"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗΣ ΥΠΟΚΡΗΣΙΑ / Ε.Ε.

Ξεκίνησε η συνεδρίαση του Eurogroup – στηρίζει η Γαλλία την ελληνική πρόταση – αιχμηρές δηλώσεις από Σόιμπλε


EUROGROYPJULΜε τη θετική γνωμοδότηση των θεσμών επί της ελληνικής πρότασης, τις πιέσεις της Γαλλίας για το κλείσιμο της συμφωνίας αλλά και με αιχμηρές δηλώσεις από τον γερμανό υπουργό Οικονομικών Β. Σόιμπλε, ξεκίνησε στις Βρυξέλλες το κρισιμότερο Eurogroup για το μέλλον της χώρας.

Λίγο νωρίτερα ο έλληνας υπουργός Οικονομικών συναντήθηκε με τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντεϊσελμπλούμ, τον γάλλο υπουργό Οικονομικών Μισέλ Σαπέν και με τον επίτροπο Πιερ Μοσκοβισί. Ωστόσο, ο γερμανός υπουργός Οικονομικών, εμμένοντας για μία ακόμη φορά στη σκληρή του στάση φρόντισε να δηλώσει τη μη ικανοποίησή του για την ελληνική πρόταση, να κάνει λόγο για έλλειψη εμπιστοσύνης και για χρηματοδοτικά κενά.

«Θα έχουμε πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις, έχουμε κενά χρηματοδοτικά. Οι Ελληνες δεν έχουν κάνει τα πάντα για να ενισχύσουν την εμπιστοσύνη. Δεν βλέπω πως θα φτάσουμε εύκολα σε ένα αποτέλεσμα. Αντίθετα με την εντύπωση που έχει καλλιεργηθεί έχουμε να κάνουμε με πολύ δύσκολες διαπραγματεύσεις. Τώρα μιλάμε για ένα νέο τριετές πρόγραμμα. Πρέπει να μιλήσουμε για τα θέματα που δεν επαρκούν. Γνωρίζουμε ότι δεν μπορεί να γίνει κούρεμα, σύμφωνα με τις συνθήκες. Το Eurogroup πρέπει να αποφασίσει αν σύμφωνα με τις προδιαγραφές του ESM πηγαίνουν κανονικά οι διαπραγματεύσεις. Το πρόβλημα είναι ότι έχουμε μια κατάσταση που παλιότερα ήταν ελπιδοφόρα και τους τελευταίους μήνες καταστράφηκε με τρομερούς ρυθμούς. Και οι αριθμοί είναι πολύ κακοί», δήλωσε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών προσερχόμενος στο Eurogroup.

Τη φράση «we are not there yet» (δεν έχουμε ακόμα καταλήξει, θέλουμε ακόμα δουλειά) χρησιμοποίησε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στο Eurogroup.

«Δεν ξέρουμε εάν η κυβέρνηση μπορεί να εφαρμόσει όσα ανακοινώνει. Αυτό είναι το θεμελιώδες σήμερα. Πρέπει να ακούσουμε τους θεσμούς και τους υπουργούς για να δούμε τι παρεμβάσεις απαιτούνται» συνέχισε.
Υπάρχει το πρόβλημα της εμπιστοσύνης. Πρέπει να δούμε εάν το περιεχόμενο της πρότασης είναι επαρκές».

«Ο δρόμος δεν είναι εύκολος,αλλά θα κάνουμε ό,τι είναι δυνατόν», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Ιταλίας, Πιερ Κάρλο Πάντοαν, προσερχόμενος στο Eurogroup. Προέβλεψε ότι η σημερινή συνεδρίαση θα είναι μακρά. Όπως είπε, οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης, καλούνται να αποφασίσουν αν θα ανάψουν το πράσινο φως για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις για το νέο πρόγραμμα στήριξης προς την Ελλάδα

Η Γαλλία πιέζει για συμφωνία

«Ο ρόλος της Γαλλίας είναι ενωτικός» δήλωσε προσερχόμενος στο Eurogroup ο γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, προσθέτοντας ότι ένα επιτυχές αποτέλεσμα είναι αναγκαίο για όλους.

