"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

«ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΣΤΟ ΤΡΑΠΕΖΙ ΔΗΜΟΨΗΦΙΣΜΑ-ΕΚΛΟΓΕΣ»Σακελλαρίδης: Δεν μιλάμε για αδιέξοδο, θα υπάρξει συμφωνία


sakellaridis-gabr-brief-708Για την εμπλοκή στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές το Σαββατοκύριακο στις Βρυξέλλες μίλησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γαβριήλ Σακελλαρίδης στην καθιερωμένη ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

«Σε καμία περίπτωση δεν θέλουμε να μιλάμε για αδιέξοδο, γνωρίζαμε ότι οι διαπραγματεύσεις είναι δύσκολες, όταν οι απαιτήσεις των πιστωτών είναι σκληρές και όταν η κυβέρνηση αυτή έχει εκλεγεί με σαφή εντολή», δήλωσε ο κ.Σακελλαρίδης.

«Θα συνεχιστούν οι προσπάθειες για μία επωφελή λύση και περιμένουμε τα επόμενα βήματα», πρόσθεσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ο κ. Σακελλαρίδης αναφέρθηκε στην ανάρτηση του επικεφαλής οικονομολόγου του ΔΝΤ, Ολιβιέ Μπλανσάρ στην οποία τονίζεται ότι πρέπει να συζητηθεί η αναδιάρθρωση του δημοσίου χρέους αλλά και να υιοθετηθούν μεταρρυθμίσεις από την Ελλάδα.

«Οι Ευρωπαίοι εταίροι μας όμως δεν θέλουν διάρθρωση του χρέους. Για να υπάρχει συγκερασμός των απόψεων αυτών καταλήγουν στον κοινό τόπο όχι αναδιάρθρωση του χρέους και σκληρές μεταρρυθμίσεις με αποτέλεσμα η πρόταση να μην έχει κανένα ούτε το ένα ούτε το άλλο θετικό στοιχείο για την κυβέρνηση. Τίθεται το ερώτημα επομένως αν θέλουν το ΔΝΤ σε όλες του τις θέσεις, και στο ζήτημα του χρέους, και πώς απαντούν σε αυτό», σημείωσε.

Για το ενδεχόμενο δημοψήφισμα ή εκλογές, ο κ.Σακελλαρίδης παρέπεμψε στις δηλώσεις του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στη βουλή πριν από μερικές ημέρες, τονίζοντας ότι αυτή η κυβέρνηση έχει εντολή να κυβερνήσει για μία τετραετία. «Στα πλαίσια αυτής κινούμαστε και μας υπαγορεύει να διαπραγματευτούμε σκληρά, να μή δεχτούμε άλλα μέτρα λιτότητας. Από αυτή τη λαϊκή εντολή καλυπτόμαστε. Δεν είναι στο τραπέζι εκλογές-δημοψήφισμα, χωρίς ωστόσο να φοβόμαστε τη λαϊκή εντολή», τόνισε.Ερωτηθείς αν έχει ζητηθεί επαφή με την Άνγκελα Μέρκελ ή μία έκτακτη Σύνοδος Κορυφής για την πολιτική λύση, όπως ζητεί η κυβέρνηση, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος απάντησε ότι «δεν υπάρχει στα πλάνα κάποια τέτοια πρόταση για έκτακτη σύνοδο. Ο πρωθυπουργός ήταν σε ανοιχτή επικοινωνία με ηγέτες, το ίδιο θα συνεχιστεί και το επόμενο χρονικό διάστημα».

Σε ερώτηση για plan b από πλευράς της κυβέρνησης σε περίπτωση αδιεξόδου, ο κ.Σακελλαρίδης υπογράμμισε ότι το deadline είναι να βρεθεί επωφελής λύση, δεν έχουν τεθεί τελεσίγραφα, η κυβέρνηση δεν δέχεται εκβιασμούς. «Πεποίθησή μας είναι ότι αυτό που θα πρυτανεύσει δεν θα είναι οι φωνές που θέλουν να επιβάλουν σκληρή πειθαρχία στην ευρώπη σε μία λογική απέναντι στις δημοκρατικές αξίες της Ευρώπης, αντιθέτως θα πρυτανεύσουν οι φωνές που μιλούν για την ανάγκη μία χώρα μετά από πέντε χρόνια ύφεσης να μπορέσει να αναπνεύσει», σημείωσε, ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του ότι θα υπάρξει συμφωνία με τους θεσμούς.

