"Greek National Pride" blog / ΑΠΟΨΕΙΣ / ΔΝΤ / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Η κυβέρνηση φεύγει, ο Τσίπρας μένει – Βιώσιμο το χρέος και χωρίς το ΔΝΤ


gross_danielΑκόμη και στα σημερινά επίπεδα το ελληνικό χρέος θα ήταν βιώσιμο εάν δεν συμμετείχε στην ελληνική διάσωση το ΔΝΤ, εκτιμά ο πολιτικός επιστήμονας Ντάνιελ Γκρος, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής.

Όπως είπε σε συνέντευξή του προς τη Γερμανική Ραδιοφωνία Deutschlandfunk:
«Θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το ΔΝΤ απαιτεί πολύ υψηλότερα επιτόκια από τους Ευρωπαίους ενώ τα δάνειά του είναι σχετικά βραχυπρόθεσμα. Εάν λοιπόν δεν συμμετείχε το Ταμείο και όλα γίνονταν σε αμιγώς ευρωπαϊκά πλαίσια, αυτό θα συνεπάγονταν χαμηλότερο κόστος για όλους τους εμπλεκόμενους ενώ δεν θα χρειάζονταν και περαιτέρω μέτρα ελάφρυνσης του χρέους».

Ακριβό το ΔΝΤ και όχι αμερόληπτο
Ο πολιτικός επιστήμονας υπογράμμισε μάλιστα ότι δεν αντιλαμβάνεται τους λόγους της γερμανικής εμμονής στο συγκεκριμένο ζήτημα:
«Για να είμαι ειλικρινής οι λόγοι δεν είναι απολύτως κατανοητοί. Παλαιότερα ήθελαν τη συνδρομή του ΔΝΤ λόγω της σκληρής του στάσης αλλά και της ουδετερότητάς του. Πλέον όμως το Ταμείο δεν τηρεί ουδέτερη στάση καθώς έχει προσφέρει δάνεια και ζητά από τους άλλους να δεχθούν ελάφρυνση του χρέους προκειμένου να είναι σε καλύτερη θέση τα δικά του δάνεια. Επιπλέον, μέσα από τα προγράμματα διάσωσης αλλά και την Κομισιόν υπάρχει πλέον αρκετή εμπειρία για να υλοποιήσουν οι Ευρωπαίοι μόνοι τους ένα πρόγραμμα στήριξης. Ίσως το 2010 τα πράγματα να ήταν ακόμη διαφορετικά. Σήμερα το ΔΝΤ δεν χρειάζεται πια. Σε αυτά τα συμφραζόμενα λοιπόν δεν καταλαβαίνω τη γερμανική στάση που θέλει πάση θυσία να συμμετέχει το ΔΝΤ, διότι το Ταμείο είναι σχετικά ακριβό και εντέλει δεν είναι αμερόληπτο».

Ο Ντάνιελ Γκρος, από το Κέντρο Ευρωπαϊκής Πολιτικής, χαρακτηρίζει πάντως το στόχο που έχει τεθεί για τις ιδιωτικοποιήσεις αρκετά φιλόδοξο, αν όχι ουτοπικό:
«Όλοι γνωρίζουν ότι μια ιδιωτικοποίηση συμβάλει ελάχιστα στη χρηματοδότηση του χρέους, κυρίως εν μέσω μιας κρίσης όπως στην Ελλάδα. Επιπλέον οι ιδιωτικοποιήσεις απαιτούν πάντα περισσότερο χρόνο από όσο σχεδιάζει κανείς ενώ αποφέρουν πάντα και λιγότερα από τα επιδιωκόμενα. Πιστεύω λοιπόν ότι στο πεδίο αυτό οικοδομήθηκε κάτι το οποίο δεν μπορεί να λειτουργήσει».

Η νυν κυβέρνηση φεύγει, o Τσίπρας μένει
Ο πολιτικός επιστήμονας εκτιμά πάντως ότι μολονότι έχει αποκατασταθεί πλέον σε μεγάλο βαθμό η εμπιστοσύνη μεταξύ των δυο πλευρών, η Ελλάδα δεν πρόκειται να υλοποιήσει πλήρως τα συμφωνηθέντα:
«Αυτό είναι αδύνατο στην Ελλάδα. Δεν πρόκειται να υλοποιηθούν πλήρως. Πριν υλοποιούνταν ίσως το ένα δέκατο, με τη νέα κατάσταση που έχει δημιουργηθεί μπορούμε να ελπίζουμε ίσως ότι θα υλοποιηθούν τα μισά και αυτό θα συνιστούσε τεράστια πρόοδο».

Η νυν κυβέρνηση δεν θα παραμείνει για πολύ καιρό ακόμη στην εξουσία, αυτό όμως δεν ισχύει για τον Αλέξη Τσίπρα, όπως εκτιμά ο ειδικός:
«Φαίνεται ότι η κυβέρνηση αυτή δεν θα παραμείνει για πολύ καιρό στην εξουσία. Αυτό όμως δεν ισχύει για τον Αλέξη Τσίπρα, διότι η αντιπολίτευση δεν διαθέτει αξιόπιστες προσωπικότητες. Εξάλλου δεν έχει εναλλακτικές προτάσεις. Όπως φαίνεται λοιπόν (ο Αλέξης Τσίπρας) θα κρατά και τα επόμενα χρόνια τις τύχες της χώρας στα χέρια του».  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s