"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ ΜΜΕ

Φταίει η Ελλάδα για την κρίση; – Τι απαντούν οι ειδικοί


ELLADOEYROPHΗ πλειοψηφία συμφωνεί ότι η Ελλάδα έχει μεν ευθύνες, αλλά όχι τις περισσότερες για το χάλι που υπάρχει τώρα.

Το Foreign Affairs δημοσίευσε πρόσφατα μια σειρά από άρθρα για την ελληνική οικονομική κρίση. Τα άρθρα αυτά πυροδότησαν έντονες συζητήσεις, γι’ αυτό ζητήθηκε από μια ευρεία ομάδα ειδικών να δηλώσουν αν συμφωνούν ή διαφωνούν με την παρακάτω δήλωση και να βαθμολογήσουν το επίπεδο της σιγουριάς τους για αυτήν τους την απάντηση:

«Η Ελλάδα φέρει την μερίδα του λέοντος της ευθύνης για την κρίση του χρέους της».

Αποτελέσματα:

grafima

Πλήρεις απαντήσεις:

CORNEL BAN, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην Σχολή Διεθνών Σπουδών Frederick S. Pardee στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Διαφωνώ, βαθμός σιγουριάς 8
Χωρίς αμφιβολία, οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις είναι υπεύθυνες κατά κύριο λόγο για την αποτυχία να τεθεί σε εφαρμογή μια υπηρεσία συλλογής φόρων ικανή να παράσχει στην χώρα επαρκείς δημοσιονομικούς πόρους και να κατανέμει την φορολογική επιβάρυνση με δίκαιο τρόπο. Η ασθενής διοικητική ικανότητα ήταν σίγουρα μια από τις μεγαλύτερες αποτυχίες της ελληνικής δημοκρατίας και θα παραμείνει ένας τομέας όπου απαιτείται επείγουσα βελτίωση. Ωστόσο, το μερίδιο του λέοντος της ευθύνης για την ίδια την κρίση χρέους βαρύνει τα λάθος οικονομικά της τρόικα, τις αδυναμίες του σχεδιασμού του ευρώ, και την αποτυχία της Γερμανίας να κινητοποιήσει τα κράτη-μέλη της ΕΕ σε τολμηρές πανευρωπαϊκές αντικυκλικές πολιτικές μετά το 2010.

MARK BLYTH, καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στην έδρα Eastman στο Πανεπιστήμιο Brown.

Διαφωνώ εντόνως, βαθμός σιγουριάς 10
Το πώς το 2% της ευρωζώνης, το οποίο μετά από έξι χρόνια [οικονομικής] συστολής είναι τώρα 1,7% της ευρωζώνης, μπορεί να δημιουργήσει τέτοια προβλήματα με υπερβολικές δαπάνες μερικών ποσοστιαίων μονάδων ενός ΑΕΠ [που μοιάζει] στο μέγεθος με μια υπέρβαση ενός συμβολαίου του αμερικανικού υπουργείου Άμυνας, παραμένει πάντα ένα μυστήριο για μένα. Η επικρατούσα άποψη αντιμετωπίζει τους Έλληνες ως έθνος απατεώνων, που του άξιζε αυτό που του συνέβη. Ωστόσο, αν είναι όλοι απατεώνες θα πρέπει να εξηγήσουμε γιατί οι ευρωπαϊκές τράπεζες (γαλλικές και γερμανικές κυρίως) διαγκωνίζονταν μεταξύ του 1999 και του 2007 για να δανείσουν στους Έλληνες τεράστια χρηματικά ποσά. Στο κάτω-κάτω, δεν μπορεί να υπάρχουν υπερβολικές δαπάνες χωρίς υπερδανεισμό. Πραγματικά, δεν γίνεται. Τώρα, αν οι ιδιοφυείς χρηματοοικονομικοί της Ευρώπης που δάνεισαν στους Έλληνες όλα αυτά τα χρήματα (που, παρεμπιπτόντως, είναι ένα κλάσμα εκείνων των διασώσεων) δεν γνώριζαν ότι οι αποδέκτες ήταν απατεώνες όταν τους δάνεισαν τα χρήματα, τότε οι άνθρωποί τους που κάνουν due diligence (επιχειρηματικό έλεγχο) θα πρέπει να απολυθούν όλοι. Αν ήξεραν ότι δανείζουν απατεώνες και παρ’όλα αυτά το έκαναν, τότε θα πρέπει όλοι να αποτελέσουν αντικείμενο ενός εντάλματος RICO (στμ: Racketeer Influenced and Corrupt Organizations Act, δηλαδή αντικείμενο του νόμου για διαφθορά και εσωτερική πληροφόρηση).

