"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

ΤΟ ΜΑΞΙΜΟΥ ΣΧΕΔΙΑΖΕΙ ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ Λύση σε 48 ώρες ακόμη και με κυβέρνηση εθνικής ενότητας


YPOYRGIKOTSIPRAΔεν υπάρχει πολιτικό στέλεχος, ανεξαρτήτως κόμματος, που να μπορεί να προβλέψει με βεβαιότητα ότι η «επόμενη μέρα» του δημοψηφίσματος είτε θα απομακρύνει από τεράστιους κινδύνους τους Ελληνες πολίτες είτε θα βυθίσει τη χώρα πιο βαθιά στην κρίση και θα κλείσει επ’ αόριστον τα φώτα της λιγότερο απαισιόδοξης εκδοχής.

Στο Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται ότι έχουν μελετήσει καλά το «σημείο μηδέν» και είναι ήδη στη φάση που αναζητούν διεξόδους από τα χειρότερα σενάρια και για τη χώρα και για τον σημερινό κυβερνητικό συνασπισμό. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα ότι ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας έχει αποδεχθεί το ενδεχόμενο υπερίσχυσης του «ναι» -αντιθέτως το επιτελείο του ισχυρίζεται και περιγράφει με πίστη ως το πλέον πιθανό, σενάριο επικράτησης του «όχι».

Οι γνωρίζοντες λένε άλλωστε ότι στην «καρδιά» της περασμένης εβδομάδας και της πλέον ισχνής «προεκλογικής» περιόδου, κάποιων ημερών, μέχρι τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος, στο Μέγαρο Μαξίμου εξέταζαν λεπτομέρειες μιας αμφίρροπης μάχης.

Ναι μεν κυβερνητικά στελέχη, δηλαδή, μιλούσαν για ένα ισχυρό «όχι» στη λογική η διαπραγμάτευση που θα ακολουθήσει να φέρει μια καλύτερη συμφωνία, εντούτοις τα «κρυφά σχέδια» για την περίπτωση νίκης του «ναι» προβλημάτιζαν έντονα το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου.

Είναι δε κοινό μυστικό ότι καταγράφηκαν σκηνές συγκρούσεων από τις διαφωνίες κυβερνητικών παραγόντων με αφορμή το «χαρτί» του δημοψηφίσματος.

Στις όποιες «απορίες» πάντως απάντησε ο ίδιος ο πρωθυπουργός αναφερόμενος στην πεντάμηνη διαπραγμάτευση, λέγοντας σε προ 24 ωρών συνέντευξή του (στον ΑΝΤ1) πως ούτε μια στιγμή δεν σκέφτηκε να κάνει ό,τι έκαναν οι άλλοι πρωθυπουργοί. Να γυρίσει δηλαδή πίσω με ένα πρόγραμμα πεντάμηνο που θα δημιουργούσε ανάγκη νέου δανεισμού και να πει ότι πέτυχε στις διαπραγματεύσεις.

Φρέναρε και έκλεισε δηλαδή τον φάκελο των διαπραγματεύσεων για να ζητήσει από τους πολίτες να αποφασίσουν και ο ίδιος αφού πάρει στα χέρια του το αποτέλεσμα να πράξει αναλόγως. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας πρέπει να σημειωθεί ότι εκτιμά πως το δημοψήφισμα άργησε κατά πέντε χρόνια.

Τι θα γίνει όμως ανάλογα με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος;

Τα σενάρια με το «ναι»
Εάν και εφόσον επικρατήσει σήμερα η λογική της ισχυρής παραμονής στο ευρώ και στην καρδιά της Ευρωζώνης με το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, όπερ σημαίνει ότι θα επικρατήσει το «ναι», τότε ο πρωθυπουργός δεν μπορεί να απομακρυνθεί από το πλαίσιο που περιέγραψε μάλιστα σε πρόσφατες δημόσιες παρεμβάσεις του.

