"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΛΛΗΝΕΣ ΗΡΩΕΣ

Οι Ήρωες της δασοπυρόσβεσης


cl415_25----712X534

Ιπτάμενοι, μηχανικοί, τεχνικοί και λοιπό διοικητικό προσωπικό είναι άξιοι θερμών συγχαρητηρίων για το έργο που προσφέρουν διαθέτοντας πενιχρά μέσα και λιγοστούς πόρους.

Η Π.Α και ειδικότερα οι Μοίρες Αεροπυρόσβεσης επιτελούν ένα μεγάλο κοινωνικό έργο αφιλοκερδώς προς τον ελληνικό λαό και κατ’ επέκταση προς την κοινωνία μας σώζοντας ανθρώπινες ζωές και περιουσίες.

Δυστυχώς, πρέπει και εμείς ως πολίτες να κατανοήσουμε πως είναι αδύνατο μέσα στην πύρινη λαίλαπα να έχουμε ένα αεροσκάφος και μια υδροφόρα αποκλειστικά για το σπίτι μας.

Από την άλλη πλευρά, η πολιτεία παρά την οικονομική κρίση οφείλει να σταθεί δίπλα της όχι μόνον με εξαγγελίες αλλά και έμπρακτα χρηματοδοτώντας την ΠΑ πρώτα ως προς τις ανάγκες για εκπαίδευση και συντήρηση της υλικοτεχνικής υποδομής και των αεροσκαφών και έπειτα προς αγορές νέων αεροσκαφών με γνώμονα την ασφάλεια των ιπταμένων και την βελτίωση του επιχειρησιακού της έργου.

H 383 Mοίρα Ειδικών Επιχειρήσεων & Αεροπυρόσβεσης υπάγεται διοικητικά στην 113 Πτέρυγα Μάχης, η οποία έχει έδρα το αεροδρόμιο της Μακεδονίας στην Θεσσαλονίκη και η οποία με την σειρά της υπάγεται στην Διοίκηση Αεροπορικής Υποστήριξης.

Σε ότι αφορά τη στελέχωση της Μοίρας, εκτός από τον Διοικητή, τον Αξιωματικό Επιχειρήσεων και τους Διοικητές Σμηνών υπάρχει ο επαρκής αριθμός Ιπταμένων για το σύνολο των αεροσκαφών CL-415 προκειμένου να υποστηριχθούν οι επιχειρήσεις αεροπυρόσβεσης, ακόμη και όταν αυτές είναι συνεχείς και παρατεταμένες.

Το δύσκολο πτητικό έργο δεν είναι δυνατό να έρθει σε πέρας χωρίς την βοήθεια των Τεχνικών οι οποίοι εργάζονται νυχθημερόν για να είναι τα αεροσκάφη μας πάντοτε διαθέσιμα για πτήση.

Η κύρια αποστολή της Μοίρας είναι η Αεροπυρόσβεση, μια πολύ απαιτητική αποστολή, ιδιαίτερα κατά τις φάσεις της υδροληψίας και της ρίψης, η οποία γίνεται με ελάχιστο ύψος τα 100 πόδια (30 μέτρα).

Είναι χαρακτηριστικό ότι κανένας κύκλος υδροληψίας – ρίψης δεν είναι ίδιος με τον επόμενο, πόσο μάλλον οι αποστολές. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι η κατάσταση ανέμου και θάλασσας μεταβάλλεται απρόσμενα στη διάρκεια μιας αποστολής, το ίδιο και οι απαιτήσεις για ρίψη σε συγκεκριμένα μέτωπα μιας πυρκαγιάς.

Επίσης, τα πληρώματα δε γνωρίζουν από την αρχή τον προορισμό τους και την περιοχή επιχειρήσεων. Είναι συνεχώς σε ετοιμότητα 20 λεπτών, χρόνος που δεν επιτρέπει λεπτομερή σχεδιασμό της αποστολής.

Ο σχεδιασμός στην ουσία γίνεται επί του πεδίου της πυρκαγιάς, η οποία είναι κάθε φορά και σε διαφορετικό μέρος της Ελλάδας (και όχι μόνο).

