"Greek National Pride" blog / ΑΝΑΛΥΣΕΙΣ / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Αυτά προβλέπει η νέα πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης προς τους δανειστές Συντελεστές 6,5%, 12% και 23% για τον ΦΠΑ | Πυρετώδεις διαβουλεύσεις για τη συνάντηση Τσίπρα-Μέρκελ-Ολάντ


EUROGROUPMARCH

Αύξηση του μεσαίου συντελεστή ΦΠΑ στο 12% από 11% της αρχικής πρότασης προβλέπει η νέα κυβερνητική πρόταση που υποβλήθηκε προς τους θεσμούς. Η νέα κυβερνητική πρόταση προβλέπει μεταξύ άλλων πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% φέτος από ( 0,6% της αρχικής) και 1,75% για το 2016.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση ζητά επίσης σαφή δέσμευση από τους δανειστές για το χρόνο και τον τρόπο διευθέτησης του χρέους.

Έτσι, με βάση τα νέα δεδομένα η πρόταση της ελληνικής πλευρά για τις αλλαγές στο ΦΠΑ διαμορφώνεται ως εξής:

– 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου
– 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια
– 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά

Αδιευκρίνιστο είναι ακόμη το τι θα γίνει με το μειωμένο καθεστώς ΦΠΑ στα νησιά. Ως γνωστόν υπήρχαν σκέψεις στην κυβέρνηση να μην καταργηθεί αλλά πρέπει να βρεθεί άλλο μέτρο ισοδύναμου αποτελέσματος γεγονός που καθιστά ιδιαίτερα δύσκολη τη διατήρησή του.

Όπως αναφέρουν αρμόδιες πηγές η κυβέρνηση αναμένει την γραπτή απάντηση των εταίρων στις νέες προτάσεις της πριν την αυριανή συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την Γερμανίδα Καγκελάριο Άγγελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ.

Σύμφωνα με όσα μετέδωσε το Reuters, η νέα πρόταση των μεταρρυθμίσεων που κατατέθηκε από την Ελλάδα, για να «ξεκλειδώσει» ένα νέο δάνειο, θα αξιολογηθεί.

Την κατάθεση της νέας πρότασης επιβεβαίωσε εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

Τι αναφέρουν κυβερνητικές πηγές

Η ελληνική κυβέρνηση κάλυψε την μισή απόσταση στο θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων και περιμένει από τους θεσμούς, να καλύψουν την άλλη μισή αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

Οι ίδιες πηγές σημειώνουν ότι η Αθήνα πρότεινε πρωτογενές πλεόνασμα 0,75% για το 2015 και 1,75% για το 2016.

Σύμφωνα με πληροφορίες από το Μαξίμου, η ελληνική κυβέρνηση, μετά την έκφραση αντίθεσης απ’ όλα τα ελληνικά κόμματα στην πρόταση των θεσμών, συνεχίζει την διαπραγμάτευση σε πολιτικό επίπεδο, στη βάση της πρότασης που τους έχει καταθέσει. Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν δε ότι «στην κατεύθυνση αυτή παρέδωσε χθες στον Επίτροπο Πιέρ Μοσκοβισί δύο συμπληρωματικά κείμενα προτάσεων με στόχο αφενός να κλείσει η διαφορά στο δημοσιονομικό με εναλλακτικές προτάσεις, και αφετέρου να προσδιοριστεί ένα εφικτό σχέδιο βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους. Η ελληνική πλευρά θα συνεχίσει την ανταλλαγή απόψεων με τους θεσμούς σε πολιτικό επίπεδο, περιμένοντας με ενδιαφέρον την επίσημη τοποθέτησή τους.»

Η πρόταση που κατέθεσε εκ νέου η ελληνική κυβέρνηση είναι έκτασης, σύμφωνα με τις πληροφορίες, τριών σελίδων. Για… «ψίχουλα» κάνουν λόγο τα διεθνή μέσα, αφού είναι απορίας άξιο πώς η ελληνική κυβέρνηση κατάφερε πρόταση 47 σελίδων να τη συμπτύξει σε τρεις μόλις σελίδες…

Όπως μεταδίδει το Bloomberg στις τρεις σελίδες της νέας πρότασης καλύπτονται μόνο δημοσιονομικοί στόχοι, ενώ επιπλέον η ελληνική κυβέρνηση προτείνει, μεταξύ άλλων, αύξηση του ορίου εντόκων και συνδρομή του ESM για τα ομόλογα της EKT.