Ξεχάστε την δωροληψία ή την διαφθορά για μια στιγμή. Είναι αδύνατο να καταλάβουμε τι συνέβη στην Ελλάδα και γιατί δεν έχει απολύτως κανένα νόημα η τελευταία πρόταση να δανείσουν άλλα 89 δισεκατομμύρια ευρώ μια χώρα που ποτέ δεν θα αποπληρώσει το χρέος της, χωρίς να κατανοήσουμε το πώς η Ελλάδα το 2010 ήταν το σημείο πίεσης για έναν πανικό των αγορών ομολόγων της Ευρώπης. Οι αποδόσεις των ομολόγων ανέβαιναν καθώς οι αγορές τιμολογούσαν το ρίσκο μετάδοσης [της κρίσης] μέσω της αγοράς στο σύνολό της και καθώς η βιωσιμότητα του ευρώ αμφισβητείτο. Η Ελλάδα ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος σε έναν πανικό [οικονομικής] μόλυνσης. Η υποτιθέμενη υπερβολική σπατάλη του 2% της ευρωζώνης ήταν δευτερεύουσας σημασίας. Η Ελλάδα απλά δεν είναι αρκετά μεγάλη για να έχει σημασία από μόνη της, γι’ αυτό [η κρίση] δεν μπορεί να είναι «λάθος της» ανεξάρτητα από το πόσο απατεώνες είναι οι Έλληνες ή όχι.

Η διάσωση της Ελλάδας το 2010 ήταν ένα σχέδιο διάσωσης των τραπεζών των πιστωτών της, όχι του ελληνικού κράτους σε οποιοδήποτε βαθμό, από την στιγμή που η Ελλάδα είχε πρωτογενές πλεόνασμα από τις αρχές του 2011. Περαιτέρω συσταλτικές πολιτικές συρρίκνωσαν το ΑΕΠ και φούσκωσαν το μέγεθος του χρέους σε τέτοια έκταση που ένα άλλο σχέδιο διάσωσης ήταν αναγκαίο το 2012 για να κρατήσει ζωντανή όλη την προσποίηση, κάτι που επίσης είναι ο λόγος που χρειάζεται σήμερα μια τρίτη διάσωση. Που δεν την χρειάζεται η Ελλάδα, αλλά την χρειάζονται τώρα οι πιστωτές της του δημόσιου τομέα, δηλαδή τα άλλα κράτη-μέλη. Κλείνοντας, σκεφτείτε το εξής: Αν η Ελλάδα ήταν διεφθαρμένη «ως το κόκκαλο», γιατί οι επενδυτές εξακολουθούν να αγοράζουν στην Ιταλία, η οποία έχει ακριβώς την ίδια βαθμολογία για διαφθορά από την Διεθνή Διαφάνεια; Ίσως επειδή το επίπεδο της διαφθοράς και το επίπεδο των δανείων συγκρίνονται μόνο όταν κάποιος άλλος εκτός από τον δανειστή πρέπει να αναλάβει την ευθύνη.

CHARLES W. CALOMIRIS, καθηγητής Χρηματοοικονομικών Θεσμών στη έδρα Henry Kaufman στο Graduate School of Business στο πανεπιστήμιο Columbia.

Συμφωνώ ιδιαίτερα, βαθμός σιγουριάς 10

OMAR G. ENCARNACIÓN, καθηγητής Πολιτικών Σπουδών στο κολέγιο Bard.

Συμφωνώ, βαθμός σιγουριάς 7
Όταν κοιτάζετε την Ελλάδα, βοηθά να δείτε τα πράγματα με μια συγκριτική προοπτική. Αν και οι άλλες οικονομίες της νότιας Ευρώπης υπομένουν σημαντική οικονομική αναταραχή -σκεφτείτε την Ισπανία και την Πορτογαλία, ακόμη και την Ιταλία- την διαχειρίστηκαν σημαντικά καλύτερα από την Ελλάδα, έχοντας κάνει καλύτερες επιλογές πολιτικής και ευφυέστερη χρήση της ευρωπαϊκής χρηματοδοτικής βοήθειας. Αυτό δεν σημαίνει, ωστόσο, ότι οι Έλληνες είναι εξ ολοκλήρου υπεύθυνοι για τις δυσχέρειές τους˙ πρέπει απλώς να αναγνωρίσουμε έναν σημαντικό βαθμό υπευθυνότητας.

MARTIN FELDSTEIN, καθηγητής Οικονομικών στην έδρα George F. Baker στο Πανεπιστήμιο Harvard και επίτιμος πρόεδρος στο National Bureau of Economic Research.

