"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ / ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ

Ομαλοποιείται η κατάσταση στη Λέσβο


lesvos-prosfiges_0Περισσότεροι από 10.000 πρόσφυγες αναμένεται να έχουν αποχωρήσει από τη Λέσβο μέχρι και το βράδυ της Τρίτης με τα πλοία που πραγματοποιούν δρομολόγια προς τον Πειραιά να είναι πλέον τρία. Την ίδια ώρα αποφασίστηκε η παραχώρηση των εγκαταστάσεων του γηπέδου «Γεώργιος Σκουφός» στο πλαίσιο του νέου σχεδίου για πιο γρήγορη καταγραφή των προσφύγων.

Την Δευτέρα αναχώρησαν από τη Μυτιλήνη με τα πλοία «Ελευθέριος Βενιζέλος» και «Blue Star 1» 2.850 πρόσφυγες και μετανάστες, ενώ έχει σχεδιαστεί και άρχισε να υλοποιείται η αναχώρηση άλλων 8.000 χιλιάδων προσφύγων και μεταναστών σήμερα.

EUROKINISSI

Στο λιμάνι του Πειραιά κατέφθασε το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», μεταφέροντας από τη Μυτιλήνη 2.187 πρόσφυγες.

Αργότερα αναμένεται να αποπλεύσει από το λιμάνι της Μυτιλήνης με προορισμό τον Πειραιά και το καταμαράν tera jet μεταφέροντας άλλους 1.700 πρόσφυγες.

Έξω από τη Μυτιλήνη βρίσκεται και το επιβατηγό οχηματαγωγό πλοίο blue star patmos το οποίο αναμένεται να δέσει στο λιμάνι προκειμένου να παραλάβει και αυτό πρόσφυγες.

Νέο σχέδιο καταγραφής

Στο πλαίσιο του νέου σχεδιασμού καταγραφής μεταναστών και προσφύγων, έπειτα από συνεργασία του Δήμου Λέσβου και της πρωθυπουργού, Βασιλικής Θάνου, παραχωρήθηκαν οι εγκαταστάσεις του γηπέδου «Γεώργιος Σκούφος» στο νοτιοδυτικό άκρο της πόλης της Μυτιλήνης.

EUROKINISSI

Η παραχώρηση του εν λόγο χώρου, θα διαρκέσει έως και μεθαύριο Πέμπτη 10 Σεπτεμβρίου, καθώς γειτνιάζει με τρία σχολικά συγκροτήματα και την Παρασκευή που ανοίγουν τα σχολεία ο χώρος πρέπει να επιστρέψει στους μαθητές χρήστες του. «Σκοπός της παραχώρησης», λέει στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο δήμαρχος Λέσβου Σπύρος Γαληνός, «είναι η όσο το δυνατό γρηγορότερη και μαζικότερη καταγραφή και αναχώρηση των παράτυπων μεταναστών και προσφύγων από το νησί μας».

EUROKINISSI

Ήδη, πάντως από τις πρώτες ώρες λειτουργίας του νέου χώρου καταγραφής, παρατηρείται μια σχετική αποσυμφόρηση της πόλης της Μυτιλήνης, «η οποία ελπίζουμε ότι θα συνεχίσει να βελτιώνεται και τις επόμενες μέρες» λέει ο κ. Γαληνός.

Παράλληλα, εκτός από το γήπεδο, ενεργοποιούνται το φυλάκιο της Κάπης και της Κλειούς και το στρατόπεδο της Πέτρας. Εκεί θα συγκεντρώνονται οι αφικνούμενοι,, αντίστοιχα στη Συκαμνιά και το Μανταμάδο και στην περιοχή της Μήθυμνας. Εκεί θα καταγράφονται, θα εκδίδονται εισιτήρια και θα μεταφέρονται στο Σίγρι όπου και θα επιβιβάζονται σε πλοίο που θα βρίσκεται στο λιμάνι του Σιγρίου.

Από την άλλη μεριά, όσοι θα έρχονται στη Μυτιλήνη και στη γύρω περιοχή της θα καταγράφονται στο παλιό στρατόπεδο Κουρτζή και από το λιμάνι της Μυτιλήνης θα αναχωρούν για τον Πειραιά.

Βοήθεια προσφέρει η Frontex

Την Τρίτη ο επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίτσιο Λεγκέρι, προσφέρθηκε να αυξήσει τον αριθμό των αξιωματικών στη Λέσβο και την Κω για να βοηθήσουν στην καταγραφή των ανθρώπων που φθάνουν από την Τουρκία.

«Η κατάσταση με τους πρόσφυγες στην Ελλάδα είναι κρίσιμη. Αυξάνοντας τον αριθμό των αξιωματούχων που βοηθούν στην ταυτοποίηση και καταγραφή των ανθρώπων που φθάνουν σε Λέσβο και Κω θα βοηθήσουμε τις ελληνικές αρχές να ελαφρυνθεί η πίεση στα νησιά» είπε ο Λεγκέρι.

