"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

«Ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται»


tsipras-stokokkino-630Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό «Στο Κόκκινο» ο Αλέξης Τσίπρας μίλησε για τις κινήσεις της κυβέρνησης στις διαπραγματεύσεις, την επιλογή του να προχωρήσει σε δημοψήφισμα, τη συμφωνία στη σύνοδο κορυφής της 12ης Ιουλίου, την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ, τις επικείμενες εσωκομματικές διαδικασίες, αλλά και τον «θόρυβο» που δημιουργήθηκε τις τελευταίες μέρες γύρω από το εναλλακτικό σχέδιο του Γιάνη Βαρουφάκη.

«Εκ του καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ»

«Αναμφίβολα υπάρχει διαφορά στρατηγικής, την οποία σέβομαι. Δεν λειτουργώ με κουλτούρα αρχηγισμού, ζητώ να πάμε σε συντεταγμένη διαδικασία και αφού αποφασίσουμε να συνεχίσουμε. Είναι σουρεαλισμός να λες ότι εγώ καταψηφίζω την κυβέρνηση, αλλά την στηρίζω», είπε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Και τόνισε για τους βουλευτές του κόμματος που καταψήφισαν τη συμφωνία: «Με εκπλήσσει η στάση ορισμένων συντρόφων που ενώ μοιραζόμασταν την ίδια αγωνία, «να μην κλείσει μια τράπεζα», μετά τη διαπραγμάτευση, αφού εξασφαλίσθηκε ότι «δεν θα κλείσει», είπαν ότι «εσύ μπορείς να ψηφίζεις» και «εμείς θα κρατήσουμε την ιδεολογική καθαρότητα». Μια στάση συντροφικότητας θα ήταν να στηρίξουν την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό ώσπου να κλείσει η συμφωνία και μετά να θέσουν ζητήματα. Φοβάμαι ότι αυτή η διαφοροποίηση ήταν προσχεδιασμένη».

«Εγώ εκ του Καταστατικού είμαι ο εγγυητής της ενότητας του ΣΥΡΙΖΑ, θα το παλέψω ως το τέλος, αλλά ενότητα με εκβιασμούς δεν γίνεται», σημείωσε με έμφαση.

«Πρέπει να παραδεχθούμε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν έγινε ενιαίο κόμμα, παρά τις έντιμες προσπάθειες, και πρώτος έχω την ευθύνη εγώ. Αυτό πρέπει να το δούμε νηφάλια και συντροφικά. Όταν ένα κόμμα ασκεί κυβερνητική εξουσία και αυτό (σ.σ. να υπάρχουν παράλληλα κέντρα εξουσίας) μεταφέρεται και στο Κοινοβούλιο, δεν μπορεί να λειτουργήσει. Δεν μπορεί να υπάρχει αλά καρτ κυβερνητική εξουσία», υπογράμμισε ο πρωθυπουργός.

«Εκλογές αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία»

«Θα ήμουν ο τελευταίος που θα είχα λόγο να θέλω εκλογές αν είχαμε εξασφαλισμένη κοινοβουλευτική πλειοψηφία σε ένα σχέδιο. Αν δεν έχουμε κοινοβουλευτική πλειοψηφία, θα αναγκαστούμε να πάμε σε εκλογές. Αυτό έχει να κάνει και με τις αποφάσεις στον ΣΥΡΙΖΑ. Τα μέλη του κόμματος πρέπει να δώσουν απαντήσεις με δημοκρατικό και συντεταγμένο τρόπο και όχι με διαδικασία «άρπα-κόλλα». Να πάμε σύντομα σε έκτακτο συνέδριο, αρχές Σεπτέμβρη»

Αιχμηρός για την Κωνσταντοπούλου, δεν ρωτήθηκε για τον Βαρουφάκη

«Με τη Ζωή Κωνσταντοπούλου έχω σχέσεις εκτίμησης, θα πρέπει όμως να κριθεί αν παράγεται θεσμική δυσαρμονία. Δεν μπορούμε να ψηφίζουμε έως τις 6 το πρωί. Είναι σουρεαλισμός να σου λέει κανείς ότι σε καταγγέλλω για να σε προστατεύσω», σημείωσε.

