"Greek National Pride" blog / ΓΕΡΜΑΝΙΑ / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΙΣΤΟΡΙΚΑ / OIKONOMIA

Τι σήμαινε για την Γερμανία η συνθήκη των Βερσαλλιών την οποία επικαλείται ο Βαρουφάκης


Versailles-treaty-signing-012-600x360

ΘΑ ΠΑΘΟΥΜΕ ΤΑ ΙΔΙΑ;

Στη σημερινή του ομιλία ο Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρθηκε και πάλι στην Συνθήκη των Βερσαλλιώνη οποία επισφράγισε την λήξη του Α” Παγκοσμίου Πολέμου.

Τι είναι όμως αυτή η περίφημη Συνθήκη των Βερσαλλιών που όλοι σχεδόν επικαλούνται και μιλούν γι αυτήν;

Ας πάμε λοιπόν πίσω στο χρόνο και συγκεκριμένα το 1919.

Μετά από έξι μήνες διαπραγματεύσεων, που έλαβαν χώρα στη Διάσκεψη Ειρήνης του Παρισιού, η συνθήκη υπεγράφη ως συνέχεια της ανακωχής της 11ης Νοεμβρίου 1918 του δάσους τηςΚομπιένης.

Παρότι υπήρχαν πολλές διατάξεις στη Συνθήκη, μία από τις πιο σημαντικές όριζε ότι η Γερμανία αποδεχόταν την πλήρη ευθύνη για την έναρξη του πολέμου και, σύμφωνα με τα άρθρα 231-248, αποδεχόταν να πληρώσει πολεμικές αποζημιώσεις σε διάφορες χώρες.

Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους συμμάχους άρχισαν στις 18 Ιανουαρίου στην Αίθουσα των Κατόπτρων του Ανακτόρου των Βερσαλλιών. Εβδομήντα αντιπρόσωποι από είκοσι έξι έθνη διαπραγματεύθηκαν τους όρους της Συνθήκης.

Η Γερμανία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Ρωσία αποκλείστηκαν από τις διαπραγματεύσεις. Αλλά τον πιο σημαντικό ρόλο για τη συγγραφή των όρων της συνθήκης είχαν οι τακτικές διαβουλεύσεις των «Δέκα Μεγάλων», που περιελάμβαναν τους επτά κύριους νικητές (ΗΠΑ, Γαλλία, Μεγάλη Βρετανία, Ρωσία, Ιταλία, Βέλγιο και Σερβία).

Αργότερα η Ρωσία και άλλες πέντε χώρες εγκατέλειψαν τις διαβουλεύσεις, οπότε έμειναν μόνο οι «Τέσσερις Μεγάλοι».

Αφού αποχώρησε και η Ιταλία, οι τελικοί όροι καθορίστηκαν από τους «Τρεις Μεγάλους»:ΗΠΑ, Γαλλία και Μεγάλη Βρετανία.

Στις 29 Απριλίου η Γερμανική αντιπροσωπεία υπό την ηγεσία του Υπουργού Εξωτερικών ΚόμητοςΟύλριχ φον Μπρόκντορφ-Ράντζαου (Ulrich Graf von Brockdorff-Rantzau) έμαθε, επιτέλους, τους όρους της ειρήνης.

Η Συνθήκη (ειρήνης) των Βερσαλλιών τιμωρούσε τη Γερμανία- την κατονόμαζε ως «απολύτως υπεύθυνη» (Αρθρο 231) του πολέμου 1914-1918- και την υποχρέωνε να εγκαταλείψει εδάφη της στη Γαλλία και στην Πολωνία, «να παραχωρήσει» τις αποικίες της στην Αφρική.

Οι επίσημες υπογραφές στη Συνθήκη των Βερσαλλιών σφραγίζουν το τέλος του Ά Παγκοσμίου Πολέμου στις νικήτριες Γαλλία και Αγγλία και «να αποζημιώσει» το Βέλγιο και τη Γαλλία με 34 δισ. δολάρια, ποσό τεράστιο για την εποχή.

Αρχικά το Βερολίνο αρνήθηκε να εγκρίνει τη Συνθήκη, αλλά έναν μήνα αργότερα η Βουλή συμφώνησε με 237 υπέρ και 138 εναντίον. Στη Συνθήκη περιελήφθησαν και οι συνθήκες ειρήνης των Συμμάχων με την Αυστρία, την Ουγγαρία, τη Βουλγαρία και την (τότε) Οθωμανική Τουρκία.

Η Συνθήκη δημιουργούσε τον «νέο χάρτη της Ευρώπης», στη βάση του εθνικού κράτους, αλλά με πολλές ασάφειες και παραδοξότητες. Ετσι, τα σύνορα με τη Ρωσία έμειναν ακαθόριστα, καθώς δεν προσδιοριζόταν το μέλλον της Φινλανδίας, της Ουκρανίας και της Γεωργίας.

