Κατευθυντήριες γραμμές έδωσε στη σημερινή του εισήγηση στο πολιτικό όργανο εκλογικής ευθύνης, ο Αλέξης Τσίπρας που μεταξύ άλλων σημείωσε:
«Ο ελληνικός λαός έδωσε μια καθαρή λαϊκή εντολή, για να προχωρήσουμε ενωμένοι σε βαθιές τομές και μεταρρυθμίσεις, για να βγάλουμε τη χώρα από την κρίση». Αναφέρθηκε επίσης στον ρόλο που καλείται να παίξει το νέο κυβερνητικό σχήμα, διορθώνοντας αστοχίες και αδυναμίες της προηγούμενης 7μηνης περιόδου.
Η πρώτη κρίσιμη μάχη
«Άμεσος στόχος της επόμενης περιόδου η πλήρης αποκατάσταση της σταθερότητας στην οικονομία και στη λειτουργία των τραπεζών, η διεύρυνση του εδάφους που κερδίσαμε στη διαπραγμάτευση, με πρώτη κρίσιμη μάχη αυτή της απομείωσης του χρέους. Ταυτόχρονα, θα πρέπει με αποφασιστικότητα να προχωρήσουμε σε μεγάλες τομές, μάχη με το σύστημα της διαπλοκής, για την αποκατάσταση του αισθήματος δικαίου στην ελληνική κοινωνία».
Οργανωτική ανασυγκρότηση
Τέλος, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε την αναγκαιότητα οργανωτικής ανασυγκρότησης του Κόμματος και της Νεολαίας, προαναγγέλλοντας «μια διαφορετική λειτουργία του κόμματος, με συλλογική λειτουργία των οργάνων, χωρίς μηχανισμούς και ομαδοποιήσεις, ως ένα σύγχρονος πλουραλιστικός φορέας της Ευρωπαϊκής Αριστεράς».
Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.
Λίγο αργότερα, ο Αλέξης Τσίπρας είχε συνάντηση με τον μελλοντικό κυβερνητικό του εταίρο, Πάνο Καμμένο. Μετά τη συνάντηση ο πρόεδρος των Ανεξάρτητων Ελλήνων ανακοίνωσε στους δημοσιογράφους πως «ξεκινάνε» οι διαδικασίες σχηματισμού κυβέρνησης (ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ.) και πως αναμένεται σήμερα το βράδυ (20.00) ο Αλέξης Τσίπρας να μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο προκειμένου να ορκιστεί. Νωρίτερα, στις 18.00, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος θα δεχθεί τον πρόεδρο του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξη Τσίπρα προκειμένου να του δώσει εντολή σχηματισμού κυβέρνησης.
Η σύνθεση της νέας κυβέρνησης θα γίνει γνωστή το βράδυ της Τρίτης ή το πρωί της Τετάρτης και θα ακολουθήσει η ορκωμοσία της.
Ο υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Αντώνης Μανιτάκης επισκέφθηκε το μεσημέρι την πρόεδρο της Βουλής, Ζωή Κωνσταντοπούλου, στη οποία παρέδωσε τη σύνθεση της νέας Βουλής που προέκυψε από τα αποτελέσματα των εκλογών.
Ταξίδια σε Ευρώπη και Αμερική
Την Τετάρτη ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στην έκτακτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για το μεταναστευτικό, όπου θα εκπροσωπήσει και τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, όπως του ζήτησε κατά το συγχαρητήριο τηλεφώνημα που του έκανε, καθώς θα βρίσκεται στις ΗΠΑ.
Εν όψει της συνόδου, ο κ. Τσίπρας είχε εκτενή ενημερωτική επικοινωνία με τον υπηρεσιακό αναπληρωτή υπουργό Μεταναστευτικής Πολιτικής, Ιωάννη Μουζάλα. Ο κ. Τσίπρας θα κινηθεί στη σύνοδο στην ίδια γραμμή που κινήθηκε και στις προηγούμενες συνόδους, στη λογική να θεσμοθετηθεί το relocation και να επιμερίζονται τα βάρη.
Την ερχόμενη Κυριακή, ο πρωθυπουργός θα βρίσκεται στις ΗΠΑ για τη σύνοδο του ΟΗΕ. Στο πλαίσιο της Συνόδου θα υπάρξει δεξίωση των ηγετών, στο περιθώριο της οποίας αναμένεται να συναντήσει τον Αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα. πηγη