"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / Πολεμικό Ναυτικό

Η πρόταση για τον εκσυγχρονισμό των ΜΕΚΟ 200 ΗΝ


pros-com

Παρακάτω παρουσιάζεται η πρόταση για το πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των τεσσάρων φρεγατών ΜΕΚΟ 200ΗΝ κλάσης ΥΔΡΑ του Πολεμικού Ναυτικού.

Το σημαντικότερο όλων είναι το πρόγραμμα Εκσυγχρονισμού Μέσης Ζωής (ΕΜΖ) των φρεγατών MEKO-200HN, ύψους 400 εκατ. ευρώ, μετά απο παλινωδίες ετών και μετά από απόπειρες «κουρέματος» του τελικού κόστους, το οποίο όμως θα μείνει στα 400 εκατ. ευρώ, σύμφωνα με πηγές του ΠΝ.

Βέβαια ο εκσυγχρονισμός δεν είναι πλέον και τόσο «Μέσης Ζωής» αφού για όλα τα σκάφη της κλάσης «ΥΔΡΑ» έχει παρέλθει η Μέση Ζωή των 15 ετών (διεθνώς θεωρείται ως υπηρεσιακή ζωή ενός πολεμικού πλοίου τα 30 έτη, αλλά πλέον στο ΠΝ υπηρετούν πλοία που πλησιάζουν τα 40 χρόνια, υπηρεσίας, όπως οι φρεγάτες κλάσης «S»).

Εν πάση περιπτώσει η φρεγάτα F452 ΥΔΡΑ που είναι και το πρώτο πλοίο των ΜΕΚΟ-200ΗΝ που εντάχθηκε στο ΠΝ υπηρετεί ήδη 21 χρόνια και από αυτήν θα ξεκινήσει ο εκσυγχρονισμός της κλάσης, οποίος αναμένεται να ολοκληρωθεί σε έξι χρόνια από την ημέρα που θα ενεργοποιηθεί η σύμβαση.

Η απόφαση έπρεπε να είχε ληφθεί το αργότερο 2008 και λαμβάνεται σήμερα μετά από έξο χρόνια καθυστέρηση.

Κάλλιο αργά παρά ποτέ;

Η ιστορία θα δείξει αν θα προλάβει να παίξει ρόλο σε αυτό που έρχεται στο Αιγαίο από την Ανατολή.

H πρόταση στηρίζεται σε συστήματα και τεχνολογίες αιχμής, αλλά παράλληλα αξιοποιεί πλήρως την υπάρχουσα υποδομή και τεχνογνωσία στο ΠΝ, ενώ ταυτόχρονα μεγιστοποιεί την πραγματική συμμετοχή της εγχώριας αμυντικής βιομηχανίας.

Το πρόγραμμα καταλαμβάνει την πέμπτη θέση προτεραιοτήτων στο προσχέδιο του ΕΜΠΑΕ 2011-2016 για το ΠΝ, με αρχικό προϋπολογισμό €200 εκατ. και πρόσθετη χρηματοδότηση από ανεξάρτητα προγράμματα για επιμέρους οπλικά συστήματα.

Η παρουσιαζόμενη προσέγγιση θέτει τις ακόλουθες παραμέτρους υλοποίησης του προγράμματος:

 1. Τμηματική (modular) προσέγγιση. Στα συστήματα βασικής διαμόρφωσης μπορούν να ολοκληρωθούν σύνολα αναβάθμισης για την αντιμετώπιση συγκεκριμένων απειλών, όπως σύνολο Ανθυποβρυχιακού (Α/Υ) πολέμου ή σύνολο ασύμμετρων απειλών.

 2. Κλιμακωτή (scalable) προσέγγιση. Το ΠΝ μπορεί να επιλέξει είτε πρόταση αντιμετώπισης των βασικών ζητημάτων –όπως η τεχνολογική απαξίωση (obsolescence) και η αδυναμία εφοδιαστικής υποστήριξης– είτε πρόταση ριζικής αναβάθμισης των επιχειρησιακών ικανοτήτων, είτε κάποια ενδιάμεση.

 3. Επιλογή από το ΠΝ των συστημάτων που θα καθορίσουν την τελική μορφή του προγράμματος, μεταξύ των προσφερόμενων εναλλακτικών προτάσεων.

 4. Ελαχιστοποίηση του χρόνου παράδοσης των εκσυγχρονισμένων φρεγατών.

 5. Μεγιστοποίηση της πραγματικής Ελληνικής Βιομηχανικής Συμμετοχής (ΕΒΣ).

 6. Ελαχιστοποίηση του κινδύνου με την αξιοποίηση της εμπειρίας και χρήση δοκιμασμένων συστημάτων τεχνολογίας αιχμής (state of the art).