Όσον αφορά τον τέως υπουργό Οικονομικών, αν και δεν ρωτήθηκε άμεσα από τον δημοσιογράφο, ανέφερε: «Έχει συντελεστεί ζημιά από τα capital controls, αλλά είναι αναστρέψιμη η κατάσταση. Προϋπόθεση είναι να κλείσει η συμφωνία, γιατί το σχέδιο ορισμένων για grexit παραμένει. Σήμερα σηκώνεται κουρνιαχτός απίστευτος από τα κόμματα της αντιπολίτευσης και τα συστημικά μέσα για το αν είχε ο Βαρουφάκης Plan B. Φαντασθείτε τι θα γινόταν αν υπήρχε και οικονομική καταστροφή».

«Το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ δεν εμπεριέχει τάσεις ρεβανσισμού»

«Δεν νομίζω ότι το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εμπεριέχει τάσεις ρεβανσισμού. Η λειτουργία των επιχειρήσεων ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής. Δεν νομίζω ότι το νομοσχέδιο για τα ΜΜΕ εμπεριέχει τάσεις ρεβανσισμού. Εμπεριέχει τη λογική να τεθούν κανόνες στον χώρο αυτό», είπε ο πρωθυπουργός.

«Έχει μεγάλη σημασία να πούμε στον ελληνικό λαό ότι στον χώρο των ΜΜΕ θα υπάρξει νομιμότητα και θα ρυθμιστεί. Το τρίγωνο της δανειοδότησης με αντίτιμο να στηρίζουν πολιτικά τις κυβερνήσεις θα σταματήσει. Η λειτουργία των επιχειρήσεων ΜΜΕ πρέπει να είναι διαφανής, όπως και για όλες τις επιχειρήσεις που λειτουργούν στη χώρα», πρόσθεσε.

«Πύρρειος νίκη των εταίρων, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας»

Ο πρωθυπουργός εξέφρασε την εκτίμησή του ότι η απομείωση ή διαγραφή μέρους του χρέους είναι αναγκαία ώστε να έχει η Ελλάδα δημοσιονομικό περιθώριο.

«Η μάχη των Βρυξελλών είναι πύρρειος νίκη των εταίρων και δανειστών, μεγάλη ηθική νίκη της Ελλάδας και επώδυνος συμβιβασμός σε ό,τι αφορά το οικονομικό», ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Οφείλουμε να κάνουμε νηφάλια αποτίμηση χωρίς να μαστιγώνουμε τους ίδιους μας τους εαυτούς. Υπήρξε μια σκληρή διαπραγμάτευση. Πρέπει να είμαστε υπερήφανοι για τη μάχη που δώσαμε», πρόσθεσε.

Αναφερόμενος στο νομοθετικό έργο της κυβέρνησης, την ίδια στιγμή που γινόταν η δύσκολη διαπραγμάτευση, υπογράμμισε: «Ψηφίσαμε νόμο για ανθρωπιστική κρίση, καταφέραμε να αποκαταστήσουμε μεγάλες κοινωνικές αδικίες, ψηφίσαμε τον νόμο για τις 100 δόσεις «κόντρα στους θεσμούς», είχαμε τη δυνατότητα να ψηφίσουμε προοδευτικούς νόμους πέρα από το δημοσιονομικό πλαίσιο. Πήραμε πρωτοβουλίες σε ασφυκτικό περιβάλλον, την ώρα που διαπραγματευόμαστε. Ας μη μηδενίζουμε το έργο της κυβέρνησης».

Αλέξης Τσίπρας

«Ο λαός ξεπέρασε το κόμμα και την κυβέρνηση»

«Το κόμμα είχε απόλυτη σύνδεση με τα κυβερνητικά όργανα. Και το κόμμα, αλλά και την κυβέρνηση, η κοινωνία, ο ελληνικός λαός τα ξεπέρασε», επισήμανε ο Αλέξης Τσίπρας.

«Πριν από τις εκλογές, εγώ δεν είπα ότι θα σκιστούν τα μνημόνια με έναν νόμο και κανένας δεν το είπε. Δεν υποσχεθήκαμε στον ελληνικό λαό «περίπατο στο δάσος», ότι θα είναι όλα εύκολα», είπε ο πρωθυπουργός.

