"Greek National Pride" blog / ΔΙΕΘΝΗ / ΗΠΑ / ΚΙΝΑ

Διαδικτυακή συμφωνία ΗΠΑ-Κίνας με «γκρίνιες»


obama-xi-jinpingΟυάσιγκτον και Πεκίνο φέρεται να έφτασαν σε συμφωνία καταπολέμησης της διαδικτυακής πειρατείας, υπό τον φόντο κυρώσεων. Ο Αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα κατηγόρησε την Κίνα για καταπάτηση δικαιωμάτων και ελευθεριών, ενώ άσκησε πιέσεις στον Κινέζο ομόλογό του, Σι Τζινπίνγκ, να συνεργαστεί με τον Δαλάι Λάμα.

Πιο συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ ανακοίνωσε σήμερα, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Λευκό Οίκο, ότι οι δύο χώρες συμφώνησαν να δώσουν μάχη για την αντιμετώπιση της διαδικτυακής πειρατείας.

«Διατύπωσα για μία ακόμη φορά τις πολύ σοβαρές μας ανησυχίες για το θέμα της αύξησης των απειλών στο θέμα της ασφάλειας στο Διαδίκτυο εναντίον επιχειρήσεων και Αμερικανών πολιτών… Είπα ότι αυτό πρέπει να σταματήσει… Η κυβέρνηση των ΗΠΑ δεν επιδίδεται σε διαδικτυακή κατασκοπεία με εμπορικούς στόχους», είπε ο Ομπάμα.

Από την πλευρά του, ο Κινέζος πρόεδρος σημείωσε ότι «η Κίνα αντιτίθεται και πολεμά με σθένος την κλοπή εμπορικών απόρρητων πληροφοριών και άλλων ειδών παραβιάσεων της ασφάλειας στον κυβερνοχώρο».

Στη συνέχεια, ο Ομπάμα ανακοίνωσε τη συμφωνία των δύο χωρών: «Σήμερα μπορώ να ανακοινώσω ότι οι δύο μας χώρες βρήκαν ένα πεδίο κατανόησης για να προχωρήσουν μπροστά. Συμφωνήσαμε προκειμένου ούτε η αμερικανική κυβέρνηση ούτε η κινεζική κυβέρνηση να μη διεξάγουν ούτε να υποστηρίζουν εν γνώσει τους τη διαδικτυακή κλοπή πνευματικών ιδιοκτησιών, ιδίως εμπορικών μυστικών».

Ωστόσο έθεσε το ερώτημα: «Οι δηλώσεις ακολουθούνται από τις πράξεις;». Υπογράμμισε πως «θα παρακολουθούμε στενά προκειμένου να εκτιμήσουμε εάν έχει επιτευχθεί πρόοδος σε αυτόν τον τομέα». Εάν η Κίνα δεν το κάνει, ο Αμερικανός πρόεδρος είπε ότι οι ΗΠΑ θα επιβάλουν κυρώσεις και άλλα μέτρα «για να καταδιώξουν τους εγκληματίες του κυβερνοχώρου είτε εκ των υστέρων είτε μελλοντικά», απευθύνοντας προειδοποίηση ότι οι ΗΠΑ θα εργαστούν για να αποφευχθούν τέτοιου είδους εγκλήματα στο μέλλον.

Πιέσεις και κατηγορίες

Εξάλλου, ο Μπαράκ Ομπάμα κατήγγειλε ως «προβληματική» την κατάσταση που επικρατεί στον τομέα των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κίνα, ενώ άσκησε πιέσεις για συνεργασία με τον Δαλάι Λάμα.

«Εξέφρασα με ειλικρινή τρόπο τη βαθιά μας πεποίθηση ότι το να εμποδίζονται οι δημοσιογράφοι, οι δικηγόροι, οι μη κυβερνητικές οργανώσεις και η κοινωνία των πολιτών να εργάζονται ελεύθερα (…) είναι προβληματικό» υπογράμμισε ο Μπαράκ Ομπάμα, αναφέροντας συγκεκριμένα το παράδειγμα του Δαλάι Λάμα, του εξόριστου ηγέτη του Θιβέτ.

«Ακόμα κι αν αναγνωρίζουμε το Θιβέτ ως τμήμα της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας, θα συνεχίσουμε να ενθαρρύνουμε τις κινεζικές αρχές να προστατεύουν την πολιτισμική και θρησκευτική κληρονομιά του λαού του Θιβέτ και να συνεργάζονται με τον Δαλάι Λάμα ή τους εκπροσώπους του» σημείωσε ο επικεφαλής του αμερικανικού κράτους. «Η Δημοκρατία και τα ανθρώπινα δικαιώματα αποτελούν κοινό στόχο της ανθρωπότητας» τόνισε ο ίδιος.  πηγη

Σχολιάστε