The Hellenic Navy's MEKO 200HN Hydra-class frigate Psara, seen here at Salamis naval base, Greece. The navy is progressing with the development of plans for a mid-life upgrade of the four ships-in-class. (IHS/Tim Fish)

Η προτεινόμενη βασική διαμόρφωση περιλαμβάνει Σύστημα Διαχείρισης Μάχης (CMS) TACTICOS, τρισδιάστατο (3D) ραντάρ SMART-S Mk2 μέσης/ μακράς εμβέλειας, αναβάθμιση του 3D ραντάρ ένδειξης στόχων MW 08 και αναβάθμιση των ραντάρ ιχνηλάτησης και καταύγασης STIR 1.8, ή αντικατάσταση από STIR 1.2 με πομπούς στερεάς κατάστασης.

Αμφότερες οι εναλλακτικές επιλογές αξιοποιούν τις προηγμένες τεχνικές καθοδήγησης TSG2 και TSG0 των βλημάτων ESSM. Πέραν της βασικής διαμόρφωσης, προσφέρονται εναλλακτικές επιλογές για τα σόναρ γάστρας και μεταβλητού βάθους, τον εξοπλισμό ηλεκτρονικού πολέμου, τα ηλεκτροπτικά συστήματα, τις επικοινωνίες και την πλοήγηση.

Για τα οπλικά συστήματα προτείνεται η αναβάθμιση του κύριου πυροβόλου Mk45 Mod2A των 127mm/54cal σε Mod2 Κοινού Συστήματος Ελέγχου (CCS). Το ΠΝ αναμένεται να απαιτήσει την εγκατάσταση ελαφρών πυροβόλων διαμετρήματος 25/ 27/ 30 mm.

Προτείνεται επίσης η αναβάθμιση του συστήματος κατακόρυφης εκτόξευσης Mk48 Mod2, του συστήματος τορπιλοσωλήνων Mk32 Mod5 για χρήση προηγμένων ελαφρών τορπιλών, ενώ η αναβάθμιση του συστήματος βλημάτων εναντίον πλοίων Harpoon αναμένεται να αποτελέσει ανεξάρτητο πρόγραμμα Κυβερνητικά Παρεχόμενου Εξοπλισμού (GFE).

Προβλέπεται τέλος η γενική επισκευή και αναβάθμιση των Εγγύς Οπλικών Συστημάτων (CIWS) Mk15 Phalanx Block 1 Baseline 1 σε Phalanx Διαμόρφωσης Επιφανείας (PSuM) Block 1Β. Εναλλακτικά, το πρυμναίο Phalanx μπορεί να αντικατασταθεί από σύστημα Βλημάτων Περιστρεφόμενης Ατράκτου (RAM) ή από σύστημα πυροβόλου Millennium GDM-008.

Ειδικότερα:

Το πρόγραμμα ΕΜΖ των ΜΕΚΟ-200ΗΝ θα αφορά εργασίες όπως:

 1. Γενική επιθεώρηση, επισκευή και συντήρηση των προωστηρίων σκευών και βοηθητικών μηχανημάτων,

 2. Γενική επισκευή και αναβάθμιση των Εγγύς Οπλικών Συστημάτων (CIWS) Mk15 Phalanx Block 1 Baseline 1 σε Phalanx Διαμόρφωσης Επιφανείας (PSuM) Block 1Β, εγκατάσταση ολοκληρωµένου Συστήματος Ηλεκτρονικού Πολέµου µε δυνατότητες ESM, ELINT και ECM, ολοκληρωµένο στο σύστηµα διαχείρισης µάχης του πλοίου, καθώς και ολοκλήρωση στο σύστηµα διαχείρισης µάχης του πλοίου της συσκευής υποκλοπών επίγειων επικοινωνιών/ραδιογωνιοµέτρησης (COMMINT/DF),

 3. Εγκατάσταση συσκευής IFF, µε δυνατότητα λειτουργίας σε modes 1, 2, 3/A, S και 5, ολοκληρωµένο στο σύστηµα διαχείρισης µάχης του πλοίου,

 4. Εγκατάσταση δέκτη προειδοποίησης από στοχοποίηση µε καταδείκτη όπλου Laser (Laser Warning Receiver) ολοκληρωµένο στο σύστηµα διαχείρισης µάχης του πλοίου καθώς και προσθήκη αντίστοιχων αντιµέτρων, µιας και τα κατευθυνόµενα µε Laser οπλικά συστήµατα είναι πλέον συνηθισµένα (π.χ. Κ/Β Hellfire, βόµβες LGB κλπ.),

 5. Εγκατάσταση αυτοµατοποιηµένου συστήματος ελέγχου και εκτόξευσης αναλώσιµων αντιµέτρων (βοµβίδες αεροφύλλων, θερµοβολίδων IR).