Ο κ.Σαπέν αναγνώρισε δύο σημαντικά σημεία προόδου. Πρώτον ότι η ελληνική κυβέρνηση με «πολιτική αποφασιστικότητα» και «κουράγιο» ζήτησε και πήρε την εντολή της πλειοψηφίας της Βουλής για να ξεκινήσει τις διαπραγματεύσεις. Δεύτερον, ότι οι θεσμοί αξιολόγησαν τις ελληνικές προτάσεις ως καλή βάση για να ξεκινήσουν οι διαπραγματεύσεις».

Ο γάλλος υπουργός επισήμανε ότι θα χρειαστούν περαιτέρω διευκρινήσεις από την ελληνική πλευρά όσον αφορά το πότε, πως και με ποιον ρυθμό θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις. Μετά, είπε, εφόσον έχει ανοικοδομηθεί η εμπιστοσύνη οι εταίροι πρέπει να δώσουν την αναγκαία στήριξη στην Ελλάδα. «Η εμπιστοσύνη,ανέφερε,δεν χάθηκε μόνο εξαιτίας της σημερινής κυβέρνησης.Είχε χαθεί με όλες τις προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις».

Ο κ. Σαπέν επιβεβαίωσε πως είχε,νωρίτερα,συνάντηση με τον έλληνα ομόλογό του και δήλωσε ότι έλαβε τις διαβεβαιώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου ότι οι πρώτες αναγκαίες μεταρρυθμίσεις θα νομοθετηθούν την επόμενη εβδομάδα. Επίσης,ανέφερε ότι είχε συναντηθεί τις προηγούμενες μέρες και με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.

Τέλος σε ό,τι αφορά το ζήτημα του ελληνικού χρέους είπε ότι η Γαλλία είχε πάντα σταθερή θέση, ότι η συζήτησή του δεν είναι «ταμπού» και ότι δεν μπορεί να γίνει διαγραφή της ονομαστικής του αξίας, γιατί δεν το επιθυμούν τα υπόλοιπα κράτη μέλη.

Δηλώσεις πριν τη συνεδρίαση

Η επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ είπε προσερχόμενη: «Πιστεύω ότι έχουμε έρθει εδώ για να κάνουμε πολύ περισσότερη πρόοδο». Ο πρόεδρος της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις.

Από την πλευρά του, ο επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί εμφανίστηκε συγκρατημένα αισιόδοξος, υπογραμμίζοντας τη σημασία των μεταρρυθμίσεων «για την επιστροφή στην ανάπτυξη αλλά και για να ανοίξει η συζήτηση για το χρέος». Η ελληνική πρόταση «μπορεί να γίνει βάση συμφωνίας για νέο πρόγραμμα» είπε.

O Μοσκοβισί χαρακτήρισε «πολύ σημαντική κίνηση» τόσο την πρόταση όσο και την ψηφοφορία στη Βουλή, λέγοντας πως η Κομισιόν θα παρουσιάσει την πρόταση, την αξιολόγησή της, την ανάλυση για το χρέος και «διαφαινόμενες χρηματοδοτικές ανάγκες».

Ο επίτροπος υπογράμμισε επανειλημμένα τη σημασία «εφαρμογής των μεταρρυθμίσεων», όχι μόνο για την επιστροφή στην ανάκαμψη αλλά και ως «κλειδί για να ανοίξει η συζήτηση του χρέους», όπως τόνισε χαρακτηριστικά.

Ο αυστριακός υπουργός Χανς Γιοργκ Σέλινγκ ανέφερε προσερχόμενος: «Είναι φυσικά πρόοδος, αλλά αυτό που λείπει είναι οι λεπτομέρειες για την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Χρειάζεται εγγύηση ότι θα υπάρξει άμεση εφαρμογή των μεταρυθμίσεων».

«Η Βουλή πρέπει να υιοθετήσει άμεσα μέτρα» είπε.

O επίτροπος Ντομπρόβσκις διαπίστωσε ότι «σαφώς κάνουμε πρόοδο, η πρόταση είναι σε μεγάλο βαθμό πάνω στην πρόταση πριν το δημοψήφισμα».

«Βλέπουμε προθυμία από την ελληνική πλευρά. Φυσικά υπάρχουν ακόμη ζητήματα και ανησυχίες, αλλά σήμερα θα συζητήσουμε επί εντολής για να αρχίσουν διαπραγματεύσεις για πρόγραμμα του ESM».

«Χρειαζόμαστε περισσότερες λεπτομέρειες, χρειαζόμαστε ενημέρωση για την κατάσταση του τραπεζικού συστήματος» ανέφερε ο ιρλανδός υπουργός Μάικλ Νούναν. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s