"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ

Τα σχέδια των αρχών ασφαλείας για ενδεχόμενο ξέσπασμα ταραχών


taksim2---600X338

Ειδικό σχέδιο δράσης που προβλέπει φύλαξη στόχων και προστασία κρίσιμων υποδομών στον νομό Αττικής εφαρμόζει «σιωπηρά» τα τελευταία εικοσιτετράωρα η ΕΛ.ΑΣ.

Το σχέδιο έχει καταρτίσει η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής και φέρει τίτλο «Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Ειδικών Αναγκών».

Η εφαρμογή του προβλέπει συμμετοχή πάνω από 2.000 αστυνομικών, οι οποίοι είναι επιφορτισμένοι με την προστασία μελών της κυβέρνησης, τη φύλαξη κυβερνητικών κτιρίων, πρεσβειών, καθώς και «κρίσιμων» υποδομών, όπως εγκαταστάσεις ΔΕΗ, ΟΤΕ κ.ά.

Το εγχειρίδιο (βρίσκεται τα τελευταία εικοσιτετράωρα στα γραφεία επιτελών της ΕΛ.ΑΣ.) περιλαμβάνει αναλυτική καταγραφή των στόχων, από διευθύνσεις κατοικίας των μελών της κυβέρνησης μέχρι τα σημεία στην Αττική όπου λειτουργούν μηχανήματα αυτόματης ανάληψης (ΑΤΜ) και σούπερ μάρκετ.

Ενδεικτικά, στις σελίδες του σχεδίου υπάρχουν καταγεγραμμένα περίπου 480 υποκαταστήματα τραπεζών και πάνω από 600 σούπερ μάρκετ που λειτουργούν στο Λεκανοπέδιο και ενδέχεται να αποτελέσουν στόχους επιθέσεων σε περίπτωση κοινωνικών ταραχών και εξεγέρσεων.

Βάσει των παραπάνω εκπονήθηκε και το επιχειρησιακό σχέδιο της ΓΑΔΑ για την προστασία των πολιτών που στη διάρκεια της εβδομάδας που πέρασε πραγματοποίησαν αναλήψεις χρημάτων από τα 968 υποκαταστήματα τραπεζών που λειτούργησαν σε όλη τη χώρα. Υπολογίζεται ότι σχεδόν 3.000 αστυνομικοί (ΔΙ.ΑΣ., Αμεση Δράση, «Ζ» κ.ά.) απασχολήθηκαν στη φύλαξη των υποκαταστημάτων και στην προστασία των πολιτών.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένη πηγή, το «Επιχειρησιακό Σχέδιο Αντιμετώπισης Ειδικών Αναγκών» εκπονήθηκε μετά τις γενικευμένες ταραχές στο κέντρο της Αθήνας που ακολούθησαν τη δολοφονία του Αλέξανδρου Γρηγορόπουλου, το 2008 και έκτοτε επικαιροποιείται σε τακτά χρονικά διαστήματα.

Η τελευταία εκδοχή του έχει συνταχθεί μετά τις εκλογές του Ιανουαρίου και τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Τακτικές διαχείρισης πλήθους σε περιπτώσεις γενικευμένων κοινωνικών ταραχών περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, και το σχέδιο «Πολυδεύκης» της ΕΛ.ΑΣ.

Εκπονήθηκε για τις ανάγκες των Ολυμπιακών Αγώνων του 2004 και επικαιροποιήθηκε, τελευταία φορά, το 2014 προκειμένου να συμπεριλάβει παραμέτρους όπως την τρέχουσα οικονομική και κοινωνική συγκυρία, αλλά και την απειλή της ισλαμικής τρομοκρατίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, προ δεκαημέρου, ο αναπληρωτής υπουργός Προστασίας του Πολίτη Γιάννης Πανούσης συγκάλεσε σύσκεψη στην οποία μετείχαν οι επιτελείς της ΕΛ.ΑΣ. και ζήτησε να ενημερωθεί για τα επικαιροποιημένα σχέδια της ΕΛ.ΑΣ. που αφορούν στην αντιμετώπιση – διαχείριση κρίσιμων καταστάσεων.

Σε κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, εξάλλου, υψηλόβαθμοι αστυνομικοί δεν κρύβουν την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο η παρατεταμένη περίοδος πολιτικής αστάθειας να πυροδοτήσει κοινωνικές εντάσεις και ταραχές.

Για ένα τέτοιο ενδεχόμενο οι ειδικές υπηρεσίες της αστυνομίας έχουν εκπονήσει σχέδιο με κωδική ονομασία «Νέμεσις», που προβλέπει δράσεις σε ακραίες καταστάσεις κατά τις οποίες κρίνεται ότι τίθενται σε απειλή το πολίτευμα και ο πυρήνας του ίδιου του κράτους. Το σχέδιο «Νέμεσις» έχει διαβάθμιση «άκρως απόρρητον» και τελεί εις γνώσιν περιορισμένου αριθμού αξιωματικών του Σώματος.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση της «Κ» αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ. διευκρίνισε ότι «προς το παρόν δεν συντρέχουν οι προϋποθέσεις για την ενεργοποίηση ενός τόσο ειδικού επιχειρησιακού σχεδίου δράσης».

Πάντως, ιδιαίτερη αίσθηση προκαλεί η πληροφορία ότι πριν από μερικά εικοσιτετράωρα κυβερνητικός αξιωματούχος εξέφρασε τη βούληση – ετοιμότητα να ενεργοποιήσει, σε περίπτωση που αυτό κριθεί αναγκαίο, σχέδιο του Στρατού Ξηράς για την καταστολή κοινωνικών αναταραχών με κωδική ονομασία «Τάλως».

Πρόκειται για σχέδιο των Ενόπλων Δυνάμεων στο πλαίσιο του οποίου είχαν πραγματοποιηθεί τον Φεβρουάριο του 2011 και στη συνέχεια τον Οκτώβριο του 2013 ασκήσεις στην περιοχή της Νέας Σάντας Κιλκίς.

Τότε, με αφορμή βίντεο που είχε αναρτηθεί στο Διαδίκτυο και απεικόνιζε τα ΜΑΤ του Στρατού Ξηράς σε δράση είχαν προκληθεί σοβαρές πολιτικές αντιδράσεις.

Συγκεκριμένα, την άσκηση είχε καταγγείλει ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος, τότε, του ΣΥΡΙΖΑ Παν. Λαφαζάνης, υπογραμμίζοντας ότι «τέτοιου είδους στρατιωτικές ασκήσεις και πρακτικές φανερώνουν τον φόβο τόσο της κυβέρνησης, όσο της Ε.Ε. και του ΝΑΤΟ, απέναντι στο ξέσπασμα λαϊκών κινητοποιήσεων και εξεγέρσεων».

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η «Κ», η σχετική πρόταση διατυπώθηκε στο περιθώριο του έκτακτου υπουργικού συμβουλίου που συγκάλεσε τη νύχτα της 26ης Ιουνίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, ωστόσο, αποδοκιμάστηκε έντονα.

πηγη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s