"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Αισιόδοξοι για συμφωνία Ντάισελμπλουμ, Ολάντ και Ρέντσι μετά την ανάγνωση της ελληνικής πρότασης


NTAOYOLANTΛίγες ώρες μετά την κατάθεση του πακέτου των μέτρων της ελληνικής πρότασης ήρθαν οι πρώτες αντιδράσεις για το αν η συμφωνία είναι αξιόπιστη εκ μέρους της Αθήνας. Οι πλειονότητα των δηλώσεων, μάλιστα, φανερώνει ότι Σάββατο μπορεί να υπάρξει στις Βρυξέλλες η ζωτικής σημασίας για τη χώρα μας συμφωνία.

Οι νέες προτάσεις που παρουσιάσθηκαν από την ελληνική κυβέρνηση δείχνουν τη βούλησή της να παραμείνει στην ευρωζώνη, υπογράμμισε σήμερα ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, ο οποίος χαιρέτισε ένα «σοβαρό και αξιόπιστο» πρόγραμμα και κάλεσε σε μια επανάληψη των συνομιλιών «με τη βούληση να ολοκληρωθούν». «Οι Έλληνες δείχνουν αποφασιστικότητα να παραμείνουν στην ευρωζώνη επειδή το πρόγραμμα που παρουσιάζουν είναι σοβαρό και αξιόπιστο, στη συνέχεια επειδή θα το υποβάλουν στο κοινοβούλιο, κάτι που θα δείξει δύναμη, δέσμευση και λέω επίσης θάρρος», δήλωσε ο αρχηγός του κράτους σε δημοσιογράφους στο Παρίσι.

«Οι συνομιλίες πρέπει τώρα να ξεκινήσουν, πρέπει να επαναληφθούν, αλλά με τη βούληση να ολοκληρωθούν», πρόσθεσε. «Αυτό είναι το διάβημα της Γαλλίας, να κάνει τα πάντα για να υπάρξει μια καλή συμφωνία, μια συμφωνία η οποία σέβεται τους ευρωπαϊκούς κανόνες, που σέβεται επίσης τους Έλληνες επειδή υπέφεραν εδώ και πολλά χρόνια, και ταυτόχρονα οφείλουν να κατανοήσουν πως οι μεταρρυθμίσεις είναι απαραίτητες», δήλωσε ακόμη ο Φρανσουά Ολάντ.

Γερούν Ντάισελμπλουμ
Την ίδια ώρα ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ δήλωσε ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης χρειάζεται να λάβουν μια «σημαντική απόφαση», όταν συναντηθούν το Σάββατο για να αξιολογήσουν τη νέα ελληνική πρόταση.

Μιλώντας πριν από μια συνεδρίαση του ολλανδικού υπουργικού συμβουλίου, ο Ντάισελμπλουμ αρνήθηκε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες σε σχέση με την πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης, λέγοντας ωστόσο ότι το έγγραφο είναι ένα «λεπτομερές κείμενο».

«Η ευρεία στήριξη εντός της Ελλάδας δίνει στην πρόταση περισσότερη αξιοπιστία, αλλά ακόμα και τότε χρειάζεται να εξετάσουμε προσεκτικά κατά πόσο είναι καλή και εάν βγαίνουν τα νούμερα», είπε σε δημοσιογράφους.
«Με τον έναν ή τον άλλο τρόπο, είναι μια πολύ σημαντική απόφαση που οφείλουμε να λάβουμε αύριο, οπότε θα το κάνουμε επιμελώς», δήλωσε ο Ντάισελμπλουμ.

Οι ελληνικές προτάσεις θα «μελετηθούν» σήμερα από τους πιστωτές (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ) που θα διατυπώσουν την «εκτίμησή» τους επ’ αυτών απόψε, διευκρίνισε ο Ντάισελμπλουμ, ο οποίος είναι επίσης υπουργός Οικονομικών της Ολλανδίας.

Ο ίδιος διευκρίνισε πως θα περιμένει την εκτίμηση αυτών των θεσμών πριν εκφράσει την άποψή του. «Επιφυλάσσω την τελική εκτίμησή μου για αργότερα, περιμένω κατ’ αρχάς την εκτίμηση των θεσμών», δήλωσε κατά την έξοδό του από το υπουργικό συμβούλιο.

«Είναι ένα πολύ μακροσκελές κείμενο, όμως οφείλουμε να εξετάσουμε αν είναι επαρκώς συγκεκριμένο, αν η εφαρμογή του θα αποφέρει αρκετά χρήματα, αν τα οικονομικά αποτελέσματα είναι αρκετά ισχυρά», δήλωσε ακόμη ο Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Υπάρχουν ομάδες για να το εξετάσουν αυτό στην ΕΚΤ, στο ΔΝΤ και στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, συνεπώς τις αφήνω να κάνουν τη δουλειά τους», πρόσθεσε.

Ματέο Ρέντσι
Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος δήλωσε σήμερα ότι η συμφωνία για την Ελλάδα μπορεί να υπάρξει ήδη στο Eurogroup του Σαββάτου, αντί για τη σύνοδο κορυφής της ΕΕ την Κυριακή. «Ελπίζουμε να μην ξαναειδωθούμε την Κυριακή, αυτό πάει να πει πως η συμφωνία μπορεί να γίνει το Σάββατο από τους υπουργούς Οικονομικών», δήλωσε ο Ρέντσι αναφορικά με την Ελλάδα σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στο Παλάτσο Κίτζι, την έδρα της ιταλικής προεδρίας της κυβέρνησης, μαζί με τον πρωθυπουργό της Ιρλανδίας Έντα Κένι.Την ίδια ελπίδα ότι η συμφωνία θα επιτευχθεί το Σάββατο εξέφρασε και ο Κένι.

