"Greek National Pride" blog / Κύπρος

Αναστασιάδης: Θα στηρίξουμε κάθε προσπάθεια του Αλ.Τσίπρα


tsipras_anastasiadisΟ Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε κατά την άφιξή του στη Νέα Υόρκη ότι θα συναντηθεί με τον Αλέξη Τσίπρα και πρόσθεσε ότι «γνωρίζοντας τις θέσεις του Έλληνα πρωθυπουργού όσον αφορά το Κυπριακό τουλάχιστον, δεν βλέπω να υπάρχουν διαφορές αντιλήψεων. Και οι δύο πιστεύουμε ότι είναι η ώρα ενός ουσιαστικού διαλόγου προκειμένου το συντομότερο δυνατό να επιτύχουμε επιτέλους λύση του κυπριακού προβλήματος.

»Ερχόμενος στην οικονομία, από την ώρα που ο πρωθυπουργός έχει αποδεχθεί ένα πρόγραμμα, η δική μας θέση είναι ότι δεν μπορεί παρά να στηρίξουμε κάθε προσπάθεια που η Ελληνική κυβέρνηση θα καταβάλει προκειμένου να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει. Και αν απαιτείται η δική μας συμβολή και συνδρομή όσον αφορά την αναδιάρθρωση, παραδείγματος χάριν, του χρέους, και βεβαίως θα έχει την πλήρη συμπαράσταση μας».

«Με τον Ακιντζί μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα»

Αναφερόμενος στο Κυπριακό ο κ. Αναστασιάδης τόνισε ότι «με τον Ακιντζί μοιραζόμαστε το ίδιο όραμα. Να δούμε την πατρίδα μας να επανενώνεται και να ανήκει εις την ουσία και στην πράξη στους Κύπριους, δηλαδή να αυτοκυβερνάται από τους πολίτες της. Υπάρχουν θέματα τα οποία οπωσδήποτε εμπλέκεται η Τουρκία και είναι φυσικό να υπάρχουν επιφυλάξεις ως προς ορισμένα θέματα έτσι ώστε να μπορεί να είναι θετικός στα διάφορα θέματα που συζητούμε.

»Δεν έχω αντιληφθεί μέχρι στιγμής να έχει ενδοιασμούς να συζητήσει. Είναι θέματα που οπωσδήποτε κατά τη διάρκεια του διαλόγου δημιουργείται μια άλφα εικόνα και στη συνέχεια του διαλόγου υπάρχουν και δεύτερες σκέψεις, είτε από εκείνον, είτε από εμάς, για να είμαι δίκαιος. Υπάρχει ένας ελεύθερος διάλογος και πρέπει να πω τον διακρίνει και μια γνησιότητα όσον αφορά τις έγνοιες και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν είτε εκείνοι, είτε εμείς».

Ακιντζί: Μέσω Τουρκίας το φυσικό αέριο

Ο Μουσταφά Ακιντζί, υποστήριξε ότι όλοι οι ειδικοί συμφωνούν πως το πιο λογικό, είναι τα κοιτάσματα φυσικού αερίου της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου, να μεταφερθούν με ενεργειακό αγωγό, μέσω της Τουρκίας, στην Ευρώπη.

Ωστόσο, πρόσθεσε, αυτό μπορεί να γίνει εφικτό, μόνο εάν επιλυθεί το Κυπριακό και βελτιωθούν οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ. Προειδοποίησε μάλιστα πως τα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην ανατολική Μεσόγειο, στην περίπτωση κατά την οποία δεν χρησιμοποιηθούν σωστά, μπορεί να αποτελέσουν στοιχείο απειλής και επιπλέον να γίνουν αιτία πολέμου.

Υποστήριξε ακόμη ότι είναι σε θέση να γνωρίζει ότι, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των συνθηκών, ομάδα εταιρειών από την Τουρκία συναντήθηκε με τον Κύπριο πρόεδρο.

Ενημερώνοντας στα κατεχόμενα οργανώσεις της κοινωνίας πολιτών για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, ο Μουσταφά Ακιντζί ανέφερε ότι χωρίς να έχουν συζητηθεί τα κριτήρια στο περιουσιακό, οι εδαφικές αναπροσαρμογές, το θέμα της εκ περιτροπής προεδρίας και κάποιες άλλες λεπτομέρειες, είναι λάθος να γίνεται διαχωρισμός σε στρατόπεδα του ναι και του όχι.

Παράλληλα, είπε ότι οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, θα υπογράψουν συμφωνία, την οποία θα μπορούν οι ίδιοι να αποδεχτούν και στη συνέχεια θα τη θέσουν ενώπιον του λαού, υπογραμμίζοντας τη σημασία να καταλάβουν οι πολίτες, τις αρχές αυτής της συμφωνίας και σε τι θα πουν ναι ή όχι. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s