«Επιλογή υψηλού ρίσκου το δημοψήφισμα»

Σχετικά με την απόφαση για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος, ο Αλ. Τσίπρας είπε: «Δεν είχα άλλη επιλογή από το να πάω σε δημοψήφισμα. Ήταν μια επιλογή υψηλού ρίσκου. Ήταν όλοι απέναντί μας. Οι πιθανότητες να χάσουμε το δημοψήφισμα ήταν εξαιρετικά μεγάλες, δεδομένου ότι οι εταίροι οδήγησαν τα πράγματα στα άκρα και αποφάσισαν το κλείσιμο των τραπεζών»

«Ήταν μονόδρομος γιατί μας έδιναν μια συμφωνία με δύσκολα – και κατά τη γνώμη μου – αχρείαστα μέτρα και δεν έδιναν καμία διέξοδο επιβίωσης. Ήθελαν να εφαρμόσουμε το πρόγραμμα, για το οποίο τώρα έχουμε τρία χρόνια, μέσα σε πέντε μήνες. Η ισχυρή στάση του ελληνικού λαού στο δημοψήφισμα κατάφερε να απογυμνώσει το σκληρό πρόσωπο των εταίρων και δανειστών» πρόσθεσε.

«Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ»

«Το πλαίσιο και το χρονοδιάγραμμα της χρηματοδότησης ήταν τα ερωτήματα του δημοψηφίσματος και αυτό που ήλθε μετά, σε ορισμένα σημεία μοιάζει με αυτό που απέρριψε ο ελληνικός λαός, αλλά στο ερώτημα β, αυτό που ήλθε είναι «η μέρα με την νύχτα». Άρα, στο ερώτημα α υπάρχει μια υποχώρηση της ελληνικής κυβέρνησης και στο ερώτημα β υπάρχει βελτίωση» ανέφερε ο πρωθυπουργός.

«Εγώ δεν βγήκα να πω στον ελληνικό λαό ότι κάνω δημοψήφισμα «για να σε βγάλω από το ευρώ». Επιχειρείται τώρα μια λαθροχειρία. Ο ελληνικός λαός δεν ψήφισε για έξοδο από το ευρώ» υπογράμμισε ο Αλ. Τσίπρας.

Αλέξης Τσίπρας

«Μέρκελ και Ολάντ υποσχέθηκαν να βοηθήσουν εν όψει δημοψηφίσματος»

«Το δημοψήφισμα το αποφασίσαμε στις Βρυξέλλες. Μόλις επέστρεψα στην Αθήνα συγκάλεσα κυβερνητικό συμβούλιο, το οποίο διέκοψα για να μιλήσω με Μέρκελ και Ολάντ τους οποίους και ενημέρωσα για το δημοψήφισμα, όχι ως εντολή ρήξης, και ζητώντας τους να βοηθήσουν στην ομαλή διεξαγωγή του, πράγμα που υποσχέθηκαν», είπε ο πρωθυπουργός.

«Μόνο η Μέρκελ μού είπε ότι θα βγει ανοιχτά να πει πως το δημοψήφισμα ανεξαρτήτως του ερωτήματός του, υποκρύπτει το ερώτημα «ευρώ η δραχμή». Της είπα ότι δεν είναι έτσι, αλλά έχει κάθε δικαίωμα να πει ό,τι θέλει. Δεν τήρησαν την υπόσχεσή τους», πρόσθεσε.

«Η καρδιά μου μού έλεγε να τα βροντήξω»

«Αν έκανα αυτό που έλεγε η καρδιά μου «να τα βροντήξω», όταν έδινα τη μάχη 17 ώρες μόνος, ήξερα ότι την επόμενη μέρα θα κατέρρεαν οι τράπεζες. Έδωσα τη μάχη γνωρίζοντας ότι αν θα φύγω θα ξαναγυρίσω ίσως με δυσμενέστερους όρους. Το να επικρατήσει στην τελική απόφαση η προστασία των λαϊκών στρωμάτων, της χώρας και της Αριστεράς, από μια εκδικητική πολιτική, ήταν μια ορθή επιλογή», τόνισε.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s