Συμφωνώ ιδιαίτερα, βαθμός σιγουριάς 9
Τα αρχικά μέλη της ευρωζώνης είναι υπεύθυνα γιατί αποδέχθηκαν την Ελλάδα ως μέλος στο σύστημα σταθερών συναλλαγματικών ισοτιμιών.

JOSEPH E. GAGNON, ανώτερος συνεργάτης στο Ινστιτούτο Διεθνών Οικονομικών Peterson.

Ουδέτερος, βαθμός σιγουριάς 7
Ίσως περισσότερο από το 50% της ευθύνης να το έχουν οι σημερινές και οι προηγούμενες ελληνικές κυβερνήσεις, αλλά οι πιστώτριες τράπεζες και οι πιστώτριες κυβερνήσεις φέρουν επίσης μεγάλη ευθύνη για την σύναψη δανείων υψηλού κινδύνου και για την επιβολή μη ρεαλιστικών όρων [στις συμφωνίες διάσωσης].

JAMES K. GALBRAITH, επικεφαλής Σχέσεων κυβέρνησης/επιχειρήσεων στην έδρα Lloyd M. Bentsen Jr. Και καθηγητής Διακυβέρνησης στην Σχολή Δημοσίων Υποθέσεων Lyndon B. Johnson στο Πανεπιστήμιο του Τέξας, στο Όστιν.

Διαφωνώ εντόνως, βαθμός σιγουριάς 10
Η μερίδα του λέοντος, σύμφωνα με τον Αίσωπο, είναι το όλο θέμα. Έτσι, η πρόταση είναι ψευδής προφανώς. Πέρα από αυτό, οι ελληνικές κυβερνήσεις έως το 2010 είχαν αρκετή βοήθεια από τις τράπεζες που προωθούσαν δάνεια, από επιθετικούς εμπόρους όπλων, την Goldman Sachs, και την αποτυχία του ευρύτερου κόσμου να αστυνομεύσει τον χρηματοπιστωτικό τομέα και να αποτρέψει την παγκόσμια κρίση. Για να μην αναφέρουμε τις γαλλικές προεδρικές φιλοδοξίες του Ντομινίκ Στρος-Καν, ο οποίος έσυρε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) σε ένα πρόγραμμα που δεν θα έπρεπε ποτέ να ενταχθεί. Θα μπορούσε κανείς να συνεχίσει, αλλά η ελάχιστη ευθύνη για όλα αυτά υπάρχει στην Ελλάδα ως χώρα ή στους πολίτες αυτής της χώρας.

NICOLAS JABKO, αναπληρωτής καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Διαφωνώ, βαθμός σιγουριάς 10

STATHIS N. KALYVAS, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην έδρα Arnold Wolfers και διευθυντής στο Πρόγραμμα Τάξης, Σύγκρουσης και Βίας στο Πανεπιστήμιο Yale.

Ουδέτερος, βαθμός σιγουριάς 10
Η κρίση χρέους στην Ελλάδα ήταν το αποτέλεσμα του απερίσκεπτου δανεισμού και των υπερβολικών ελλειμμάτων. Ωστόσο, αυτό το επίπεδο δανεισμού (και τα χαμηλά επιτόκια που τον έκαναν δυνατό) προέκυψαν από την πεποίθηση των χρηματοπιστωτικών αγορών ότι η Ελλάδα, ένα μέλος της ευρωζώνης, δεν θα μπορούσε να αθετήσει το δικό της χρέος -πεποίθηση που αντανακλά την ιδιαίτερη, «εξελισσόμενη» αρχιτεκτονική του κοινού ευρωπαϊκού νομίσματος. Με άλλα λόγια, χωρίς το ευρώ, η Ελλάδα δεν θα μπορούσε να δανειστεί τόσο πολύ, αλλά το ευρώ από μόνο του δεν ενεργοποιεί [αυτό] το είδος της κρίσης σε όλα τα μέλη του. Η ευθύνη είναι κοινή, εξ ου και η ουδέτερη απάντησή μου.

R. DANIEL KELEMEN, καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και κατέχει την έδρα Jean Monnet για τις Πολιτικές της Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Rutgers.

Συμφωνώ, βαθμός σιγουριάς 8
Υπάρχει άφθονο φταίξιμο παντού. Και οι διαδοχικές ελληνικές κυβερνήσεις και οι κυβερνήσεις των πιστωτριών χωρών συμπεριφέρθηκαν ανεύθυνα και συνέβαλλαν στην κρίση.

STEPHEN KINSELLA, ανώτερος λέκτορας στα Οικονομικά στο Πανεπιστήμιο του Limerick.

