"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Κύπρος / Τουρκία

«Άκρως επικίνδυνο» για την Κύπρο το πυρηνικό εργοστάσιο της Τουρκίας στην Μερσίνα


image111.jpg-600

Ένας εκ των επικεφαλείς  του πρώτου  πυρηνικού σταθμού της Τουρκίας στη Μεσόγειο στην Μερσίνα παραιτήθηκε από τη θέση του, υποστηρίζοντας ότι  η Τουρκία ακόμα και εάν χρειάζεται την πυρηνική τεχνολογία, δεν θα πρέπει να υπογράφει  συμβάσεις με την ρωσική εταιρεία Rosatom λόγω ερασιτεχνισμού της , αναφέρει ο ***τουρκικός τύπος .

Ο Faruk Uzel, ο οποίος εργαζόταν ως επικεφαλής της Δημόσιας Διπλωματίας και Σχέσεων στο  πυρηνικό εργοστάσιο Ακούγιου για τέσσερα χρόνια, ΠΑΡΑΙΤΗΘΗΚΕ  από την εταιρεία, λέγοντας ότι το έργο δεν θα πρέπει να προχωρήσει με την «αρωγή» της ρωσικής κρατικής εταιρείας   Rosatom, διότι η στάση της είναι  αντιεπαγγελματική.

«Αυτό το έργο πρέπει να γίνει, αλλά όχι με αυτούς τους ανθρώπους», δήλωσε ο Uzel σε μια ομάδα δημοσιογράφων σε συνέντευξη Τύπου που οργανώθηκε στα γραφεία της Ένωσης Μερσίνας στις  3ης Σεπτεμβρίου 2015.

« Αυτή  [η κατάσταση] πρέπει να σταματήσει και να εγκαταλειφθεί  αυτό το σχέδιο , λόγω της ύπαρξης  ερασιτεχνών , αρχαρίων οι οποίοι πράττουν συνεχώς  τεχνικά λάθη . Θα πρέπει να το πράξουμε  με πιο επαγγελματίες  εταίρους»,  πρόσθεσε ο Uzel.

Μιλώντας σε  συνέδριο,  ο Uzel ρώτησε πώς μια εταιρεία, η οποία δεν θα μπόρεσε να απομονώσει υπόγειο νερό από ένα κέντρο πληροφοριών που χτίστηκε  ένα μέτρο κάτω από την επιφάνεια του εδάφους, θα μπορούσε να χτίσει ένα εργοστάσιο πυρηνικής ενέργειας 12 μέτρα κάτω από την επιφάνεια του εδάφους και  μάλιστα κοντά στη θάλασσα;.

Ο ίδιος τόνισε το μέγα σφάλμα της  τοποθέτησης αντιδραστήρων κάτω  από την ακτογραμμή. Πρόσθεσε  δε ότι, λόγω αυτού του σφάλματος, η εταιρεία δεν μπορούσε να συνεχίσει το έργο και αυτή τη στιγμή αναμένει αλλαγή στο νόμο για να προχωρήσει.

Σχολιάζοντας σχετικά με το γιατί η ρωσική εταιρεία δεν ήθελε να είναι θετική  σχετικά με την παρακολούθηση και την μέτρηση της ακτινοβολίας, ο Uzel έθεσε το ερώτημα , του γιατί  είχαν απορρίψει τα αιτήματα του Πανεπιστημίου της Μερσίνας και των εκπροσώπων των πολιτών Μερσίνας σχετικά με το θέμα αυτό;.

Ο Uzel  αποφάσισε να παραιτηθεί,  εκφράζοντας τις   αιτιάσεις του για τους τεράστιους κινδύνους που εγκυμονεί το έργο που κατασκευάστηκε από την ρωσική εταιρεία.

Σε ανάλυση  από την ιστοσελίδα μας pentapostagma.gr η επαρχία της Μερσίνης  βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο και σ” αυτήν ανήκει και το νοτιότερο σημείο της χερσονήσου της Ανατολίας και ο πληθυσμός της είναι 1.640.888 (εκτίμηση ,2007). Πρωτεύουσα της είναι η Μερσίνη , με πληθυσμό 842.230 κατοίκων.

Η κατασκευή και η λειτουργία του πυρηνικού σταθμού στο Ακουγιού έχει αναληφθεί από την ρωσική εταιρεία Rosatom. Δυστυχώς, οι Ρώσοι δεν έχουν καμία εμπειρία κατασκευής πυρηνικών εργοστασίων σε περιοχές με υψηλό σεισμικό κίνδυνο.

Οι προειδοποιήσεις από το Επιμελητήριο των Γεωλόγων- Μηχανικών της Τουρκίας (ΙΜΟ) πριν από τέσσερα χρόνια εξακολουθούν να ισχύουν και σήμερα.

Από την περιοχή αυτή είναι κοντά το ρήγμα Ecemiş , το οποίο έχει μήκος 300 χιλιόμετρα (μπορεί να δώσει σεισμό μεγαλύτερο από 7-8R)και περνά κάτω από τη θάλασσα ,συναντάται σε απόσταση 20-25 χιλιόμετρων από το Ακουγιού.

Σε μια απευκταία περίπτωση σεισμού  η Φουκουσίμα θα είναι « παιδική χαρά »  μπροστά σε αυτό που θα γίνει στην Μερσίνα!!!

***τουρκικός τύπος .

pentapostagma.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s