Στο μεταξύ, το Bloomberg μετέδωσε ότι οι αξιωματούχοι που είδαν την ελληνική πρόταση είπαν στο πρακτορείο πως δεν είναι αξιόπιστη, ενώ και το γερμανικό πρακτορείο MNI τονίζει ότι η νέα πρόταση είναι σχεδόν ίδια με την προηγούμενη, εκτός από μικρές αλλαγές.


Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις ενόψει της συνάντησης Τσίπρα – Μέρκελ – Ολάντ

Εντατικές διαβουλεύσεις μεταξύ της κυβέρνησης και των θεσμών βρίσκονται σε εξέλιξη προκειμένου να βρεθούν σημεία σύγκλισης σε τρία μέτωπα από τα οποία θα οποία θα κριθεί η επίτευξη της συμφωνίας. Πρόκειται για το ύψος του δημοσιονομικού κενού τη διετία 2015-2016, τον ΦΠΑ και το Ασφαλιστικό, τα οποία, πάντως, σε μεγάλο βαθμό σχετίζονται μεταξύ τους ως προς την επίδραση τους στη διαμόρφωση του μεγεθών του προϋπολογισμού και του πρωτογενούς πλεονάσματος.

Με βάση και τις διαβουλεύσεις αυτές που ολοκληρώνονται σήμερα, με την επιστροφή από τις Βρυξέλλες του υπουργού Επικρατείας Νίκου Παππά, του υπουργού αναπληρωτή Διεθνών Οικονομικών Σχέσεων Ευκλείδη Τσακαλώτου και του Προέδρου του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμόνων Γιώργου Χουλαράκη, οι οποίοι είχαν συζητήσεις με κορυφαίους παράγοντες της Κομισιόν θα διαμορφωθεί η νέα πρόταση της κυβέρνησης. Την πρόταση αυτή, η οποία, όπως αναφέρουν αρμόδιοι παράγοντες, θα αποτελεί εξέλιξη της προτάσεων της προηγούμενης εβδομάδας, θα παρουσιάσει ο Πρωθυπουργός στην αυριανή συνάντησή του με την Γερμανίδα Καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ με στόχο να επιτευχθεί η συμφωνία που είναι οι στόχος της ελληνικής κυβέρνησης.

Βασική επιδίωξη της ελληνικής πλευράς είναι, πάντως, η συμφωνία να περιλαμβάνει ρύθμιση ανάσα για το χρέος και αναπτυξιακό πακέτο που θα βοηθήσει την ελληνική οικονομία να επιτύχει τους ρυθμούς ανάπτυξης που χρειάζεται τα επόμενα χρόνια. Στόχος της κυβέρνησης είναι να υπάρξει μια συνολική συμφωνία από τώρα προκειμένου να ξεκαθαρίσει ο ορίζοντας και να αποφευχθούν νέες διαπραγματεύσεις τους επόμενους μήνες που θα έθεταν, εκ νέου, σε ομηρία την ελληνική οικονομικά.

Σε ότι αφορά το δημοσιονομικό κενό η απόσταση που χωρίζει κυβέρνηση και πιστωτές παραμένει μεγάλη. Οι θεσμοί ζητούν να καλυφθεί ένα δημοσιονομικό κενό 4,5 δις ευρώ για τη διετία 2015-2016 ενώ η ελληνική πλευρά προβλέπει ότι το ποσό αυτό θα κυμανθεί στα 2 δισ ευρώ. Στο μέτωπο αυτό η διαπραγμάτευση θα κριθεί από το σημείο στο οποίο θα βρεθεί κοινή συνισταμένη μεταξύ των δύο πλευρών στις προβλέψεις για την πορεία των εσόδων και την αύξηση του ΑΕΠ. Επίσης από τις παρεμβάσεις που θα γίνουν στα δύο επόμενα μέτωπα.