Διαφωνώ, βαθμός σιγουριάς 7
Ανεύθυνες ελληνικές κυβερνήσεις είχαν δανειστεί άφθονα ποσά από ανεύθυνους διεθνείς ιδιώτες δανειστές. Οι ανεύθυνοι ιδιώτες δανειστές αποζημιώθηκαν από τον Έλληνα φορολογούμενο μέσω μιας σειράς εξαιρετικά άσχημα σχεδιασμένων προγραμμάτων. Η μεταφορά του πλούτου κατά την διάρκεια της κρίσης δεν έχει ακόμη προσδιοριστεί ποσοτικά. Οι Έλληνες φορολογούμενοι έχουν τιμωρηθεί, και δικαίως, για τις εκλογικές επιλογές τους. Οι δανειστές έφυγαν, με τα μπόνους στο χέρι και τους ισολογισμούς τους διορθωμένους αφού έκαναν τα περισσότερα από όλους για να προκαλέσουν την κρίση εξαρχής. Τώρα αυτός είναι ο ηθικός κίνδυνος. Γιατί δεν θα το κάνουν και πάλι;

LAURENCE J. KOTLIKOFF, διακεκριμένος καθηγητής στην έδρα William Fairfield Warren στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης, μέλος της American Academy of Arts and Sciences, μέλος της Econometric Society, ερευνητικός συνεργάτης στο National Bureau of Economic Research, πρόεδρος του Economic Security Planning, και διευθυντής του Tax Analysis Center.

Ουδέτερος, βαθμός σιγουριάς 10

KAI-OLAF LANG, βασικός συνεργάτης στο German Institute for International and Security Affairs.

Συμφωνώ, βαθμός σιγουριάς 8
Η πηγή της ελληνικής κρίσης δεν είναι ούτε η ένταξη στην ευρωζώνη, ούτε μια μεταρρυθμιστική στρατηγική που βασίζεται στην δημοσιονομική αυστηρότητα και την μείωση του χρέους. Η βασική αιτία για τα προβλήματα του χρέους στην Ελλάδα είναι ένας συνδυασμός μακροχρόνιας και σοβαρής δυσλειτουργικότητας στο ελληνικό κράτος και την ηγεσία της χώρας. Το έλλειμμα διοικητικών ικανοτήτων, οι άστοχες δημόσιες επενδύσεις (η Ελλάδα έχει τις δεύτερες μεγαλύτερες [ποσοστιαία] δαπάνες για την άμυνα στο ΝΑΤΟ, μετά τις Ηνωμένες Πολιτείες), το αναποτελεσματικό φορολογικό σύστημα, ο φουσκωμένος δημόσιος τομέας και η διάχυτη διαφθορά είναι τα επικίνδυνα διακριτικά του μη βιώσιμου «ελληνικού μοντέλου».

Η υιοθέτηση του ευρώ έφερε την εισροή φθηνού χρήματος, οδηγώντας σε τεχνητή αναζωογόνηση και επισκιάζοντας την ανάγκη για διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις. Επίσης, η ΕΕ και η ευρωζώνη έχουν ευθύνη για την απροσεξία τους στην αποδοχή της Ελλάδας ως μέλους της ευρωζώνης -όπως ακριβώς μπορεί να επικριθούν για απερίσκεπτο δανεισμό οι ευρωπαϊκές και οι διεθνείς τράπεζες. Παρ’όλο που η συμμετοχή της Ελλάδας στην ζώνη του ευρώ διατήρησε ή βάθυνε πολλά προβλήματα, ωστόσο, δεν τα προκάλεσε.

Μετά το ξέσπασμα της κρίσης, για κάποιο χρονικό διάστημα, η ελληνική κοινωνία ανεχόταν απρόθυμα μια προσέγγιση δημοσιονομικής εξυγίανσης και σοβαρών δημοσιονομικών πολιτικών. Αλλά σε αντίθεση με άλλες πληγείσες από την κρίση χώρες, όπως η Ιρλανδία, η Πορτογαλία και η Ισπανία, οι άνθρωποι δεν πιστεύουν σε μια ρεαλιστική προοπτική οικονομικής ανάκαμψης –κάτι που σίγουρα έχει να κάνει με το γεγονός ότι το βάρος του δημόσιου χρέους, τα οικονομικά προβλήματα και η κακή διακυβέρνηση είναι πολύ εντονότερα στην Ελλάδα από ό, τι σε άλλες χώρες της ευρωζώνης. Οι ελληνικές βουλευτικές εκλογές του Ιανουαρίου του 2015 και η νίκη του Αλέξη Τσίπρα και του αριστερού ΣΥΡΙΖΑ, καθώς και το δημοψήφισμα τον Ιούλιο του 2015, έδειξαν δύο σημαντικά πράγματα. Πρώτον, η κατανοητή εξέγερση της ελληνικής κοινωνίας εναντίον της δική της πολιτικής τάξης μετατράπηκε σε μια ευρύτερη εκστρατεία κατά εξωτερικών αντιπάλων, συμπεριλαμβανομένων των «θεσμών», της Γερμανίας ή του ΔΝΤ. Δεύτερον, το αδέξιο, ασταθές και ιδεολογικοποιημένο «διαπραγματευτικό στυλ» της ελληνικής κυβέρνησης απομάκρυνε την δυνατότητα μιας ρεαλιστικής, βασισμένης στην εμπιστοσύνη, εισαγωγής μεγαλύτερης ευελιξίας και κοινωνικής χαλάρωσης στο νέο πακέτο διάσωσης.