Ο Ματέο Ρέντσι πρόσθεσε πως «δεν πρέπει κανείς να νομίζει ότι τώρα, που κάναμε τις μεταρρυθμίσεις, η Ιταλία πρέπει να πηγαίνει στην Ευρώπη με βλέμμα ικανοποίησης. Παραμένει το θέμα της σχέσης ανάπτυξης και λιτότητας και θέλουμε η Ευρώπη να γίνει και πάλι οίκος της ανάπτυξης, όχι των στατιστικών».

«Το μεγάλο θέμα της Ευρώπης δεν τελειώνει το Σάββατο ή την Κυριακή με συμφωνία για την Ελλάδα, αλλά θα συνεχιστεί μέχρι να βρεθεί το θάρρος για να λεχθεί ότι χρειάζεται μια επιπλέον συζήτηση για την ανάπτυξη και όχι για την λιτότητα, για τις αξίες και όχι για το χρήμα», δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι, κατά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Ιρλανδό πρωθυπουργό Έντα Κένι.Παράλληλα ο Ρέντσι τόνισε ότι «οι δηλώσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την ευελιξία και το σχέδιο Γιούνκερ είναι θετικά στοιχεία, αλλά δεν φανερώνουν, ακόμη, το αναγκαίο θάρρος».

Εμανουέλ Μακρόν
Από την πλευρά του, ο Γάλλος υπουργός Οικονομίας Εμανουέλ Μακρόν δήλωσε πως είναι λογικά αισιόδοξος ότι η Ελλάδα θα καταλήξει σε μία συμφωνία για βοήθεια έναντι μεταρρυθμίσεων με τους πιστωτές της. Μιλώντας σε δημοσιογράφους κατά τη διάρκεια μίας επίσκεψης στη Μαδρίτη, ο Μακρόν είπε ακόμη πως έχει σημειωθεί σημαντική πρόοδος τις τελευταίες ημέρες και πως χρειάζεται μία συζήτηση για το βάρος του χρέους της Ελλάδας.

«Σήμερα το πρωί η Ελλάδα βρίσκεται πιο κοντά στην παραμονή στο ευρώ, παρά στην έξοδο απ’ αυτό», διαβεβαίωσε σήμερα το πρωί μιλώντας στο τηλεοπτικό δίκτυο Europe 1 ο Γκι Φερχόφστατ, επικεφαλής της πολιτικής ομάδας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Συμμαχία Φιλελευθέρων και Δημοκρατών για την Ευρώπη (ALDE). «Θα είναι πολύ δύσκολο για τον Τσίπρα επειδή θα πρέπει να βρει μια πλειοψηφία, όμως θα το καταφέρει», πρόσθεσε.

Tηλεδιάσκεψη με θέμα την Ελλάδα
Σε αυτό το κλίμα θα πραγματοποιηθεί και τηλεδιάσκεψη με θέμα την Ελλάδα σήμερα ανάμεσα στους ιθύνοντες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου. Στην τηλεδιάσκεψη θα πάρουν μέρος ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ και η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι θεσμοί έλαβαν χθες εγκαίρως την επιστολή της ελληνικής κυβέρνησης με τις προτάσεις για τα προαπαιτούμενα, δήλωσε αξιωματούχος της ευρωζώνης, αποφεύγοντας ωστόσο να δώσει μια πρώτη εκτίμηση για το περιεχόμενό τους. Σύμφωνα με τον ίδιο αξιωματούχο, η Επιτροπή, η ΕΚΤ και το ΔΝΤ εξετάζουν τις ελληνικές προτάσεις και θα έχουν έτοιμη την αξιολόγησή τους σήμερα το βράδυ. Αύριο στις 11 το πρωί, θα συνεδριάσει η Ομάδα Εργασίας της Ευρωζώνης (EWG) και στις 4 το απόγευμα το Eurogroup.

Ο ίδιος αξιωματούχος της ευρωζώνης, υπενθύμισε ότι οι θεσμοί θα αξιολογήσουν το αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης για νέο πρόγραμμα βοήθειας από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EMΣ), λαμβάνοντας υπόψη τη σταθερότητα της ευρωζώνης, τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους και τις πραγματικές χρηματοοικονομικές ανάγκες της χώρας τα επόμενα χρόνια. Παράλληλα, οι θεσμοί θα αξιολογήσουν τις ελληνικές προτάσεις με τη λίστα των προαπαιτούμενων δράσεων.

Σύμφωνα με τον ίδιο, το Eurogroup του Σαββάτου αν συμφωνήσει σε ένα νέο πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα, την επομένη είναι πιθανό να μη συγκληθεί η Σύνοδος κορυφής της ευρωζώνης.

Όσον αφορά τη λεγόμενη «χρηματοδότηση-γέφυρα» που θα καλύπτει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της Ελλάδας τον επόμενο μήνα, ο αξιωματούχος της ευρωζώνης τόνισε ότι για να ξεκινήσει η συζήτηση αυτή, θα πρέπει πρώτα να υπάρχει συμφωνία για τη μακροχρόνια χρηματοδότηση της ελληνικής οικονομίας. Σημείωσε, επίσης, ότι η Συνθήκη του ΕΜΣ δεν προβλέπει πρόωρες εκταμιεύσεις. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s