"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

«Διαπραγματευτήκαμε με αξιοπρέπεια, στο χείλος της χρεοκοπίας»


tsipras-alexis_8Για ένα δύσκολο αλλά αναγκαίο πρόγραμμα έκανε λόγο ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, κατά την ομιλία του στη Βουλή.

Μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός ανέφερε ότι η κυβέρνηση, όλους αυτούς τους μήνες, διαπραγματεύτηκε με υπομονή και αξιοπρέπεια, όντας στο χείλος της χρεοκοπίας.

Υπενθύμισε το πρόσφατο δημοψήφισμα, το οποίο δήλωσε ότι το εξέλαβε ως εντολή αξιοπρέπειας κι ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

«Δεν εξαπάτησα τον λαό», υπογράμμισε και αναφέρθηκε σε πέντε κρίσιμα σημεία της συμφωνίας, όπως ότι το πρόγραμμα θα είναι αμιγώς ευρωπαϊκό, η διάρκειά του θα είναι τριετής, τα πρωτογενή πλεονάσματα θα είναι χαμηλά, θα υπάρξει δυνατότητα ένταξης της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωση, ενώ δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την τραπεζική αργία.

Καταλήγοντας ο κ. Τσίπρας σημείωσε ότι έχει ανοίξει η συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους και τόνισε ότι «είναι χρέος εθνικό να κρατήσουμε ζωντανό τον λαό μας».

Σημεία της ομιλίας του πρωθυπουργού:

 • Είναι μία κρίσιμη στιγμή. Να μου επιτρέψετε ένα προσωπικό τόνο. Κινήθηκα με μοναδικό γνώμονα τη συνείδησή μου. Εδώ και έξι μήνες, έχω πράξει ότι ήταν ανθρωπίνως δυνατόν. Ανέλαβα ρίσκα, δεν λογάριασα το προσωπικό πολιτικό κόστος. Όλα αυτά, προσπαθώντας να μιλάω πάντα τη γλώσσα της αλήθειας.

 • Έξι μήνες τώρα, μπήκαμε σε έναν πόλεμο, είχαμε απώλειες, κερδίσαμε όμως κι έδαφος. Τώρα φτάσαμε στη διακεκαυμένη ζώνη. Από έδω και εμπρός υπάρχει ναρκοπέδιο. Κι αυτό δεν πρέπει να το αποκρύψω από τον ελληνικό λαό. Κάναμε λάθη σε αυτό το διάστημα.

 • Διαπραγματευτήκαμε με υπομονή και αξιοπρέπεια, όντας στο χείλος της χρεοκοπίας.

 • Ακραίοι συντηρητικοί κύκλοι επιδιώκουν ακόμα και σήμερα την απαλλαγή τους από μία αρεστή κυβέρνηση αλλά και από έναν ενοχλητικό λαό.

 • Αποφασίσαμε να αποτρέψουμε ένα πολιτικό Grexit με οικονομική πρόταση.

 • Η δανειακή συμφωνία περιλαμβάνει δράσεις που απέχει πάρα πολύ από τις προεκλογικές και προγραμματικές μας θέσεις.

 • Στις 25 του Ιούνη πήραμε ένα τελεσίγραφο. Το αρνηθήκαμε. Πιστεύω ότι το ίδιο θα έκανε κι όποιος άλλος ήταν στη θέση μας. Παρά τις κλειστές τράπεζες, παρά τις τεράστιες δυσκολίες, ο ελληνικός λαός πήρε μία δύσκολη, γενναία και ιστορική απόφαση. Έδωσε εντολή ενίσχυσης της διαπραγματευτικής προσπάθειας για μία βιώσιμη συμφωνία.

 • Αυτό που υποσχέθηκα πράττω. Δεν εξαπάτησα τον ελληνικό λαό, ούτε το συμβούλιο πολιτικών αρχηγών.

 • Εξέλαβα το «όχι» ως εντολή αξιοπρέπειας κι ως ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση.

 • Τώρα έρχεται η ώρα να κάνουμε απολογισμό.

 • Στο συμβούλιο αρχηγών τέθηκαν τρεις προϋποθέσεις: επαρκής χρηματοδότηση, επενδυτικό πακέτο, συζήτηση για το χρέος.

 • Τώρα έχουμε επαρκή χρηματοδότηση, αναπτυξιακό πακέτο, και για πρώτη φορά έχουμε ουσιαστική συζήτηση για την αναγκαία αναδιάρθρωση του χρέους.

 • Το πρόγραμμα των μεταρρυθμίσεων που μας ζητείται, είναι ένα δύσκολο πρόγραμμα. Έχουμε όμως μία πιθανότητα συμφωνίας που μπορεί να δώσει τέλος στο Grexit, καθώς και τη δυνατότητα να αντιμετωπίσουμε τις υφεσιακές συνέπειες.

 • Πέντε σημεία της συμφωνίας:

 1. Θα οδηγήσει σε ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα. Το ΔΝΤ δεν θα είναι αντισυμβαλόμμενος. Θα παρέχει μόνο η τεχνική βοήθεια. Τελειώνει η τρόικα όπως τη γνωρίζαμε.

 2. Η διάρκεια της νέας σύμβασης θα είναι τριετής. Παρέχει χρόνο και χώρα να απαλλαγούμε από το Grexit.

 3. Τα πρωτογενή πλεονάσματα ως το 2018 θα είναι χαμηλά και σύμφωνα με τις δυνατότητες της ελληνικής οικονομίας.

 4. Με το δάνειο από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης θα αποπληρωθούν τα ομόλογα που διακρατεί η Ευρωπαϊκή Ένωση. Αυτή η ανταλλαγή βραχυπρόθεσμου χρέους σε μακροπρόθεσμο ισοδυναμεί με αναδιάρθρωσή του. Θα επιτρέψει την έστω και μερική ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης

 5. Δεν θα υπάρξουν πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα από την τραπεζική αργία.

 • Επίσης έχει ανοίξει μέγα συζήτηση για τη βιωσιμότητα του χρέους. Είναι εφικτό να ζητήσουμε συνολική συζήτηση από τους εταίρους.
 • Ο αγώνας δεν θα πάει χαμένος. Είναι χρέος εθνικό να κρατήσουμε ζωντανό τον λαό μας  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s