Στο εθνικό κράτος της Γιουγκοσλαβίας, που δημιουργήθηκε τεχνητά και μόνο για να αποτελέσει φράγμα στον επεκτατισμό της κομμουνιστικής Ρωσίας, περιελήφθησαν 700.000 γερμανόφωνοι Σλοβένοι οι οποίοι δεν είχαν την παραμικρή σχέση με τους Σέρβους ή τους Κροάτες. Γενικά 30 εκατομμύρια άτομα έμειναν εκτός των εθνικών κρατών στα οποία, λόγω εθνότητος, έπρεπε να ανήκουν.

Στις 28 Ιουνίου 1919 ο Χέρμαν Μύλλερ, ο νέος Γερμανός Υπουργός Εξωτερικών, και ο Υπουργός Μεταφορών, Γιοχάνες Μπελλ (Johannes Bell) συμφώνησαν να υπογράψουν τη Συνθήκη, που επικυρώθηκε από την Κοινωνία των Εθνών στις 10 Ιανουαρίου 1920.

Στη Γερμανία η Συνθήκη προκάλεσε σοκ και αισθήματα ταπείνωσης, γιατί πολλοί Γερμανοί θεωρούσαν άδικο να επωμιστεί μόνον η Γερμανία και οι σύμμαχοί της την ευθύνη για την έναρξη του πολέμου.

Οι «Τρεις Μεγάλοι»που διαπραγματεύθηκαν τη συνθήκη ήταν ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών Λόυντ Τζωρτζ (Lloyd George), ο Γάλλος Πρωθυπουργός Ζωρζ Κλεμανσώ (Georges Clemenceau) και ο Aμερικανός Πρόεδρος Γούντροου Γουίλσον (Woodrow Wilson).

Ο Ιταλός Πρωθυπουργός Βιτόριο Ορλάντο(Vittorio Orlando) διαδραμάτισε δευτερεύοντα ρόλο στις διαπραγματεύσεις. Η Γερμανία δεν συμμετείχε καθόλου σε αυτές. Στις Βερσαλλίες ήταν δύσκολο να αποφασιστεί μία κοινή θέση, γιατί οι επιδιώξεις των διαφόρων χωρών συγκρούονταν μεταξύ τους. Το αποτέλεσμα ήταν ένας «δυσχερής συμβιβασμός».

Η Συνθήκη των Βερσαλλιών πέραν του αισθήματος ταπείνωσης που προκάλεσαν στον Γερμανικό λαό, έφερε και τρομερή λιτότητα, κάτι που οδήγησε αργότερα στην άνοδο του εθνικοσοσιαλισμού και του Χίτλερ.

Η Συνθήκη των Βερσαλλιών και η Ελλάδα

Για την Ελλάδα η συνθήκη ήταν ευεργετική για πολλούς λόγους. Με τις ευλογίες των μεγάλων δυνάμεων, γίνεται η «συμφωνία Βενιζέλου – Τιτόνι» που αποδίδει στην Ελλάδα τη Βόρεια Ήπειρο(με την Αλβανία ιταλικό προτεκτοράτο) και τα Δωδεκάνησα (εκτός από τη Ρόδο). Οι Ιταλοί αποκτούν το δικαίωμα να εγκατασταθούν στη Μικρά Ασία, νότια από τον Μαίανδρο ποταμό. Στην πράξη, η ελληνοϊταλική συνθήκη δεν ίσχυσε ποτέ.

Στις 29 Απριλίου του 1919, το ανώτατο συμβούλιο της διάσκεψης Ειρήνης που εδρεύει στο Παρίσι ανέθεσε στην Ελλάδα την εντολή να αναλάβει τη διοίκηση της περιοχής Σμύρνη – Αϊδίνι. Το θωρηκτό Αβέρωφ κατέπλευσε στο λιμάνι της Σμύρνης την Πρωτομαγιά. Ως τα τέλη του Μάη, η κατάληψη των δύο περιοχών είχε ολοκληρωθεί. Ύπατος αρμοστής ορίστηκε ο πρώην διοικητής Ηπείρου, Αριστείδης Στεργιάδης.

Ο ελληνικός στρατός μπήκε στη Θράκη και την απάλλαξε από την παρουσία των Βουλγάρων κομιτατζήδων. Στην Ξάνθη, όπου ο ελληνικός πληθυσμός βγήκε στους δρόμους πανηγυρίζοντας, οι Έλληνες στρατιώτες μοίρασαν στα παιδιά το «Αλφαβητάριον» και το βιβλίο του Ζαχαρία Παπαντωνίου «Τα ψηλά βουνά».

Νωρίτερα αρχές εκείνου του χρόνου, δεκάδες Ελληνίδες από την Μακεδονία ελευθερώθηκαν έπειτα από πολύμηνες διαπραγματεύσεις και παραδόθηκαν στην ελληνική πρεσβεία στη Σόφια. Είχαν αρπαχθεί από κομιτατζήδες και είχαν σταλεί σε σπίτια Βουλγάρων αξιωματούχων που τις χρησιμοποιούσαν ως υπηρέτριες.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s