"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Οσα πρέπει να ξέρετε ενόψει της ψηφοφορίας


psifosΣυνολικά 9.855.029 εκλογείς (4.772.064 άνδρες, 5.082.965 γυναίκες) θα έχουν τη δυνατότητα να εγκρίνουν ή να απορρίψουν το σχέδιο συμφωνίας των δανειστών στις κάλπες του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου. Ανάμεσά τους 108.371 18χρονοι (55.206 άνδρες, 53.165 γυναίκες), οι οποίοι θα συμμετάσχουν για πρώτη φορά σε εκλογικές διαδικασίες, καθώς αποκλείστηκαν από τις βουλευτικές εκλογές του Γενάρη. Με τη διαδικασία να διεξάγεται για πρώτη φορά στη σύγχρονη ελληνική ιστορία εντός μιας εβδομάδας, το υπουργείο Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης εξέδωσε χθες, με την ένδειξη «Κατεπείγον», αναλυτική εγκύκλιο-οδηγό με πληροφορίες για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με τον οδηγό, το δημοψήφισμα θα διεξαχθεί αυτοδικαίως στα ίδια εκλογικά τμήματα όπου πραγματοποιήθηκαν και οι εκλογές του Γενάρη. Εξαιρούνται τα εκλογικά τμήματα των ετεροδημοτών, οι οποίοι θα ψηφίσουν σε εκλογικά τμήματα της γειτονιάς τους, σε κοινά τμήματα με τους υπόλοιπους εκλογείς. Διευκρινίζεται ότι στους καταλόγους των ετεροδημοτών συμπεριλαμβάνονται όσοι είχαν υποβάλει αίτηση εγγραφής έως την 30ή Απρίλη. Αλλωστε, το δημοψήφισμα θα γίνει με βάση τους εκλογικούς καταλόγους όπως οριστικοποιήθηκαν μετά τη Β’ αναθεώρηση 2015.

Πριν από το όνομα κάθε ετεροδημότη στους βασικούς εκλογικούς καταλόγους φέρεται η ένδειξη «Ε». Οι εκλογείς αυτοί απαγορεύεται να ψηφίσουν στον δήμο στους καταλόγους του οποίου είναι εγγεγραμμένοι. Δικαίωμα ψήφου έχουν όσοι την Κυριακή θα βρίσκονται εντός της ελληνικής επικράτειας. Δεν θα μπορέσουν, επομένως, να ψηφίσουν όσοι θα βρίσκονται στο εξωτερικό.

Οι ψηφοφόροι θα ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα με την αστυνομική τους ταυτότητα ή τη σχετική προσωρινή βεβαίωση της αρμόδιας αρχής ή το διαβατήριό τους ή την άδεια οδήγησης ή το ατομικό βιβλιάριο υγείας όλων των ασφαλιστικών ταμείων. Τυχόν «κομμένα» δελτία αστυνομικής ταυτότητας είναι αποδεκτά. Ειδικότερα για τα διαβατήρια, επισημαίνεται ότι αρκεί και ελληνικό διαβατήριο που έχει λήξει η ισχύς του. Η διαδικασία πραγματοποιείται αυτοδικαίως με τις ίδιες εφορευτικές επιτροπές, τους δικαστικούς αντιπροσώπους και τους αναπληρωτές τους όπως και στις πρόσφατες εθνικές εκλογές (δεν απαιτείται εκ νέου έκδοση ή επίδοση απόφασης). Οσοι υπηρετούν στα σώματα ασφαλείας θα ψηφίσουν με τις στρατιωτικές ή υπηρεσιακές τους ταυτότητες.

Εκλογείς που, χωρίς να έχουν αποστερηθεί το εκλογικό τους δικαίωμα, δεν περιλαμβάνονται για οποιαδήποτε αιτία στους εκλογικούς καταλόγους μπορούν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα μέχρι το τέλος της ψηφοφορίας σε οποιοδήποτε εκλογικό τμήμα του δήμου στα δημοτολόγια ή μητρώα αρρένων του οποίου είναι εγγεγραμμένοι.

Συνεπώς, όσοι εκλογείς είναι εγγεγραμμένοι σε δημοτολόγια δήμου της χώρας και δεν είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικούς του καταλόγους έχουν τη δυνατότητα μέχρι και το πέρας διεξαγωγής της ψηφοφορίας να απευθυνθούν στον δήμο στα δημοτολόγια του οποίου είναι εγγεγραμμένοι και να ζητήσουν πιστοποιητικό εγγραφής τους σε αυτά, προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. Οσοι από τους πολίτες είναι εγγεγραμμένοι μόνο στα μητρώα αρρένων και όχι στα δημοτολόγια δήμου της χώρας μπορούν να εφοδιαστούν με πιστοποιητικό που να βεβαιώνει την εγγραφή τους στα μητρώα αρρένων.

