Και ξαφνικά, εκεί που όλα μέχρι το μεσημέρι έδειχναν σκηνικό ρήξης με τους δανειστές και βαρύ κλίμα για τον Αλ. Τσίπρα στις Βρυξέλλες, όλα άλλαξαν. Ενα δημοσίευμα του πρακτορείου Bloomberg για συμβιβαστική πρόταση από το Βερολίνο, το ξαφνικό ραντεβού Γιούνκερ – Τσίπρα και η επιβεβαίωση ότι η τριμερής με Μέρκελ και Ολάντ θα γίνει το βράδυ, άλλαξαν το κλίμα που επικρατούσε.
Βεβαίως, χαμόγελα προκάλεσε και η απόφαση της ΕΚΤ να ρίξει «σωσίβιο» 2,3 δισ. ευρώ στις ελληνικές τράπεζες, φοβούμενη προφανώς το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί με τις εκροές καταθέσεων των τελευταίων εβδομάδων. Ακόμη πιο ενδεικτική της αλλαγής από το ψυχροπολεμικό κλίμα σε προσέγγιση ήταν και η δήλωση του Π. Μοσκοβισί ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία.
Μάλιστα, κάποιες πληροφορίες αναφέρουν ότι γίνονται πυρετώδεις διαβουλεύσεις προκειμένου να υπάρξει μια προσωρινή συμφωνία που θα «ξεκλειδώσει» την εκταμίευση δόσεων, αρκεί η Αθήνα να πειστεί για ορισμένα σημεία. Ενα από αυτά είναι να αποδεχθεί πρωτογενές πλεόνασμα 1% για φέτος από 0,75% που έχει προτείνει η κυβέρνηση. Αυτό σημαίνει μέτρα ύψους 1,8 δισ. ευρώ ευρώ συνολικά, και η διαφορά των 25 μονάδων μπορεί να κλείσει μέρος από το χάσμα καθώς προσφέρει έσοδα άνω των 450 εκατ. ευρώ.
Υπενθυμίζεται ότι χθες η κυβέρνηση είχε κάνει πίσω και σε ότι αφορά τους συντελεστές ΦΠΑ καθώς πρότεινε χαμηλό 6,5% από 6% αρχικά, μεσαίο 12% από 11% και υψηλότερο 23%.
Η πρόταση κάνει λόγο για 6,5% για τα φάρμακα, βιβλία και εισιτήρια θεάτρου, 12% για εφημερίδες, περιοδικά, βασικά και φρέσκα τρόφιμα, τιμολόγια ρεύματος και νερού, ξενοδοχεία και εστιατόρια και 23% για όλα τα υπόλοιπα αγαθά.
Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν φήμες για ένταξη στη συμφωνία και του προβλήματος του χρέους με μια δέσμευση για αναδιάρθρωσή του. Κομβικό σημείο καθώς θα μπορούσε να γίνει περισσότερο «ανεκτό» στην Κ.Ο. του ΣΥΡΙΖΑ.
Το δημοσίευμα