«Αυτό που μας κάνει να είμαστε αισιόδοξοι είναι ότι καμία πλευρά δεν συμφέρει να μην υπάρξει συμφωνία. Κανείς, ούτε η ελληνική πλευρά ούτε οι πιστωτές δεν θέλει να σκέφτεται το ενδεχόμενο μη συμφωνία», σημείωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Αναφορικά με τις αντιπροτάσεις της κυβέρνησης στους πιστωτές, ο κ.Σακελλαρίδης επεσήμανε ότι η Ελλάδα πρότεινε μέτρα βέβαιης απόδοσης, ύψους 1,9 δις. Ευρώ ενώ για τα υπόλοιπα 600 εκ. Ευρώ είπε ότ η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει μέτρα διοικητικού χαρακτήρα.

Στα μέτρα βέβαιης απόδοσης συμπεριέλαβε τον ΦΠΑ, μέτρα αναδιανεμητικού χαρακτήρα και τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων. Ειδικά για τον ΦΠΑ τόνισε ότι η κυβέρνηση φροντίζει ώστε τα βασικά αγαθά να ενταχθούν σε χαμηλότερους συντελεστές.Διευκρίνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν συμφωνεί με την εκτίμηση των δανειστών για δημοσιονομικό κενό ύψους 2,5 δις ευρώ, ωστόσο πρόσθεσε ότι τα διοικητικά μέτρα που προτείνει η ελληνική κυβέρνηση όπως πάταξη λαθρεμπορίου καυσίμων, καταπολέμηση φοροδιαφυγής, ρύθμιση 100 δόσεων και ενοποίηση ταμείων υπερβαίνουν το ποσό των 600 εκ. Ευρώ, αλλά δεν έγιναν δεκτά από τους θεσμούς.

Παράλληλα, αναφέρθηκε στις διαφορετικές θέσεις μεταξύ των ευρωπαϊκών θεσμών και του ΔΝΤ λέγοντας, ότι προκειμένου οι δανειστές της χώρας να συγκεράσουν τις διαφορετικές τους απόψεις, συνταιριάζουν τα χειρότερα σενάρια των δύο εκδοχών και έθεσε το ερώτημα αν οι Ευρωπαίοι θέλουν το ΔΝΤ, αλλά με όλες τις θέσεις του.

Σημειώνεται ότι το ΔΝΤ προτείνει την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους και την Ελλάδα να προχωρά σε σκληρές μεταρρυθμίσεις, ενώ οι ευρωπαϊκοί θεσμοί αποκλείουν την αναδιάρθρωση του χρέους και κρατούν ηπιότερη στάση ως προς τις μεταρρυθμίσεις.

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος έθεσε το ερώτημα «πως απαντούν οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην αναδιάρθρωση του χρέους;».

Ερωτηθείς για μία πιθανή συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της ΝΔ, Αντώνη Σαμαρά, ο Γαβριήλ Σακελλαρίδης απάντησε ότι «οι πόρτες του Μεγάρου Μαξίμου και τα τηλέφωνα του πρωθυπουργού είναι ανοιχτά, ώστε όποιος αρχηγός κόμματος της αντιπολίτευσης του δημοκρατικού πάντα τόξου, ζήτήσει ενημέρωση, πληροφόρηση ή συνάντηση, ο πρωθυπουργός θαα ανταποκριθεί θετικά». Πρόσθεσε ακόμη, ότι ο πρωθυπουργός τηλεφώνησε και συνεχάρη την κ.Φώφη Γεννηματά για την εκλογή της στην προεδρία του ΠΑΣΟΚ, ανακοινώνοντας ότι την κάλεσε για να της παράσχει μια ενημέρωσηΣχετικά με το πόρισμα της επιτροπής λογιστικού χρέους της Βουλής ο κ. Σακελλαρίδης είπε ότι «αυτό θα είναι υποβοηθητικό για τις διαπραγματεύσεις».

Τέλος, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε ότι πρωθυπουργός θα μεταβεί στην Αγία Πετρούπολη στις 8 Ιουλίου, σύμφωνα με το πρόγραμμά του. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s