"Greek National Pride" blog / Διεθνεις σχέσεις. / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ / Ρωσία

Οι αμφιβολίες του Πούτιν για την ΕΕ και ο αγωγός


tsipras-putin2_0«Καρφιά» προς την Ευρωπαϊκή Ένωση από τον πρόεδρο της Ρωσίας που αμφισβητεί ανοικτά την «βοήθεια» που προσφέρει στην Ελλάδα. Δηλώσεις του Παν. Λαφαζάνη για τον αγωγό αμέσως μετά την άφιξή του από την Αγία Πετρούπολη.

Ο Βλαντίμιρ Πούτιν, μιλώντας αργά χθες τη νύχτα σε σειρά διεθνών πρακτορείων, εκτίμησε ότι το σχέδιο κατασκευής αγωγού φυσικού αερίου σε ελληνικό έδαφος θα βοηθήσει τους Έλληνες να αποπληρώσουν τους διεθνείς δανειστές.

Σύμφωνα με το ρωσικό κρατικό πρακτορείο ΡΙΑ-Νόβοστι, που επικαλείται το Associated Press, ο Β. Πούτιν σε σχετική ερώτηση που δέχθηκε υπογράμμισε ότι «εάν η ΕΕ θέλει η Ελλάδα να αποπληρώσει τα χρέη της, τότε πρέπει να ενδιαφέρεται για μια αναπτυσσόμενη ελληνική οικονομία, που θα βοηθά να ξεπληρωθούν τα χρέη». Και συνέχισε εξαπολύοντας τα «καρφιά» του, «η ΕΕ πρέπει να μας χειροκροτά. Πού είναι το κακό στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας στην Ελλάδα;»

Ανοικτός σε συνεργασίες δηλώνει ο Π. Λαφαζάνης

Κανένας φραγμός για διέλευση αγωγών φυσικού αερίου από τον υπουργό Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας. «Δεν εξαιρούμε καμιά χώρα που διαθέτει φυσικό αέριο και θέλει να το περάσει από το έδαφός μας, να το κάνει. Η Ελλάδα στηρίζει τον TAP με αζέρικο φυσικό αέριο, στηρίζει τον Νότιο Ευρωπαϊκό Αγωγό με ρώσικο φυσικό αέριο και είμαστε έτοιμοι να στηρίξουμε και αγωγό αύριο που θα φέρνει αέριο από την Ανατ. Μεσόγειο (East Med)», δήλωσε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης.

Οι δηλώσεις έγιναν αμέσως μετά την άφιξή του από την Αγία Πετρούπολη, όπου υπεγράφη η συμφωνία για τον αγωγό μεταφοράς ρωσικού φυσικού αερίου μέσω Ελλάδας.

«Οι συμφωνίες της Πετρούπολης για τον αγωγό φυσικού αερίου δείχνουν ότι η Ελλάδα, παρά την κρίση και τις δυσκολίες, έχει τη δυνατότητα να κτίσει γέφυρες και πρωτοπόρα να ανοίξει δρόμους ενεργειακής και οικονομικής ασφάλειας. Ο «νότιος ευρωπαϊκός αγωγός» είναι πρώτα απ’ όλα ένας «καλός αγωγός» για μια διαφορετική Ευρώπη, χωρίς νέο-ψυχροπολεμικές διαιρέσεις και χωρίς τείχη απομόνωσης προς οποιαδήποτε πλευρά», τονίζει ο υπουργός και προσθέτει:

«Ο αγωγός που συμφωνήσαμε στην Πετρούπολη δεν ζημιώνει κανένα τρίτο μέρος, αντίθετα ωφελεί όλους τους λαούς και τις χώρες, δίνοντας την ευκαιρία πρόσβασης και πολλαπλών επιλογών σε φυσικό αέριο. Η Ελλάδα μπορεί να γίνει μια ανοικτή ενεργειακή γέφυρα, με ανοικτές επιλογές για χώρες παραγωγούς και χώρες που καταναλώνουν και έχουν ανάγκη το φυσικό αέριο και γενικότερα ενεργειακά αγαθά. Γι’ αυτό θέλουμε να εφαρμόσουμε μια ανεξάρτητη, πολυδιάστατη πολιτική, η οποία πρώτα απ’ όλα θα είναι επωφελής για τους λαούς, οι οποίοι θέλουν να κατασκευάζουν με την ενέργεια δρόμους ειρήνης και συνεργασίας και όχι ανταγωνισμούς και αντιπαραθέσεις για την ηγεμονία και κερδοσκοπικές στρατηγικές.

»Ο «Νότιος Ευρωπαϊκός αγωγός», που θα δημιουργηθεί από τη συνεργασία 50-50 δύο εταιριών που αντιπροσωπεύουν δημόσια συμφέροντα της Ελλάδας και της Ρωσίας, υποδεικνύει ένα πρότυπο ισότιμης δημόσιας συνεργασίας και ένα στρατηγικό μοντέλο αμοιβαίας επωφελούς επένδυσης, άξιο για θετικά συμπεράσματα.

»Αντιπροσωπεύει, κυρίως, ένα μεγάλο έργο για την Ελλάδα, που καλούνται να το αγκαλιάσουν και να βοηθήσουν να υλοποιηθεί όλοι οι πολίτες, πέρα από ιδεολογικοπολιτικές διαφορές, γιατί θα αποφέρει μεγάλα οφέλη στα εθνικά μας συμφέροντα, την ελληνική οικονομία και σύσσωμο τον ελληνικό λαό».  πηγη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s