Τα αεροσκάφη – αν και η εκμετάλλευση τους ανήκει αποκλειστικά στην Πολεμική Αεροπορία (ΠΑ) – κατά την πυροσβεστική περίοδο (από 1/5 ως 31/10) τίθενται υπό τον επιχειρησιακό έλεγχο του Αρχηγείου Πυροσβεστικού Σώματος, το οποίο είναι υπεύθυνο για την επιλογή του αριθμού, του τύπου και της σύνθεσης των εναέριων μέσων που θα διατεθούν για την καταπολέμηση της κάθε πυρκαγιάς, δίνοντας τις εντολές απογείωσης στις αντίστοιχες Μοίρες ή Φορείς.

Με την λήψη της εντολής τα αεροσκάφη απογειώνονται εντός 20 λεπτών και κατευθύνονται από την συντομότερη διαδρομή στην περιοχή της πυρκαγιάς.

Δευτερευόντως τα αεροσκάφη μπορούν να χρησιμοποιηθούν για μικρής κλίμακας αερομεταφορές καθώς και για την εκτέλεση ειδικών επιχειρήσεων σε συνεργασία και με άλλους κλάδους των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας μας.

Εκτός από τις αποστολές Αεροπυρόσβεσης, η Μοίρα αναλαμβάνει ετοιμότητες και αποστολές Έρευνας – Διάσωσης, οπότε το πλήρωμα συμπληρώνεται από δύο Μηχανοσώστες και το Α/Φ εξοπλίζεται με φουσκωτή λέμβο για την περισυλλογή των ναυαγών. Αυτή αναπτύσσεται στην περίπτωση που οι συνθήκες της θάλασσας επιτρέπουν την προσθαλάσσωσή του Α/Φ.

Πέρα από τις αποστολές αυτές, τα Α/Φ CL-415 εκτελούν και ελαφρές τακτικές μεταφορές, όταν επικρατούν καλές καιρικές συνθήκες, ακόμα και κατά τις νυκτερινές ώρες, λόγω του πληρέστατου εξοπλισμού ναυτιλίας που διαθέτουν.

Με τον τρόπο αυτό επιτυγχάνεται κάλλιστη διαχείριση του δυναμικού μεταφορικών Α/Φ.

Η θεωρητική και πρακτική εκπαίδευση των Ιπταμένων, πραγματοποιείται στο ΣΜΕΤ (Σμήνος Μετεκπαίδευσης) της 113ΠΜ και αφορά Συγκυβερνήτες, Κυβερνήτες και Εκπαιδευτές στα αεροσκάφη CL-415.

Οι λοιπές εκπαιδεύσεις που αφορούν Αρχηγούς σχηματισμού και Δοκιμαστές αέρος γίνονται στην Μοίρα.

Δίδεται ιδιαίτερη βαρύτητα τόσο στο υψηλό επίπεδο θεωρητικής κατάρτισης όσο και στην ρεαλιστική και υπό επιχειρησιακές συνθήκες εξάσκηση των Ιπταμένων με κύριο γνώμονα την Ασφάλεια Πτήσεων και Εδάφους η οποία αποτελεί ακρογωνιαίο λίθο της πολιτικής χρησιμοποίησης όλων των ιπτάμενων και μη μέσων της ΠΑ.

Για την εκτέλεση της αποστολής της η Μοίρα διαθέτει 8 Α/Φ CL-415.

Σε ό,τι αφορά το προσωπικό της Μοίρας, ο κύριος όγκος αποτελείται από Ιπταμένους, απόφοιτους της Σχολής Ικάρων, οι οποίοι εντάσσονται στη Μοίρα μετά από υπηρεσία σε Μοίρες Μαχητικών Α/Φ, ενώ αρκετοί προέρχονται απ’ ευθείας από τη Σχολή Ικάρων.

Επίσης, στις αποστολές πέραν της Αεροπυρόσβεσης επιβαίνουν στα Α/Φ και Μηχανικοί της Μοίρας Συντήρησης Αεροσκαφών (ΜΣΑ) της 113ΠΜ.

πηγη

Σχολιάστε