"Greek National Pride" blog / ΔΝΤ / Ε.Ε. / Ευρωπαίοι εταίροι / ΕΛΛΑΔΑ

Αυξήσεις φόρων, περιορισμός των πρόωρων συντάξεων και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές Γάλλοι τεχνοκράτες γράφουν με τον Τσακαλώτο το νέο μνημόνιο | Δείτε τα μέτρα «φωτιά»


tsakalotos-eurogroupΓάλλοι τεχνοκράτες βρίσκονται στην Αθήνα και γράφουν το νέο μνημόνιο σύμφωνα με την ανταποκρίτρια του Guardian Έλενα Σμιθ.

Στο ρεπορτάζ της εφημερίδας αναφέρεται ότι το Παρίσι έχει αποστείλει ειδικούς να συνεργαστούν με την ομάδα του Ευκλείδη Τσακαλώτου ώστε η ελληνική πρόταση να είναι αρκούντως πειστική.

Πηγή της εφημερίδας αναφέρει ότι «όλα γράφονται από την αρχή και η βοήθειά τους είναι ανεκτίμητη».

Την ίδια στιγμή υπάρχει συνεχής επικοινωνία μεταξύ Αθήνας και των ευρωπαϊκών κέντρων αποφάσεων. Ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε τηλεφωνικά με τον πρόεδρο του ευρωπαϊκού συμβουλίου Ντόναλντ Τούσκ και λίγο μετά είχε επικοινωνία με τον Φρανσουά Ολάντ.

Γάλλος αξιωματούχος πάντως διέψευσε τα δημοσιεύματα λέγοντας ότι » η Γαλλία επιθυμεί να διευκολύνει την κατάσταση και υποστηρίζει θερμά την επίτευξη συμφωνίας αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στη σύνταξη αυτών των προτάσεων».

Η Γαλλία βρίσκεται όλο και περισσότερο στο πλευρό των Ελλήνων, μετά τις δηλώσεις και του σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της.

Προηγουμένως ο ίδιος είχε πει ότι είναι, επίσης σημαντικό να προστατευθεί η ευρωζώνη από την Ελλάδα.

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, επέστρεψε στην Αθήνα χθες το βράδυ, και βρίσκεται σε επαφή με τον Αλέξη Τσίπρα και άλλα στελέχη της κυβέρνησης για να συζητήσουν τα νέα μέτρα – ένα μείγμα από φόρους, δραστικές περικοπές και διοικητικές μεταρρυθμίσεις. Το σενάριο προβλέπει αυξήσεις στην προκαταβολή φόρου για τις επιχειρήσεις, περιορισμό των πρόωρων συντάξεων, εισφορά 6% στις κύριες και επικουρικές συντάξεις υπέρ υγείας και αυξήσεις στις ασφαλιστικές εισφορές.

Το τρίτο πακέτο διάσωσης που ζητεί η Ελλάδα φέρεται ότι θα είναι της τάξης των 52 δισ ευρώ και ζητείται να εκταμιευθεί σε διάστημα τριών ετών. Το ΔΝΤ πιέζει για μεγαλύτερο πακέτο ύψους 60 έως 70 δις ευρώ.

Τα γεγονότα τρέχουν με καταιγιστικό ρυθμό τις τελευταίες ώρες και οι Έλληνες δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων βρίσκονται μπροστά σε ένα νέο πακέτο λιτότητας καταλήγει το ρεπορτάζ της εφημερίδας.

Τι λέει γάλλος αξιωματούχος στο ΑΠΕ-ΜΠΕ

Μετά από αναφορές των ελληνικών μέσων ενημέρωσης ότι Γάλλοι τεχνοκράτες στην Αθήνα βοηθούν στη σύνταξη των ελληνικών προτάσεων προς τους δανειστές, Γάλλος αξιωματούχος το αρνείται λέγοντας ότι » η Γαλλία επιθυμεί να διευκολύνει την κατάσταση και υποστηρίζει θερμά την επίτευξη συμφωνίας αλλά σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλει στη σύνταξη αυτών των προτάσεων».

Η Γαλλία βρίσκεται όλο και περισσότερο στο πλευρό των Ελλήνων, μετά τις δηλώσεις και του σύμφωνα με τις οποίες ο ίδιος τόνισε ότι πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να επιτευχθεί συμβιβασμός μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της. Προηγουμένως ο ίδιος είχε πει ότι είναι, επίσης σημαντικό να προστατευθεί η ευρωζώνη από την Ελλάδα.

Τα μέτρα-φωτιά

Το νέο βαρύ πακέτο θα συνοδευθεί με νέα υφεσιακά μέτρα, τα οποία θα φτάνουν τουλάχιστον τα 10 δισ. ευρώ. Αν και ο κατάλογος των μέτρων δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί, πληροφορίες αναφέρουν ότι η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει:

1. ΦΠΑ 13% για ξενοδοχεία και βασικά τρόφιμα και 23% για την εστίαση και όλα τα υπόλοιπα τρόφιμα.

2. Αν και η Αθήνα επιμένει στη διατήρηση της έκπτωσης 30% του ΦΠΑ στα νησιά του Αιγαίου, οι δανειστές φαίνεται ότι απαιτούν την κατάργησή της, όπως και των υπόλοιπων εξαιρέσεων που προβλέπει ο ΦΠΑ.

3. Αύξηση στην προκαταβολή φόρου εισοδήματος των επιχειρήσεων στο 100%, σταδιακά από το 2016.

4. Κατάργηση της προνομιακής φορολόγησης των αγροτών σταδιακά έως το τέλος του 2017.

5. Μείωση των στρατιωτικών δαπανών κατά 200 εκατ. ευρώ το 2016 και 400 εκατομμύρια το 2017.

6. ΕΝΦΙΑ ως το 2016 τουλάχιστον, με σταθερό στόχο είσπραξης 2,65 δισ. ευρώ ετησίως.

7. Εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού από τον Οκτώβριο του 2015, αφού πρώτα θα έχουν ολοκληρωθεί οι αναλογιστικές μελέτες.

8. Αναστολή της εφαρμογής της ρήτρας βιωσιμότητας και μηδενικού ελλείμματος τουλάχιστον μέχρι την εφαρμογή του νέου Ασφαλιστικού.

9. Σταδιακή κατάργηση του ΕΚΑΣ μέχρι το τέλος του 2019 και στη συνέχεια αντικατάστασή του από το ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα.

10. Σταδιακή κατάργηση από την 31η Οκτωβρίου 2015 και έως το τέλος του 2017 όλων των φόρων υπέρ τρίτων.

11. Aναστολή των κυβερνητικών σχεδίων για τις αλλαγές στα εργασιακά και νομοθέτηση του νέου πλαισίου το φθινόπωρο του 2015.

12. Aμεση εφαρμογή των συστάσεων που περιλαμβάνονται στην πρώτη εργαλειοθήκη του ΟΟΣΑ και αφορά τουριστικά καταλύματα, τουριστικά λεωφορεία, άδειες φορτηγών, οικοδομή κ.λπ.

13. Eφαρμογή των συστάσεων της δεύτερης εργαλειοθήκης του ΟΟΣΑ

14. Aνοιγμα επαγγελμάτων για συμβολαιογράφους, λογιστές, δικαστικούς επιμελητές κ.λπ.

15. Yλοποίηση προγράμματος ιδιωτικοποιήσεων. Συγκεκριμένα, ο ΑΔΜΗΕ θα διαχωριστεί μεν από τη ΔΕΗ, αλλά θα παραμείνει κατά πλειοψηφία υπό κρατική κυριότητα. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s