"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Αναστασιάδης και Ακιντζί τα βρήκαν στο περιουσιακό


anastasiadis-akinzi-eideΛευκωσία – Ανταπόκριση

Ένα μεγάλο βήμα προς τα μπρος έκαναν σήμερα (Δευτέρα) ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, οι οποίοι συμφώνησαν ότι το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό και ότι στη λύση θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για τη ρύθμισή του, όπως ανακοίνωσε ο ειδικός σύμβουλος του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα, μετά το πέρας της σημερινής συνάντησης των δύο ηγετών στο παλιό αεροδρόμιο Λευκωσίας.

Όπως ανέφερε ο κ. Άιντα οι δύο ηγέτες συνέχισαν να σημειώνουν πρόοδο στο κοινό τους όραμα για μια ενωμένη ομόσπονδη Κύπρο. Η σημερινή συνάντηση, είπε, επικεντρώθηκε στο περιουσιακό και τα κριτήρια για το εδαφικό.

Σχετικά με το περιουσιακό, είπε ότι συμφώνησαν όπως το ατομικό δικαίωμα στην περιουσία είναι σεβαστό και ότι θα υπάρχουν διαφορετικές επιλογές για ρύθμιση της άσκησης αυτού του δικαιώματος. Συμφώνησαν επίσης στη δημιουργία μιας ανεξάρτητης επιτροπής για θέματα περιουσίας, η οποία θα επιλύει απαιτήσεις για το περιουσιακό.

Οι δύο ηγέτες θα ξανασυναντηθούν την 1η και τη 14 Σεπτεμβρίου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα πραγματοποιηθούν συναντήσεις των διαπραγματευτών.

Το θετικό κλίμα και η επίτευξη αποτελεσμάτων στις συνομιλίες συνεχίζει να βοηθάει την πρόοδο που απαιτείται για να φθάσουμε σε μια λύση το συντομότερο δυνατό, αναφέρει στη δήλωσή του ο κ. Άιντα. Εξήγησε ότι εκτοπισμένοι και σημερινοί χρήστες των περιουσιών θα έχουν διάφορες επιλογές σχετικά με τις απαιτήσεις τους για την επηρεαζόμενη περιουσία. «Αυτές οι επιλογές περιλαμβάνουν αποζημίωση, ανταλλαγή και αποκατάσταση. Η άσκηση οποιασδήποτε επιλογής θα πρέπει να υπόκειται σε συμφωνημένα κριτήρια. Θα υπάρξει ένας κατάλογος με τις κατηγορίες των επηρεαζόμενων περιουσιών. Θα συσταθεί ανεξάρτητη επιτροπή για επίλυση των απαιτήσεων που αφορούν περιουσίες με βάση κριτήρια που θα έχουν συμφωνηθεί από κοινού. Η επιτροπή θα αποτελείται από ίσο αριθμό Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων».

Οι ηγέτες, πρόσθεσε, υπογράμμισαν τη δέσμευσή τους να συνεχίσουν το μομέντουμ της διαδικασίας και αποφάσισαν ότι οι επόμενες συναντήσεις τους θα πραγματοποιηθούν την 1 και 14 Σεπτεμβρίου. Οι διαπραγματευτές θα συνεχίσουν να συναντώνται εντατικά στο μεσοδιάστημα των συναντήσεων των ηγετών για υποστήριξη των προσπαθειών. Τις επόμενες μέρες, οι διαπραγματευτές θα έχουν κοινές συναντήσεις με τις ομάδες εργασίας για θέματα ΕΕ, Περιουσίας και Οικονομίας, για να καθοδηγήσουν πιο αποτελεσματικά την εργασία τους.

Ο κ. Άιντα είπε ότι οι ηγέτες καλωσόρισαν το διορισμό του Πίτερ Βον Νούφελ ως προσωπικού αντιπροσώπου του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Αποστολή των Καλών Υπηρεσιών του ΟΗΕ στην Κύπρο. Ενημερώθηκαν επίσης για τις ανεπίσημες διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Συμβούλιο Ασφαλείας την περασμένη βδομάδα. Καλωσόρισαν, είπε ο κ. Άιντα, την ένθερμη έκφραση υποστήριξης των μελών του Συμβουλίου για συμφωνία στην Κύπρο. Τέλος είπε, ότι στο θετικό κλίμα που επικρατεί, οι δύο ηγέτες αποφάσισαν να συμμετάσχουν σε μουσική εκδήλωση αύριο (Τρίτη) στο Πύργο του Οθέλλου όπως αποφασίστηκε από την Τεχνική Επιτροπή για τον Πολιτισμό.

Δηλώσεις Αναστασιάδη και Ακιντζί

Στο ίδιο καλό κλίμα συνεχίστηκαν οι συνομιλίες σήμερα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. Ο Αναστασιάδης, ο οποίος ρωτήθηκε φτάνοντας στο Προεδρικό Μέγαρο, πώς πήγαν οι συνομιλίες, απάντησε «στο ίδιο καλό κλίμα», επισημαίνοντας ότι η ανακοίνωση Άιντα «μιλά από μόνη της».

Την πεποίθησή του ότι η λύση του Κυπριακού μπορεί να επιτευχθεί μέσα στους επόμενους μήνες επανέλαβε ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί, κατά την επιστροφή του στα κατεχόμενα μετά τη σημερινή συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη. «Οι μήνες από το φθινόπωρο μέχρι το τέλος του χρόνου θα είναι σημαντικοί. Όπως επαναλαμβάνω τον τελευταίο καιρό, αν συνεχίσουμε με την ίδια αποφασιστικότητα και βούληση, εξακολουθώ να διατηρώ την πεποίθηση για πιθανή λύση μέσα σε μήνες, όχι χρόνια», ανέφερε σύμφωνα με όσα μεταδίδονται στα κατεχόμενα. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s