EUROKINISSI

Η Frontex προσφέρεται να διπλασιάσει τον αριθμό των ομάδων που βρίσκονται στη Λέσβο και με τον τρόπο αυτό θα έχει δύο ομάδες που θα μπορούν να δουλεύουν κάθε μέρα επί 24ωρου βάσης.

Η Frontex θα τοποθετήσει και μια επιπλέον ομάδα στη Κω για να βοηθήσει την κατάσταση στο νησί.

EUROKINISSI

Επταήμερη, 24ωρη λειτουργία του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης

Έπειτα από εντολή του υπουργού Υγείας, το ΠΕΔΥ της Μυτιλήνης θα λειτουργεί από σήμερα σε επταήμερη 24ωρη βάση με στόχο την ενίσχυση της Μονάδας Επειγόντων Περιστατικών του Νοσοκομείου Μυτιλήνης που αντιμετωπίζει τεράστιο φόρτο εργασίας λόγω των ροών προσφύγων και μεταναστών στη Λέσβο.

«Ως γνωστόν», λέει ο προϊστάμενος του ΠΕΔΥ Μυτιλήνης, γιατρός Δημοσθένης Χατζηγιάννης, «το τελευταίο έτος ήταν το πάγιο αίτημα των γιατρών της μονάδας μας η 24ωρη λειτουργία, ανεξάρτητα του μεταναστευτικού, γιατί έτσι έπρεπε να γίνει για την αδιάλειπτη πρωτοβάθμια υγειονομική κάλυψη των κατοίκων της πόλης. Δύο υπουργοί Υγείας που μας επισκέφθηκαν, και ενώ διαπίστωναν αυτή την αναγκαιότητα, δεν πρόλαβαν να υλοποιήσουν τις υποσχέσεις τους, λόγω εκλογών. Τώρα, μας πρόλαβαν οι εξελίξεις με το μεταναστευτικό και έφτασε ο κόμπος στο χτένι. Δεν μπορούμε να κοιτάμε άπραγοι τους συναδέλφους μας του νοσοκομείου, να δίνουν μάχες νυχθημερόν με πολύωρες καθυστερήσεις στα Επείγοντα και εμείς στις 2 το μεσημέρι να σχολάμε».

EUROKINISSI

Σημειώνεται ότι το ΠΕΔΥ Μυτιλήνης είναι η πρώτη πανελλαδικά μονάδα που ξεκινάει το πολύ δύσκολο εγχείρημα. «Ζητάμε τη στήριξη όλων των συμπολιτών και την κατανόησή τους για όποια προβλήματα προκύψουν στη αρχή. Σιγά-σιγά θα τα αντιμετωπίζουμε, κάθε αρχή και δύσκολη…» συμπληρώνει ο κ. Χατζηγιάννης και καταλήγει: «Ως υγειονομική μονάδα πρωτοβάθμιας φροντίδας, καλύπτουμε κάθε ανθρώπινη ύπαρξη που ζητά τη βοήθειά μας. Ανεξάρτητα του αν είναι Έλληνας ή μετανάστης. Οι κραυγές του τύπου ”θα γίνει το ΠΕΔΥ κέντρο μεταναστών” ή ”θα πάθουμε χολέρα, φυματίωση, σταφυλόκοκκο”, κι εγώ δεν ξέρω τι άλλο, δεν έχουν θέση. Ξέρουμε καλύτερα από τον καθένα να παίρνουμε τα μέτρα μας για τη διαφύλαξη της δημόσιας υγείας που κινδυνεύει μόνο αν κυκλοφορούν ανάμεσά μας, ανέλεγκτα περιστατικά».

Κομισιόν: Δεν έχουμε λάβει επίσημο αίτημα από την Ελλάδα

Την ίδια ώρα, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Επιτροπής Αλεξάντερ Βίντερστεϊν, δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δεν έχει λάβει ακόμη επίσημο αίτημα από την Ελλάδα για ενεργοποίηση του μηχανισμού πολιτικής προστασίας.

Ο ίδιος εκπρόσωπος σημείωσε ότι σε σχέση με τη διαχείριση των προσφυγικών ροών, υπάρχει μια σειρά ζητημάτων που δεν έχουν ακόμα διευθετηθεί από τις ελληνικές Αρχές.

Ανέφερε, πάντως, ότι η Επιτροπή λαμβάνει υπόψη της την οικονομική κατάσταση στην Ελλάδα και την κατάσταση με τους πρόσφυγες, τονίζοντας ότι ο επίτροπος, αρμόδιος για θέματα μετανάστευσης, Δημήτρης Αβραμόπουλος βρίσκεται σε συνεχή διάλογο με τις ελληνικές Αρχές.  πηγη

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s