης, αλλά πρέπει να καταβληθεί μια προσπάθεια και από μέρους της Αθήνας. Η Ελλάδα βρίσκεται σχεδόν στο τέλος του δεύτερου προγράμματος βοήθειας και εμείς θέλουμε το πρόγραμμα αυτό να ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο. Πάνω στο σημείο αυτό είναι σε εξέλιξη διαπραγματεύσεις. Ο χρόνος λιγοστεύει, είναι αλήθεια, εγώ εργάζομαι για να λήξουν όλα αίσια.

Στην ερώτηση αν «στα πέντε χρόνια που διαρκεί η ελληνική κρίση η Γερμανία θα μπορούσε να έχει κάνει περισσότερα πράγματα και αν η πολιτική της λιτότητας πάση θυσία δυσκόλεψε τα πράγματα», η καγκελάριος απαντά:

«Όχι, αυτό πραγματικά δεν το πιστεύω. Η Ελλάδα έλαβε γενναιόδωρες βοήθειες. Η κατάσταση βελτιωνόταν λίγο. Στην συνέχεια, με τις βουλευτικές εκλογές, υπήρξε οπισθοδρόμηση. Τώρα πρέπει να την επαναφέρουμε προς την ανάπτυξη. Η Ιρλανδία είχε πιο σκληρούς όρους στο πρόγραμμά της και τώρα είναι η χώρα με την καλύτερη οικονομική ανάπτυξη σε όλη την Ευρώπη. Αναπτύσσονται η Ισπανία και η Πορτογαλία και πρέπει να επιστρέψει στην ανάπτυξη και η Ελλάδα. Αν δούμε, όμως, τα δομικά της προβλήματα, καταλαβαίνουμε ότι οι μεταρρυθμίσεις είναι αναγκαίες».

Παράλληλα, σε συνέντευξή της στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL είπε: «Θα συνεχίσω να εργάζομαι ώστε να μπορεί η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη», ενώ, σε ό,τι αφορά τις πρόσφατες διαπραγματεύσεις του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα στις Βρυξέλλες, τόνισε ότι η διαπραγμάτευση γίνεται με τους θεσμούς, με σημείο εκκίνησης το τρέχον πρόγραμμα.

«Δεν έχω αυτή την στιγμή κάποια συμμετοχή, αλλά το θέμα ήταν και είναι οι τρεις θεσμοί, τους οποίους αποκαλούσαμε παλαιότερα τρόικα, να έχουν μία κοινή αντίληψη. Αυτοί διαπραγματεύονται με την Ελλάδα και προτείνουν έπειτα στο Eurogroup, όταν έχουν ένα αποτέλεσμα. Αυτό σημαίνει ότι η μπάλα βρίσκεται εκεί και θα δούμε τι θα μας προτείνουν ως πιθανότητα. Αλλά σημείο εκκίνησης είναι το υπάρχον πρόγραμμα και για αυτό πρέπει να βρεθεί μία λύση», δήλωσε η κυρία Μέρκελ σε συνέντευξη που παραχώρησε στο ιδιωτικό τηλεοπτικό δίκτυο RTL και η οποία θα προβληθεί αργότερα απόψε.

Η κυρία Μέρκελ ερωτάται γιατί θα ήταν κακή η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη, για να απαντήσει ότι η ίδια προσπαθεί ώστε να μην συμβεί αυτό. «Έχουμε όμως αρχές στην Ευρωζώνη και αυτή η αρχή σημαίνει ότι λαμβάνει αλληλεγγύη αυτός, ο οποίος κάνει και ο ίδιος προσπάθεια. Και ακριβώς για αυτό διαπραγματευόμαστε αυτή την στιγμή με την Ελλάδα. Από την δική μας πλευρά έχουμε την καλή θέληση, αλλά η καλή θέληση μόνο δεν αρκεί. Στο τέλος πρέπει να βγαίνει και ο λογαριασμός», κατέληξε.

Η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων

Λίγο νωρίτερα, την πεποίθηση ότι η Ελλάδα πρέπει να επιστρέψει στο δρόμο των σκληρών μεταρρυθμίσεων και ότι η συμφωνία απαιτεί «μεγάλες προσπάθειες» και από τις δύο πλευρές, εξέφρασε σε άλλη συνέντευξή της στο CNN, η Ανγκελα Μέρκελ.

Η Γερμανίδα καγκελάριος τόνισε ότι η Ελλάδα θα πρέπει να ακολουθήσει το παράδειγμα άλλων χωρών της Ευρωζώνης, όπως η Ιρλανδία, οι οποίες εφάρμοσαν επώδυνες αλλαγές για την αντιμετώπιση της χρηματοπιστωτικής κρίσης. «Αυτός είναι ο δρόμος που πρέπει να ακολουθήσει η Ελλάδα. Και για αυτό οι διαπραγματεύσεις είναι σκληρές αλλά ο στόχος τους είναι να παραμείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη» ανέφερε χαρακτηριστικά η κ. Μέρκελ, η οποία δεν παρέλειψε να τονίσει ότι είναι ιδιαίτερα ευχαριστημένη που το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) έχει εμπλακεί σε αυτές τις διαπραγματεύσεις.

«Τελικώς μια χώρα επανέρχεται σε τροχιά ανάπτυξης μετά από δικές της προσπάθειες» ανέφερε χαρακτηριστικά η Γερμανίδα καγκελάριος.

Σε ανεξάρτητη συνέντευξή της στο δίκτυο RTL, η κ. Μέρκελ δήλωσε ότι δεν έχει ακούσει κάτι σχετικά με την αποχώρηση του ΔΝΤ από τις διαπραγματεύσεις για την Ελλάδα ενώ ταυτόχρονα πρόσθεσε ότι αυτό που διακυβεύεται είναι μια κοινή πρόταση. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s