MATTHIAS MATTHIJS, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής Οικονομίας στην Σχολή Προωθημένων Διεθνών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Johns Hopkins.

Διαφωνώ, βαθμός σιγουριάς 9
Αν και η Ελλάδα φέρει την ευθύνη για τις δαπάνες του υπερβολικού ελλείμματος κατά την περίοδο της οικονομικής άνθησης, το σύστημα του ευρώ (καθώς και οι χρηματοοικονομικοί επενδυτές στο βόρειο τμήμα της Ευρώπης, που επέλεξαν να αγνοήσουν τον κανόνα «όχι διάσωση» της Συνθήκης του Μάαστριχτ) είναι εξίσου υπεύθυνοι για την τεχνητή μείωση των επιτοκίων κατά την διάρκεια της άνθησης πριν από την κρίση. Επιπλέον, η απάντηση της Ευρώπης στην κρίση (πολύ βαριά εξάρτηση από την δημοσιονομική λιτότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις) είναι σε μεγάλο βαθμό υπεύθυνη για το ότι το πρόβλημα του χρέους στην Ελλάδα έγινε δραματικά χειρότερο από το 2010.

KATHLEEN R. McNAMARA, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Ουδέτερη, βαθμός σιγουριάς 10
Χρειάζονται δύο για να δημιουργηθεί μια κρίση – υπερβολικά αισιόδοξοι/άπληστοι δανειστές και αφερέγγυοι δανειολήπτες. Το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει δημιουργήσει ένα μη βιώσιμο σύνολο πολιτικών και πρακτικών, αλλά οι τράπεζες που επωφελήθηκαν από την μαγική σκέψη της δεκαετίας του 2000, επίσης, πρέπει να κατηγορηθούν.

ANAND MENON, καθηγητής Ευρωπαϊκής Πολιτικής και Διεθνών Υποθέσεων στο King’s College, στο Λονδίνο.

Ουδέτερος, βαθμός σιγουριάς 8
Το φταίξιμο υπάρχει σε πολλές πλευρές: Στους Έλληνες -για την αποτυχία τους να μεταρρυθμίσουν τις απαρχαιωμένες κρατικές δομές, την αποτυχία τους να συλλέγουν φόρους, καθώς και για τα κόλπα με τα λογιστικά πριν από την είσοδό τους στο ευρώ- και στα άλλα κράτη-μέλη για το σύστημα που δημιούργησαν, την προκατάληψη υπέρ των πλεονασματικών χωρών, καθώς και τα σχέδια λιτότητας που επιβάλλονται επί των Ελλήνων. Κανείς δεν θα βγει εντάξει από αυτά.

SOPHIE MEUNIER, ερευνητική μελετητής στη Σχολή Δημόσιων και Διεθνών Υποθέσεων Woodrow Wilson στο Πανεπιστήμιο Princeton και συνδιευθύντρια του Προγράμματος Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Princeton.

Ουδέτερη, βαθμός σιγουριάς 10

HENNING MEYER, συντάκτης στην Social Europe Journal και ερευνητικός συνεργάτης του Public Policy Group στο London School of Economics.

Διαφωνώ, βαθμός σιγουριάς 7
Η Ελλάδα φέρει την ευθύνη για τις αρχικές υπερβολικές δαπάνες και τα διαρθρωτικά ζητήματα, αλλά αυτό που ονομάζεται διάσωση έχει κάνει τα πράγματα χειρότερα, και μάλιστα αφού κάτι τέτοιο είχε προβλεφθεί.

ANDREW MORAVCSIK, καθηγητής Πολιτικής και Διεθνών Υποθέσεων και διευθυντής προγράμματος στο Πρόγραμμα Ευρωπαϊκής Ένωσης στο Πανεπιστήμιο Princeton.