 6. Αντικατάσταση συστήµατος παρακολούθησης και ελέγχου προωστηρίου εγκαταστάσεως NAUTOS µε άλλο σύγχρονης τεχνολογίας που θα έχει και δυνατότητες εκπαίδευσης προσωπικού ή αναβάθμιση του συστήματος NAUTOS databus µε νέους αισθητήρες καθώς και αναβάθµιση των σταθµών ελέγχου εντός του Κέντρου Ελέγχου Προώσεως – Ενέργειας (MCR) µε νέες κονσόλες και λογισµικό. – Εγκατάσταση συστήµατος παρακολούθησης των χώρων προώσεως µέσω κυκλώµατος CCTV καθώς και µέσω καµερών, που θα συνεργάζονται µε το NAUTOS (ή το αυτόµατο σύστηµα που θα το αντικαταστήσει).

 7. Αναβάθμιση του 3D ραντάρ ένδειξης στόχων MW 08 και αναβάθμιση των ραντάρ ιχνηλάτησης και καταύγασης STIR 1.8, ή αντικατάσταση από STIR 1.2 με πομπούς στερεάς κατάστασης (και οι 2 εναλλακτικές επιλογές αξιοποιούν τις προηγμένες τεχνικές καθοδήγησης TSG2 και TSG0 των βλημάτων ESSM).

 8. Αντικατάσταση του VDS (Variable Depth Sonar) με ένα χαµηλών συχνοτήτων ελαφρύ VDS που να µπορεί να λειτουργήσει σε πολυστατικό (multi-static) συνδυασµό µε τα υπάρχοντα βυθιζόµενα σόναρ τύπου HELRAS, που φέρουν τα ελικόπτερα S-70B Aegean Hawk του ΠΝ.

 9. Εγκατάσταση συστήματος ∆ιοικήσεως και Ελέγχου MCCIS ή νεότερης έκδοσης των Νατοϊκών συστηµάτων Ελέγχου-∆ιοίκησης και Πληροφοριών, συνδεµένο µε το σύστηµα διαχείρισης µάχης

 10. Ολοκλήρωση Συστήματος Εξωτερικών Επικοινωνιών µε το οποίο θα διεκπεραιώνονται ασφαλώς, αξιόπιστα και έγκαιρα σήµατα σε κάθε εφαρµόσιµη µορφή όπως φωνή, video, mail, chat, δεδοµένα, κείµενο και RATT

 11. Σύστηµα δορυφορικών επικοινωνιών συµβατό µε το πρόγραµµα ΝΑΤΟ SATCOM post 2000.

Υπό εξέταση είναι η εγκατάσταση του Συστήματος Διαχείρισης Μάχης (CMS) TACTICOS και του τρισδιάστατου (3D) ραντάρ SMART-S Mk2 μέσης/μακράς εμβέλειας.

Κάποιες από τις παραπάνω εργασίες (όχι αυτές που αφορούν το προωστικό σκεύος του οποίου η αναβάθμιση θεωρείται «εκ των ουκ άνευ») μπορεί να «κοπούν» προκειμένου να «χωρέσει» το TACTΙCOS και το νέο ραντάρ.

«Πιλότος» του προγράμματος, τουλάχιστον σε ότι αφορά τις διαδικασίες που θα ακολουθηθούν θα είναι το πρόγραμμα αναβάθμισης των αυστραλιανών MEKO-200HN.

Το πρόγραμμα αναμένεται να υπογραφεί το αργότερο μέχρι τα τέλη του χρόνου, αν δεν υπάρξουν απρόβλεπτες καταστάσεις σε πολιτικό επίπεδο.

Οι ελληνικές MEKO 200 HN ανήκουν στην τρίτη γενιά (mod 3) πλοίων τύπου MEKO στην οποία αξιοποιούνται πληρέστερα οι προοπτικές της εγκατάστασης οπλικών και ηλεκτρονικών συστημάτων σε FE (Funktions Einheits:

Λειτουργικές Μονάδες), ενώ βελτιώνονται σημαντικά οι ικανότητες επιβίωσης μετά από πλήγματα, αφού (σε σύγκριση με την κλάση YAVUZ του TN) οι διαστάσεις και το εκτόπισμα των φρεγατών τύπου MEKO Mod3 αυξήθηκαν σημαντικά εξασφαλίζοντας αύξηση του εσωτερικού όγκου και της επιφάνειας καταστρωμάτων, καθώς και βελτίωση της συμπεριφοράς διατοίχισης και της ευστάθειας μετά από πλήγματα.

Με πληροφορίες από το περιοδικό «Ελληνική Άμυνα & Τεχνολογία».

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s