Ως γνωστόν, το δημοψήφισμα της Κυριακής 5ης Ιουλίου θα διεξαχθεί μεταξύ 07.00 και 19.00. Βάσει της παραπάνω εγκυκλίου, αρμόδιοι για τη διοργάνωση και τη διενέργεια του δημοψηφίσματος σε κάθε εκλογική περιφέρεια (νομό) είναι οι κατά τόπους αντιπεριφερειάρχες, ενώ αρμόδιος για όλους τους δήμους του νομού Αττικής είναι η περιφερειάρχης Αττικής.

Οι δύο επιλογές

Το ψηφοδέλτιο θα είναι ένα, σύμφωνα με το άρθρο 13 του ν. 4023/2011. Οσοι απορρίψουν την πρόταση των «θεσμών» θα βάλουν σταυρό στο «Δεν εγκρίνεται/Οχι». Οσοι συμφωνούν με την πρόταση θα βάλουν σταυρό στο «Εγκρίνεται/Ναι». Στο ψηφοδέλτιο, προηγείται το «Οχι», βάσει των αποφάσεων του υπουργικού συμβουλίου και της Ολομέλειας της Βουλής. Στους ψηφοφόρους θα χορηγηθεί και ένα λευκό ψηφοδέλτιο. Διακομματική Επιτροπή δεν αναμένεται να συγκροτηθεί πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, κάτι που άλλωστε δεν προβλέπει η σχετική νομοθεσία.

Με απόφαση του υπουργείου Εσωτερικών, που αναρτήθηκε χθες στη «Διαύγεια», εγκρίθηκε η δέσμευση πίστωσης 4 εκατ. ευρώ για την έκδοση χρηματικού εντάλματος για τις περιπτώσεις προπληρωμής οδοιπορικών εξόδων και ημερήσιας αποζημίωσης στους διοριζόμενους εφόρους και δικαστικούς αντιπροσώπους. Με άλλη απόφαση, δεσμεύτηκαν πιστώσεις ύψους 1,1 εκατ. ευρώ για τη χορήγηση ειδικής αποζημίωσης στους λειτουργούς και υπαλλήλους που αποδεδειγμένα απασχολούνται με την προπαρασκευή και τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος.

Υπέρμαχοι του «Ναι» Καμίνης και Μπουτάρης

Ερμηνεύοντας ότι το δημοψήφισμα θέτει ερώτημα για την παραμονή της χώρας στην Ευρώπη, λαμβάνονται πρωτοβουλίες από τον χώρο της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, με στόχο την υποστήριξη του «Ναι». Οι δήμαρχοι Αθηναίων και Θεσσαλονίκης, Γ. Καμίνης και Γ. Μπουτάρης, συναντιούνται σήμερα (13.00) με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Πρ. Παυλόπουλο, με στόχο να παρουσιάσουν σχετική πρωτοβουλία σύστασης εθνικής επιτροπής υποστήριξης και να επισημάνουν ότι κυβέρνηση και δανειστές πρέπει να καταλήξουν σε νέα πρόταση. Η πρωτοβουλία φέρεται να απευθύνεται περισσότερο σε κοινωνικούς φορείς, παρά σε πολιτικά κόμματα.

Πρωτοβουλίες «στην κατεύθυνση της παραμονής της χώρας μας στην Ευρώπη» έχει προαναγγείλει και ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ, Γ. Πατούλης, ο οποίος επίσης θα γίνει δεκτός από τον κ. Παυλόπουλο σήμερα (18.30), θέλοντας να του καταθέσει το ψήφισμα στο οποίο θα καταλήξει η μεσημβρινή έκτακτη συνεδρίαση του συλλογικού οργάνου των δημάρχων. Το κλίμα στη συνεδρίαση αναμένεται έντονα αντιπολιτευτικό. Η πλειοψηφία και η μείζων αντιπολίτευση της ΚΕΔΕ αποτελούνται από δημάρχους που προέρχονται από Ν.Δ.-ΠΑΣΟΚ.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Πατούλης έστειλε χθες επιστολή στον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής ζητώντας συνάντηση εντός της εβδομάδας, για να του εκφράσει «τη θέληση των Ελλήνων πολιτών να παραμείνουν πολίτες της Ευρωπαϊκής Ενωσης» και να συνεχιστούν οι «προσπάθειες για την εξεύρεση μιας λύσης αποδεκτής και από τις δύο πλευρές στο θέμα της οικονομικής κρίσης που αντιμετωπίζει η χώρα». Ασχέτως εάν λίγες στιγμές νωρίτερα, ο Ζ.-Κ. Γιούνκερ έμενε έκθετος διεθνώς, λέγοντας ψέματα ότι δεν ζήτησε περικοπές συντάξεων, κάτι που έσπευσαν να τονίσουν ακόμη και δημοσιογράφοι μεγάλων διεθνών μέσων. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s