Ουδέτερος, βαθμός σιγουριάς 5
Αυτό είναι ένα πολύ άσχημα διατυπωμένο ερώτημα. «Μερίδα του λέοντος». . . τι σημαίνει αυτό; Και είναι διχαστικό. Και κανείς δεν μαθαίνει τίποτα για το αν άλλες κυβερνήσεις, διεθνείς οργανισμοί, ιδιωτικοί φορείς, η κακή τύχη και η τυχαία πιθανότητα είναι υπεύθυνοι για τα υπόλοιπα. Πότε; Στην αρχή; Τώρα; (Οι περισσότεροι άνθρωποι σκέφτονται ότι οι απαντήσεις στα δύο αυτά ερωτήματα είναι διαμετρικά αντίθετες). Μεγάλο μέρος της συζήτησης είναι για το αν είναι πραγματικά, ουσιαστικά, μια κρίση χρέους -οπότε υποτίθεται ότι πρέπει να το προδικάσετε αυτό; Κάποιος θα είχε μάθει πολύ περισσότερα ρωτώντας: «Ποιο είναι το ποσοστό της ευθύνης για την κρίση χρέους που φέρει η Ελλάδα;» [Το ερώτημα] έγινε προφανώς από κάποιον που δεν γνωρίζει πολλά για είτε για τις δημοσκοπήσεις των ελίτ είτε για το συγκεκριμένο θέμα.

LAYNA MOSLEY, καθηγήτρια στο Τμήμα Πολιτικών Επιστημών στο Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας στο Chapel Hill.

Ουδέτερη, βαθμός σιγουριάς 7

YASCHA MOUNK, λέκτορας στο Τμήμα Διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο Harvard.

Διαφωνώ, βαθμός σιγουριάς 7
Η Ελλάδα μοιράζεται αναμφίβολα την ευθύνη για την κρίση χρέους. Η πολιτική τάξη είναι βαθιά διεφθαρμένη. Υπάρχουν τεράστια εμπόδια στην οικονομική ανάπτυξη, ξεκινώντας από τις περιττές κανονιστικές ρυθμίσεις φθάνοντας μέχρι μια δυσλειτουργική γραφειοκρατία. Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ αναγνώρισε μερικά από αυτά και υποσχέθηκε να σπάσει τα προνόμια των ισχυρών ολιγαρχών και των ευνοημένων επαγγελμάτων. Αλλά χάρη σε ένα συνδυασμό ανικανότητας, ιδεολογίας και μια φαινομενική πεποίθηση ότι η στεντόρεια ρητορική μειώνει την ανάγκη για προσεκτική πολιτική, δεν έχει κάνει σχεδόν τίποτα για να λύσει τα προβλήματα στην Ελλάδα.

Ακόμα κι έτσι, η Ελλάδα δεν φέρει την «μερίδα του λέοντος της ευθύνης», επειδή η επιρροή ενός άλλου παράγοντα ήταν εξίσου καταστροφική: Εκείνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Υπό την ηγεσία μιας αναδυόμενης και αδιάλλακτης Γερμανίας, η ΕΕ έχει αφήσει την Ελλάδα χωρίς μια ρεαλιστική ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον. Έχει επιβάλει όχι μόνο την απαραίτητη διαρθρωτική μεταρρύθμιση, αλλά και μια καταστροφική πολιτική λιτότητας. Ακόμη χειρότερα, έχει μέχρι στιγμής αρνηθεί να παράσχει στην Ελλάδα την ελάφρυνση του χρέους που θα ήταν αναγκαία για την ελληνική οικονομία ώστε να επιστρέψει στην ανάπτυξη (ή ώστε η κυβέρνηση να έχει κάποια πιθανότητα να ξεπληρώσει το χρέος της).

Από καιρό ήταν σαφές ότι η ζώνη του ενιαίου νομίσματος θα συνεχίσει να προκαλεί κρίσεις όσο στερείται μιας συντονισμένης οικονομικής πολιτικής. Μετά από χρόνια αναποφασιστικότητας, η γερμανική ηγεσία έχει πλέον καταστήσει σαφή την πρόθεσή της να επιβάλει τις πολιτικές που προτιμά στην υπόλοιπη ήπειρο. Στην καλύτερη περίπτωση, το ευρώ είναι πλέον ένα μέσο για την μετατόπιση ισχύος από τα εθνικά εκλογικά σώματα σε μια πανευρωπαϊκή τεχνοκρατία˙ στην χειρότερη περίπτωση, είναι ένα ακούσιο όχημα για την γερμανική κυριαρχία. Μόλις το κοινό της Ευρώπης το αναγνωρίσει αυτό, η ίδια η επιβίωση της Ευρωπαϊκής Ένωσης -συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων βασικών επιτευγμάτων της, όπως η ελεύθερη κυκλοφορία των αγαθών και των ανθρώπων- θα είναι σε κίνδυνο. Και η μερίδα του λέοντος για αυτή την ακόμη μεγαλύτερη κρίση θα αφορά στο Βερολίνο, όχι στην Αθήνα.

