"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Πολιτικές πρωτοβουλίες μετά τη συμφωνία της Πέμπτης To Mαξίμου εμφανίζεται αποφασισμένο να ξεκαθαρίσει το πολιτικό τοπίο, δρομολογώντας πρωτοβουλίες, μετά την καταβολή της πρώτης δόσης την Πέμπτη.


MAXIMOTRSIPRASΟ κόμπος έφτασε στο χτένι. Το Μαξίμου αφού λύσει τον «οικονομικό» κόμπο με την καταβολή της πρώτης δόσης την Πέμπτη 20 Αυγούστου, εμφανίζεται αποφασισμένο να ξεκαθαρίσει και το πολιτικό τοπίο, δρομολογώντας πρωτοβουλίες που όπως όλα δείχνουν θα έχουν κατάληξη τις πρόωρες κάλπες.

Για τις κινήσεις του Μαξίμου προϊδέασαν σήμερα κυβερνητικές πηγές τονίζοντας χαρακτηριστικά ότι « από την Πέμπτη 20 Αυγούστου και μετά ο πρωθυπουργός θα έχει συναντήσεις με κυβερνητικά στελέχη προκειμένου να καθοριστούν οι περαιτέρω κινήσεις»

Οι ίδιες πηγές σημείωναν ότι μέχρι την υπογραφή της σύμβασης με τον ESM και την εκταμίευση του ποσού που προβλέπεται, η κυβέρνηση ασχολείται αποκλειστικά με την ολοκλήρωση των τεχνικών διαδικασιών και αναμένει την έκβαση των ψηφοφοριών στα ευρωπαϊκά Κοινοβούλια.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει μέσω διαρροών προαναγγείλει την πρόθεσή της να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης μετά τις νέες απώλειες και την υποχώρηση της δύναμής της κάτω από τους 120 βουλευτές κατα την ψήφιση του Μνημονίου. Απο τη γλώσσα που χρησιμοποιούν κορυφαία κυβερνητικά στελέχη είναι φανερό ότι το Μαξίμου θα θέσει το δίλημμα στους αντάρτες «αν θα αναλάβουν την ευθύνη να ρίξουν την πρώτη κυβέρνηση της Αριστεράς».

Τι θα κάνει η Αριστερή Πλατφόρμα

Απο την πλευρά της, η Αριστερή Πλατφόρμα του Παναγιώτη Λαφαζάνη εξετάζει τα δεδομένα σε αυτό το blame game με το Μαξίμου και αναζητεί φόρμουλα ώστε να μην χρεωθεί την πρόωρη προσφυγή στις κάλπες. Πληροφορίες που μετέδωσε το Mega αναφέρουν ότι εξετάζεται το σενάριο οι βουλευτές που πρόσκεινται στην Αριστερή Πλατφόρμα να απέχουν από την ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης, ώστε να με βάση τον κανονισμό να μειωθεί και ο αριθμός των απαιτουμένων ψήφων.

Ταυτόχρονα η συνιστώσα του Πανσγιώτη Λαφαζάνη με καταιγίδα άρθρων στον ιστότοπο iskra.gr κλιμακώνει την επίθεσή της, φθάνοντας μάλιστα στο σημείο να χρησιμοποιήσει δηλώσεις του Σόιμπλε προκειμένου να εμφανίσει την κυβέρνηση ως «καλό μαθητή» του γερμανού υπουργού Οικονομικών. Εντός της εβδομάδας, το επιτελείο της Αριστερής Πλατφόρμας θα συναντηθει εκ νέου για να καθορίσει τη στάση του.

Παράλληλα, όμως, εκδηλώθηκε πρωτοβουλία από 17 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ, όλων των τάσεων, σε μια προσπάθεια να χαμηλώσουν οι τόνοι. Στο κείμενο που υπογράφουν, σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Αναγνωρίζουμε ότι η ενότητα έχει δεχτεί σοβαρό πλήγμα, αρνούμαστε όμως να δεχτούμε τη διάσπαση σαν προαποφασισμένο γεγονός. Και το αρνούμαστε, όχι για να συγκαλύψουμε έντονες πολιτικές διαφορές ούτε λόγω ενός «ένδοξου παρελθόντος»· αλλά γιατί θεωρούμε ότι η όποια πορεία πρέπει να αποφασιστεί με όρους πολιτικής ειλικρίνειας, συντροφικότητας και κομματικών διαδικασιών, που λείπουν»

Κάλπες ή κυβέρνηση ειδικού σκοπού;

Στην περίπτωση που η κυβέρνηση δεν καταφέρει να αποσπάσει ψήφο εμπιστοσύνης- σημειωτέον το ΠΑΣΟΚ ξεκαθαρίζει ότι δεν δίνει– η προσφυγή στις κάλπες το Φθινόπωρο εμφανίζεται ως μονόδρομος αφού το Μαξίμου έχει αποκλείσει τη λύση της συγκρότησης κυβέρνησης ειδικού σκοπού. Η κυβερνητική εκπρόσωπος Ολγα Γεροβασίλη δήλωσε ότι «η πορεία ανάκαμψης της χώρας, περνάει μέσα από ισχυρές κυβερνήσεις που προκύπτουν από καθαρή λαϊκή εντολή». Ταυτόχρονα έκανε λόγο για «δυνάμεις στο εσωτερικό της χώρας, αλλά και στο εξωτερικό, που θα επιθυμούσαν μια κυβέρνηση ειδικού σκοπού», υπογραμμίζοντας ότι «δεν θα μας βρουν συμμάχους».

Οι ημερομηνίες που παίζουν

Σε βασικές γραμμές οι εισηγήσεις για τον χρόνο διενέργειας των εκλογών είνα δυο: Συμφωνα με την πρώτη εισηγηση οι κάλπες πρέπει να στηθούν μέσα στον Σεπτέμβριο, με επικρατέστερες τις Κυριακές 13 και 20 Σεπτεμβρίου. Ο λόγος; Δεν θα έχουν αρχίσει να γίνονται ιδιαίτερα αισθητές στο πορτοφόλι των πολιτών οι συνέπειες από την εφαρμογή των μέτρων του Μνημονίου.

Η δεύτερη εισήγηση, θέλει τις εκλογές τουλαχιστον έναν μήνα αργοτερα, την Κυριακή 25 Οκτωβρίου εως την Κυριακή 8 Νοεμβρίου. Τι περιμένουν; Να έχει ολοκληρωθεί με θετικό τρόπο η πρώτη αξιολόγηση και να ανοίξει ο δρόμος για την αναδιάρθρωση του χρέους, εξέλιξη που μπορεί αξιοποιηθεί επικοινωνιακά ως αντίβαρο στα επώδυνα μέτρα που περιέχει η δανειακή σύμβαση.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s