"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Ποιες οι μελλοντικές εξελίξεις για τις Ένοπλες Δυνάμεις δεδομένων των συνθηκών;


APACHE2LΑπό χθες το βράδυ η χώρα είναι de facto χρεοκοπημένη και ουσιαστικά με το ένα πόδι εκτός ευρώ, εκτός Ευρώπης, εκτός ανεπτυγμένου κόσμου.

Μόνοι μας σύμμαχοι φαίνεται να είναι η «Μπολιβαριανή Συμμαχία της Λατινικής Αμερικής», η οποία απέστειλε μήνυμα στήριξης στην ελληνική κυβέρνηση. Η «συμμαχία» αυτή αποτελεί από κράτη- παρίες του διεθνούς συστήματος, των οποίων το κατά κεφαλή ΑΕΠ είναι κατά πολύ μικρότερο από το αντίστοιχο ελληνικό και φυσικά από το ευρωπαϊκό. Πόσο περήφανοι μπορούμε να αισθανόμαστε από αυτή την εξέλιξη; Πόσο αξιοπρεπές είναι να οδεύουμε ολοταχώς προς την περιθωριοποίηση και τον όλεθρο;

Τι σημαίνουν όλα αυτά για τις Ένοπλες Δυνάμεις της πατρίδας μας; Θεωρώ ότι η αλήθεια είναι πάντοτε λυτρωτική. Ιδιαίτερα αυτές τις κρίσιμες στιγμές. Ιδιαίτερα όταν αφορά τις Ένοπλες Δυνάμεις. Την στιγμή που γράφονται αυτές οι γραμμές ο στρατός της πατρίδας μας είναι κυριολεκτικά στον αέρα. Με δεδομένο ότι η αποθεματοποίηση ανταλλακτικών, λόγω της έλλειψης πόρων, ήταν ήδη σε εξαιρετικά χαμηλά επίπεδα, θα αντιμετωπίσουμε άμεσα έντονες ελλείψεις σε υλικά και άρα στην διαθεσιμότητα μέσων. Οι διεθνείς οίκοι προμήθειας υλικών θα σταματήσουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη, να μας προμηθεύουν με ανταλλακτικά καθώς οι πιστώσεις του ελληνικού δημοσίου καθίστανται αφερέγγυες και τα μετρητά είναι είδος προς εξαφάνιση. Πώς λοιπόν θα συνεχίσουν να λειτουργούν τα οπλικά συστήματα; Πώς θα καταβάλλονται οι μισθοί των στρατιωτικών; Η απάντηση είναι απλή και σκληρή.

Αν δεν συμφωνήσουμε με τους εταίρους, οι μισθοί των στρατιωτικών σύντομα δεν θα καταβάλλονται και τα οπλικά συστήματα θα απαξιωθούν. Εκτός αν θεωρούμε, ότι θα προμηθευτούμε ανταλλακτικά από την «Μπολιβαριανή Συμμαχία της Λατινικής Αμερικής»… Ας λάβουμε υπόψη μας και κάτι ακόμα. Οι Ένοπλες Δυνάμεις είναι σχεδιασμένες για να πολεμούν στα πεδία των μαχών. Αυτή τη φορά όμως πρόκειται για μία μάχη σε ένα τομέα, τον οποίο, αν και διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο, συχνά αγνοούν. Αυτός ο τομέας δεν είναι άλλος από την διαχείριση πόρων. Αμφιβάλλω αν υπάρχει η κατάλληλη προετοιμασία για να αντιμετωπισθεί η χρεοκοπία, η οποία είναι ουσιαστικά μία μάχη στο πεδίο της διαχείρισης πόρων. Υπάρχουν άραγε εναλλακτικά σενάρια διαχείρισης πόρων από τις Διευθύνσεις Οικονομικού των τριών Επιτελείων; Φοβόμαστε πώς όχι.

Δυστυχώς, οι εισηγήσεις για προετοιμασία εναλλακτικών σεναρίων, ακόμα και χρεοκοπίας, δεν είχαν εισακουσθεί πριν λίγα χρόνια. Όσοι προειδοποιούσαν ότι είναι πιθανό η χώρα να χρεοκοπήσει αντιμετωπίζονταν ως «γραφικοί». Η κινδυνολογία είναι εχθρός της λογικής και σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να χρησιμοποιείται ως επικοινωνιακό εργαλείο χειραγώγησης των πολιτών. Όμως η χρεοκοπία είναι εδώ και επομένως είμαστε υποχρεωμένοι να συζητάμε δημόσια για το πώς θα την αντιμετωπίσουμε. Δυστυχώς, το επίπεδο προετοιμασίας για την αντιμετώπιση της χρεοκοπίας μόνο δυσοίωνες προβλέψεις μας επιτρέπει να κάνουμε. Η λογική του ωχαδερφισμού και η νοοτροπία δεκαπενταμελούς δεν ταιριάζουν στις Ένοπλες Δυνάμεις. Δυστυχώς όμως είχαν υιοθετηθεί από πολλούς εδώ και πολλά χρόνια. Μακάρι να κάνουμε λάθος…πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s