Στον ΦΠΑ εκτιμάται ότι υπάρχουν προοπτικές σύγκλισης. Η κυβέρνηση δεν αποκλείει κάποιες οριακές αναπροσαρμογές των συντελεστών 6 % και 11% της πρότασης της, όχι πάντως του 23%. Όμως, η απόσταση που χωρίζει τις δύο πλευρές παραμένει μεγάλη δεδομένου ότι οι πιστωτές ζητούν έσοδα 1,8 δισ ευρώ. Η ελληνική πρόταση που κυμαίνεται στο 1 δισ ευρώ ακόμη και με τις αναπροσαρμογές δεν πρόκειται να φθάσει το ποσό που ζητούν οι θεσμοί. Παράλληλα η κυβέρνηση δεν πρόκειται να κάνει αποδεκτή την πρόταση των θεσμών για ΦΠΑ 23% στην ηλεκτρική ενέργεια.

Στο μέτωπο του Ασφαλιστικού τα περιθώρια διαπραγμάτευσης της ελληνικής κυβέρνησης είναι περιορισμένα. Η κυβέρνηση έχει διαμηνύσει ότι δεν πρόκειται να προχωρήσει πέραν των περικοπών των πρόωρων συνταξιοτήσεων καθώς η μείωση των συντάξεων αποτελεί για αυτήν κόκκινη γραμμή. Ετσι δεν πρόκειται να αποδεχθεί κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέτρο το οποίο,πάντως, εκτιμάται ότι μπορεί να αποσύρουν από το τραπέζι οι πιστωτές μετά την άρνηση της ελληνικής κυβέρνησης.

Το συνολικό ποσό που μπορεί να αντληθεί φτάνει τα 29 δις (με δεδομένο ότι το πρωτογενές πλεόνασμα για φέτος θα είναι 0,6% του ΑΕΠ). Οι πηγές χρηματοδότησης της Ελλάδας χωρίς να συναφθεί νέο δάνειο είναι
3,3 δις από τα SMP για το 2014 – 2015 (δηλαδή τα κέρδη των κεντρικών τραπεζών από τα ομόλογα που είχαν αγοραστεί στη δευτερογενή αγορά). Το 1,9 δις ευρώ αφορά το 2014 και το 1,4 δις ευρώ το 2015.

  1. 10,9 δις από τη χρησιμοποίηση των αδιάθετων κεφαλαίων του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας
  2. 3,5 δις από τη μετακύλιση των ομολόγων ANFA (Agreement on Net Financial Assets). Πρόκειται για τα ελληνικά ομόλογα που αγοράστηκαν για επενδυτικούς σκοπούς από την πρωτογενή αγορά και τα οποία δεν «κουρεύτηκαν» τον Μάρτιο του 2012.
  3. 4 δις από τη μετάθεση πληρωμής των τόκων του δεύτερου δανείου από τον EFSF (το δάνειο είναι 50 δις).
  4. 1,8 δις από τη οφειλόμενη καταβολή της δόσης.
  5. 1,2 δις από την επιστροφή από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF). Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της απόφασης του Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ) εκλήθη να επιστρέψει τα κεφάλαια που δεν χρειάστηκε να αξιοποιήσει για την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών. Το ποσό που συνολικά είχε δανειστεί ήταν 49,7 δις ευρώ, όμως χρησιμοποίησε 40 δις ευρώ, οπότε θα έπρεπε να επιστραφούν 9,7 δις ευρώ. Ωστόσο, το ΤΧΣ επέστρεψε 10,9 δις ευρώ (όσα ομόλογα EFSF κατείχε) ή 1,2 δις ευρώ περισσότερα.
  6. 1,1 δις από το πρωτογενές πλεόνασμα του 2015 (υπολογιζόμενος στο 0,6% του ΑΕΠ.
  7. 3,1 δις από την αύξηση του ορίου έκδοσης εντόκων γραμματίων που σήμερα είναι στα 14,9 δις.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s