HARRIS MYLONAS, επίκουρος καθηγητής Πολιτικών Επιστημών και Διεθνών Υποθέσεων στην Σχολή Διεθνών Υποθέσεων Elliott στο Πανεπιστήμιο George Washington.

Συμφωνώ, βαθμός σιγουριάς 10
Η Ελλάδα φέρει τη μερίδα του λέοντος της ευθύνης, με την έννοια ότι ήταν ο πιο αδύναμος κρίκος της ευρωζώνης. Τούτου λεχθέντος, το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα, οι αδυναμίες της ευρωζώνης και η κακή διαχείριση της κρίσης τόσο από τις ελληνικές όσο και τις ευρωπαϊκές ελίτ φταίνε επίσης.

ABRAHAM NEWMAN, αναπληρωτής καθηγητής Διακυβέρνησης και Διεθνών Υποθέσεων στο Πανεπιστήμιο Georgetown.

Διαφωνώ, βαθμός σιγουριάς 9

ALEXANDER PRIVITERA, ανώτερος συνεργάτης και διευθυντής του Προγράμματος Επιχειρήσεων και Οικονομίας στο American Institute for Contemporary German Studies.

Συμφωνώ, βαθμός σιγουριάς 8
Η Ελλάδα ευθύνεται γιατί έφερε τον εαυτό της σε μια τέτοια κατάσταση, αλλά οι πιστωτές της επιδείνωσαν την κατάσταση ακολουθώντας μια πολιτική ακραίας λιτότητας που καταδικάζει την χώρα σε περαιτέρω ταλαιπωρία.

JOHN QUIGGIN, καθηγητής και βραβευμένος συνεργάτης από το Australian Research Council στο Πανεπιστήμιο του Queensland.

Διαφωνώ, βαθμός σιγουριάς 8
Η Ελλάδα φέρει ίσο μερίδιο [ευθύνης] με τους πιστωτές, για την αρχική διόγκωση του χρέους. Η παρεπόμενη κρίση είναι το προϊόν της κακοδιαχείρισης από την τρόικα.

STEVEN RATTNER, πρώην σύμβουλος του Υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ και πρώην κορυφαίος σύμβουλος της κυβέρνησης Μπαράκ Ομπάμα για την αυτοκινητοβιομηχανία.

Συμφωνώ ιδιαίτερα, βαθμός σιγουριάς 8
Η Ελλάδα δεν είναι υπεύθυνη μόνο στον βαθμό που ένας αλκοολικός δεν είναι υπεύθυνος που πίνει.

MARTIN A. SCHAIN, καθηγητής Πολιτικής στο New York University.

Διαφωνώ, βαθμός σιγουριάς 6

VIVIEN A. SCHMIDT, καθηγήτρια Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης στην έδρα Jean Monnet και καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων στην Σχολή Διεθνών Σπουδών Frederick S. Pardee στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης και διευθύντρια του Κέντρου για την Μελέτη της Ευρώπης στο Πανεπιστήμιο της Βοστώνης.

Διαφωνώ ιδιαίτερα, βαθμός σιγουριάς 10
Ηγέτες και θεσμικά όργανα της ΕΕ μαζί με το ΔΝΤ φέρουν το μερίδιο του λέοντος της ευθύνης για την σημερινή κρίση, τόσο οικονομικά όσο και πολιτικά. Όσον αφορά τα οικονομικά, πρέπει να κατηγορηθούν για την αποτυχία να επιτευχθεί μια ρεαλιστική λύση στην αρχική ελληνική κρίση το 2010. Αυτό το σχέδιο διάσωσης -χωρίς αναδιάρθρωση του χρέους και με μαζική λιτότητα- ήταν καταστροφικό για την οικονομία στην Ελλάδα. Παρά τα όσα πολλοί ισχυρίζονται, κατά τα τελευταία πέντε χρόνια, η Ελλάδα όντως ακολούθησε την λιτότητα και τις διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις.

Τούτου λεχθέντος, η Ελλάδα έχει φέρει τη μερίδα του λέοντος της ευθύνης για τα αρχικά προβλήματα χρέους της και για την συνέχιση των διαρθρωτικών προβλημάτων της. Αλλά είναι πολύ δύσκολη η μεταρρύθμιση, όταν υπάρχουν μόνο μαστίγια (λιτότητας), καθόλου καρότα (για παράδειγμα, επενδύσεις για την ανάπτυξη), και καμία ανάπτυξη. Όσο για την πολιτική, αν και ο ΣΥΡΙΖΑ πυροβόλησε τα πόδια του με πολλούς τρόπους, δεν είναι σαφές ότι θα υπήρχε οποιοδήποτε άλλο αποτέλεσμα. Οι ηγέτες της ΕΕ είχαν πολλούς λόγους για πιέσουν τον ΣΥΡΙΖΑ σκληρά, συμπεριλαμβανομένου του να μην επιτρέψουν να εμφανιστεί ως αξιόπιστο ένα ακροαριστερό κόμμα για εθνικούς εκλογικούς λόγους ή να αλλάξουν τους κανόνες που οι κυβερνήσεις είχαν εφαρμόσει ή εξακολουθούν να εφαρμόζουν στους δικούς τους πολίτες.