Πρώτον να κινήσει όλες τις διαδικασίες με στόχο την επίτευξη συμφωνίας, χωρίς ωστόσο ο Αλ. Τσίπρας να περιγράφει με ενάργεια το περιβάλλον στην Ευρώπη για το κυβερνών κόμμα. Αξίζει πάντως να υπογραμμιστεί ότι ο Αλ. Τσίπρας και στελέχη διαμηνύουν ότι θα επιχειρήσουν την υπογραφή συμφωνίας και θα ακολουθήσουν μια απόφαση δημοψηφίσματος που δεν διεκδίκησαν ως ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ. Εγκυρότατες πληροφορίες λένε ότι ο Αλ. Τσίπρας σκέφτεται να υπογράψει τη συμφωνία που και οι δύο πλευρές θα προκρίνουν και να αναλάβει πρωτοβουλίες για μια κυβέρνηση εθνικής ενότητας.

Η κυβέρνηση αυτή θα έχει, σύμφωνα με ένα σενάριο, συγκεκριμένο έργο (την προώθηση των εφαρμοστικών νόμων) και χρόνο ζωής που δεν θα ξεπερνά τους τέσσερις μήνες (ορίζοντας φθινοπώρου). Ούτως ή άλλως έμπειροι οικονομικοί αναλυτές διατυπώνουν την άποψη ότι μετά το τωρινό σοκ με τις κλειστές τράπεζες δύσκολα η χώρα θα επανέλθει σταδιακά σε ρυθμούς κανονικότητας. Ετσι, αν προκριθεί η λύση μεταβατικής κυβέρνησης εθνικής ενότητας, τότε λέγεται ότι θα προταθεί για τη θέση του πρωθυπουργού εξωκοινοβουλευτικός, όπως είναι ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, ο δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης, ο οποίος είχε εξαρχής «πυξίδα» υπέρ της αναζήτησης βιώσιμης λύσης, αλλά και πρόσωπο που δεν έχει ακόμη ακουστεί και ίσως αποτελέσει έκπληξη για πολλούς -κι αυτό γιατί η επιλογή-πρόταση πρωθυπουργού θα εξαρτηθεί από τις διαβουλεύσεις σχεδόν όλων των κομμάτων, από τον ΣΥΡΙΖΑ μέχρι τη Νέα Δημοκρατία, συμπεριλαμβανομένων δηλαδή του Ποταμιού, του ΠΑΣΟΚ κ.ά.

«Αν ο λαός επιλέξει »ναι» θα είναι απολύτως σεβαστή η επιλογή του. Και βεβαίως εμείς δεν κινούμαστε με βάση τις δικές μας επιθυμίες αλλά με βάση το Σύνταγμα. Το Σύνταγμα θα εφαρμόσουμε. Αμέσως η επιθυμία του ελληνικού λαού θα γίνει νόμος.

Εγώ θα παραμείνω εκ του ρόλου μου ο θεσμικός εγγυητής και θα κινήσω τις απαραίτητες διαδικασίες», είπε χαρακτηριστικά ο Αλ. Τσίπρας προχθές σε συνέντευξή του στον ΑΝΤ1 και πρόσθεσε:

«Αυτήν τη στιγμή δεν κάνουμε πραξικόπημα, δίνουμε τον λόγο στον λαό. Αυτό είναι πραξικόπημα; Ολοι οι προηγούμενοι ερήμην του λαού αποφασίζανε να κάνουν άλλα από αυτά για τα οποία ψηφίστηκαν. Και να σας πω κάτι άλλο; Οι δοτές κυβερνήσεις είναι πραξικοπήματα. Θυμηθείτε τι έλεγε ο κ. Σαμαράς όταν εγώ έδινα τη μάχη και ήμασταν κοντά σε συμφωνία, που έλεγε πάρτε συμφωνία και παραιτήσου να την υλοποιήσει δοτός πρωθυπουργός όπως ο Παπαδήμος. Αυτά είναι πραξικοπήματα».

