"Greek National Pride" blog / ΔΝΤ / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters και τη Wall Street Journal Αυτά ζητούν οι θεσμοί από την Ελλάδα | Απέρριψε την πρόταση η ελληνική πλευρά


ellada-neo-600x278

Σε «θρίλερ» για γερά νεύρα εξελίσσεται η διαπραγμάτευση μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της στις Βρυξέλλες, καθώς κυβερνητικές πηγές διαρρέουν ότι η κυβέρνηση έχει ήδη απορρίψει την αντιπρόταση που παρουσιάστηκε από τους θεσμούς σε μια προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές.

Σύμφωνα με το left.gr, το οποίο επικαλείται κυβερνητικές πηγές, η αντιπρόταση δεν έγινε αποδεκτή, καθώς η Αθήνα δεν συμφωνεί με τις αλλαγές που ζητούνται στα δημοσιονομικά και το συνταξιοδοτικό.

H Wall Street Journal εξηγεί ότι τα βασικά «αγκάθια» για τους θεσμούς είναι η φορολόγηση των επιχειρήσεων, η μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος και οι φόροι προστιθέμενης αξίας. «Για παράδειγμα η Ελλάδα προτείνει την αύξηση των φόρων για τις επιχειρήσεις στο 29% αλλά στο έγγραφό τους, οι πιστωτές περιορίζουν την αύξηση αυτή στο 28%» γράφει η αμερικανική εφημερίδα, η οποία εξηγεί ότι η διαφορά αυτή θα φέρει μια σειρά από άλλα μέτρα.

Την ίδια ώρα, η εφημερίδα εξηγεί ότι η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εισφορών από εργοδότες και τον περιορισμό των πρόωρων συντάξεων. «Στο έγγραφό τους, οι πιστωτές επιμένουν σε περικοπές 1% του ΑΕΠ [μείωση συντάξεων] μέχρι του χρόνου και επίσης ζητούν την κατάργηση του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017. Η ελληνική πρόταση ήθελε το ΕΚΑΣ να καταργηθεί σταδιακά μεταξύ του 2018 και του 2020. Οι πιστωτές επίσης επιμένουν στην εξοικονόμηση πόρων αξίας 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, πάνω από το 0,74 που προτείνει η Ελλάδα».

Οι Ευρωπαίοι ηγέτες θέλουν οι διαπραγματεύσεις να ολοκληρωθούν πριν από τη συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης και σε καμία περίπτωση να μην υπάρχουν ανοιχτά ζητήματα στη Σύνοδο Κορυφής της Πέμπτης.

Δείτε ολόκληρ την πρόταση των πιστωτών, όπως διέρρευσε από τη Wall Street Journal ΕΔΩΟι αλλαγές που ζητούν οι πιστωτές σύμφωνα με το left.gr

Δημοσιονομικά

-Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% του ΑΕΠ και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%

-100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα

-Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα

-Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)

-Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)

-Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)

-Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G

-Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

-Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)

–Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος

-Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016

-Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)

-Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017

-Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%

-Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015

-Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015

-Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

Κυβερνητικές πηγές: Η πρόταση των θεσμών είναι εξαιρετικά σκληρή, είναι βαρβαρότητα

Η πρόταση από τους θεσμούς που εστάλη στις 5 το πρωί είναι μια εξαιρετικά σκληρή πρόταση, είναι μια βαρβαρότητα, ανέφεραν πριν από λίγο ελληνικές κυβερνητικές πηγές.

Οι δανειστές ζητούν κλείσιμο ψαλίδας των μισθών στο δημόσιο, μείωση των συντάξεων, κατάργηση του ΕΚΑΣ ενώ δεν αναφέρουν τίποτε για τα εργασιακά.

Επίσης σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ζητούν αύξηση στις εισφορές για τους εργαζόμενους και μείωση των εισφορών για τους εργοδότες.

Ζητούν ΦΠΑ στην εστίαση στο 23% και μείωση της έκτακτης εισφοράς των κερδοφόρων επιχειρήσεων.
Επίσης ζητούν η αύξηση του ΦΠΑ στις επιχειρήσεις να γίνει στο 28% και όχι στο 29% που προτείνει η ελληνική πλευρά.

Εμείς θέτουμε στο τραπέζι των συνομιλιών το Θέμα του χρέους, αναφέρουν οι ίδιες πηγές αλλά η απάντηση είναι πρώτα να επιτευχθεί συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο και μετά.

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s