DANIELA SCHWARZER, μη εσωτερική ανώτερη υπότροφος στο German Institute for International and Security Affairs.

Ουδέτερη, βαθμός σιγουριάς 9
Το πεδίο εφαρμογής της κρίσης χρέους στην Ελλάδα, από τη μια πλευρά, σαφώς είναι το αποτέλεσμα της εγχώριας κακοδιαχείρισης και έλλειψης μεταρρυθμίσεων και διοικητικής αποτελεσματικότητας στην Ελλάδα. Από την άλλη πλευρά, τα προβλήματα στην Ελλάδα ενισχύθηκαν από μια ανεπαρκή λειτουργία της ζώνης του ευρώ, κάτι που έχει οδηγήσει στην συσσώρευση ανισορροπιών.

GEORGE TSEBELIS, κολεγιακός καθηγητής Πολιτικών Επιστημών στην έδρα Anatol Rapoport στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν.

Συμφωνώ, βαθμός σιγουριάς 10
Η ΕΕ έχει την ευθύνη για την επιμονή της σε ένα μη βιώσιμο χρέος και την μη επιμονή της στις διαρθρωτικές όσο στις φορολογικές αλλαγές. Αλλά ο λόγος που η Ελλάδα είναι χρεωμένη είναι η χαμηλή παραγωγικότητα.

ANGEL UBIDE, βασικός συνεργάτης στο Peterson Institute for International Economics.

Συμφωνώ ιδιαίτερα, βαθμός σιγουριάς 8
Από την αρχή, το ελληνικό πολιτικό σύστημα έχει αποτύχει να ασχοληθεί με το πρόβλημα, με αποκορύφωμα την καταστροφική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ το 2015 που ανέτρεψε τα κέρδη που είχαν επιτευχθεί μέχρι τότε.

ANDREAS UMLAND,βασικός ερευνητικός συνεργάτης στο Institute for Euro-Atlantic Cooperation.

Συμφωνώ, βαθμός σιγουριάς 9
Ορισμένες πολιτικές που επιβλήθηκαν στην Ελλάδα από την τρόικα μπορεί να είναι κατώτερες των βέλτιστων, και η βοήθεια των ΕΕ και ΔΝΤ, όταν άρχισε η κρίση, μπορεί να ήταν πολύ λίγη και πολύ αργή. Ωστόσο, η κύρια ευθύνη για την κρίση χρέους έγκειται προφανώς στην ελληνική κυβέρνηση και το κοινοβούλιο. Η Ελλάδα έχει λάβει γενναιόδωρη στήριξη από την ΕΕ ήδη από την ένταξή της. Η ένταξή της στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα το 1981, καθώς και η ένταξη στην ευρωζώνη 20 χρόνια αργότερα, αμφότερες προωθήθηκαν κατά παράβαση των σχετικών διαδικασιών ένταξης. Σε αυτό το βαθμό, τα άλλα ευρωπαϊκά κράτη είναι συνυπεύθυνα για την σημερινή ταλαιπωρία στην Ελλάδα.

MARTIN WOLF, επικεφαλής οικονομικός σχολιαστής στους Financial Times.

Συμφωνώ, βαθμός σιγουριάς 10
Αυτό δεν είναι το είδος της ερώτησης που θα έπρεπε κάποιος να απαντήσει ποτέ. Αλλά είναι δύσκολο να επιχειρηματολογήσει κανείς κατά της πρότασης ότι η προέλευση της ελληνικής κρίσης χρέους βασίζεται στις αποφάσεις που ελήφθησαν από τις ελληνικές κυβερνήσεις κατά την διάρκεια μιας μακράς περιόδου, οι οποίες διευκολύνθηκαν από τις ανεύθυνες αποφάσεις των ιδιωτών πιστωτών. Ο λόγος που η κρίση παραμένει άλυτη, ωστόσο, περισσότερο από πέντε χρόνια αφότου πρωτοεμφανίστηκε, περιλαμβάνει μια σειρά από λάθη που έγιναν από τον επίσημο τομέα, ιδίως τις άλλες κυβερνήσεις της ευρωζώνης και το ΔΝΤ. πηγη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s