Η περίπτωση του «ναι» βέβαια κρύβει τον αιφνιδιασμό των «εδώ και τώρα εκλογών» από τον Αλ. Τσίπρα, αν και οι τράπεζες λένε οι περισσότεροι δεν μπορούν να ανοίξουν (το επισήμανε και ο Ν. Παππάς) αν δεν υπάρξει συμφωνία άμεσα. Θα προηγηθούν διερευνητικές εντολές, εάν δεν υπάρξει συμφωνία, θα συγκροτηθεί υπηρεσιακή κυβέρνηση και θα γίνουν εκλογές στις αρχές του Αυγούστου.

Βέβαια, ακόμη και κυβερνητικά στελέχη διαβλέπουν ότι αυτό το σενάριο ενέχει παγίδες, καθώς οι τράπεζες θα έχουν την ταμπέλα «Κλειστόν», η πόλωση θα χτυπά κόκκινο και ουδείς θα έχει τη δυνατότητα ασφαλούς ανάλυσης για την «επόμενη μέρα».

Τα σενάρια με το «όχι»
Στην περίπτωση του «όχι» που ευελπιστούν στο Μέγαρο Μαξίμου ότι θα πετύχουν, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα φουλάρει τις μηχανές του πρωθυπουργικού επιτελείου για το εντός… λεπτών ταξίδι μετάβασης στις Βρυξέλλες. Το δήλωσε προχθές και σύμφωνα με συνεργάτες του πιστεύει ότι θα οδηγήσει σε συμφωνία καλή για τη χώρα μέσα σε 48 ώρες!

«Το όχι σε μια μη βιώσιμη συμφωνία δεν σημαίνει ρήξη αλλά ισχυρή πίεση ώστε η Ευρώπη να αντιμετωπίσει πλέον με μεγαλύτερο ρεαλισμό την Ελλάδα» λέει ο Αλ. Τσίπρας, ο οποίος υποστηρίζει δημοσίως ότι: «Οι τράπεζες θα ανοίξουν με συμφωνία. Είτε με μια συμφωνία που δεν θα είναι βιώσιμη, αν ψηφίσει ο κόσμος »ναι».

Είτε με την άλλη εκδοχή, αν ψηφίσει ο λαός »όχι» την επόμενη μέρα θα είμαι στις Βρυξέλλες και θα υπογράψω συμφωνία. Να μην ανησυχεί ο κόσμος, θα έχουμε συμφωνία σε 48 ώρες μετά το δημοψήφισμα» -αυτά είπε μόλις προχθές ο Αλέξης Τσίπρας.

Δεν υπάρχει, εκτιμά ο πρωθυπουργός, στον οποίο οι πολιτικοί του αντίπαλοι χρεώνουν «διαρκή ψέματα», κανένας φόβος, γιατί οι τράπεζες είναι κεφαλαιακά επαρκείς και γιατί θα υπάρξει συμφωνία σύντομα.

Το σίγουρο είναι ότι με τη νίκη του «όχι» ο Αλ. Τσίπρας θα δυσκολευτεί περισσότερο να διεκδικήσει και να επιτύχει συμφωνία, καθώς στο εσωκομματικό πεδίο θα έχει ισχυρές φωνές που θα φρενάρουν την προσέγγιση με τους εταίρους και οι δανειστές από την πλευρά τους θα εμφανίσουν όλα όσα έχουν διαμηνύσει: τα σημάδια ισχνής εμπιστοσύνης στη σημερινή κυβέρνηση μετά την απότομη διακοπή των συνομιλιών και το δημοψήφισμα αντί της διαφαινόμενης συμφωνίας. Μάγοι και Κάλχες δεν υπάρχουν. Το σίγουρο είναι ότι μόνο όταν επισημοποιηθεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος θα καταφέρουν όλες οι πολιτικές δυνάμεις να αντικρίσουν καθαρά το είδωλο των δυνατοτήτων τους στον καθρέφτη…

ΦΩΦΗ ΓΙΩΤΑΚΗ
fofig@pegasus.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s