"Greek National Pride" blog / Αναλύσεις / ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΗΠΑ

Δε μπιγκ φιάσκο οφ Νιου Γιορκ: Ο κύκλος των χαμένων ευκαιριών του Αλέξη στο… America


FIASKOΟ Αλέξης Τσίπρας μετέβαινε την περασμένη Κυριακή στην κοσμοπολίτικη Νέα Υόρκη με τους καλύτερους οιωνούς. Ο πρωθυπουργός θα μιλούσε στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, θα είχε την ευκαιρία να συνομιλήσει με δεκάδες ηγέτες κρατών του κόσμου, ενώ κρατούσε στα χέρια του και το εισιτήριο για να μιλήσει σε μία εκδήλωση προβολής, όπως το Global Clinton Initiative, έχοντας ως κοινό μεγαλοεπενδυτές με χαρτοφυλάκιο άνω των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά και τη δημοσιότητα μίας απευθείας μετάδοσης από το CNN. Κι όμως, πήγαν όλα λάθος, αφού το πενθήμερο του Αλέξη Τσίπρα στη Νέα Υόρκη χαρακτηρίστηκε από ευτράπελα, φιάσκο, αλλά και διπλωματικά επεισόδια, που καθιστούν την επίσκεψή του στις ΗΠΑ και την παρουσία του στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ ως μία ακόμη… χαμένη ευκαιρία.
Στο Μαξίμου αντιμετώπιζαν την παρουσία Τσίπρα στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, αλλά και στις διπλωματικές διεργασίες στο περιθώριο αυτής, ως μία «χρυσή ευκαιρία», προκειμένου η κυβέρνηση να αρχίσει με το δεξί, πριν καν πάρει ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Ωστόσο, η εξέλιξη των πραγμάτων ήταν κάπως… διαφορετική.

Ο Μπιλ…

Από την επίσκεψη του πρωθυπουργού στις ΗΠΑ ξεχώρισε η μεγαλύτερη… χαμένη ευκαιρία: το ντιμπέιτ του Αλέξη Τσίπρα με τον πρώην πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, στο πλαίσιο του ιδρύματος του τελευταίου, Global Clinton Initiative. Η πρώην «σιδηρά κυρία του 2004», Γιάννα Αγγελοπούλου, ως μέγας χορηγός του ιδρύματος, είχε αναλάβει να στήσει για τον πρωθυπουργό ένα πολύ κολακευτικό και σημαντικό πάνελ με μεγαλοεπενδυτές αλλά και μία συζήτηση του Αλέξη Τσίπρα με τον Μπιλ Κλίντον που θα έπαιρνε μεγάλη δημοσιότητα και θα μπορούσε να συμβάλει τα μέγιστα στην προσέλκυση επενδύσεων. Μάλιστα, όσοι παρακολούθησαν το βίντεο με το ημίωρο ντιμπέιτ των δυο ανδρών, κατάλαβαν ότι ο Μπιλ Κλίντον δεν έκανε καθόλου… ντιμπέιτ: μ’ άλλα λόγια, ούτε προσπάθησε να κάνει δύσκολες ερωτήσεις στον Αλέξη Τσίπρα, ούτε να τον φέρει σε δύσκολη θέση. Αντιθέτως, έκανε ερωτήσεις-πάσες, δίνοντας στον Ελληνα πρωθυπουργό την ευκαιρία να διαφημίσει την Ελλάδα και να απευθυνθεί στους παρόντες μεγαλοεπενδυτές, καλώντας τους να επενδύσουν στη χώρα μας.
Ομως, η ευκαιρία αυτή πήγε χαμένη. Ο Αλέξης Τσίπρας, όπως φαίνεται ανάγλυφα στο βίντεο της συζήτησης που έγινε viral στο διαδίκτυο, δεν κατανοούσε αρκετές ερωτήσεις του πρώην προέδρου των ΗΠΑ, απαντούσε με αμηχανία ή με χαμόγελα και πολλές φορές περιοριζόταν μόνο να ενημερώσει τον Μπιλ Κλίντον ότι… «κάνει σοβαρές ερωτήσεις». Σαν να μην έφταναν αυτά, ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να πείσει ούτε όταν δέχθηκε την… πολύ δύσκολη και σκληρή ερώτηση για το αν ένας επενδυτής μπορεί να επενδύσει στην Ελλάδα με τη σιγουριά ότι θα πάρει πίσω τα λεφτά του. Αντί να διαβεβαιώσει απολύτως επ’ αυτού ο Αλέξης Τσίπρας, έκανε το ακριβώς αντίθετο• ενημέρωσε τους παρόντες μεγαλοεπενδυτές αλλά και το παγκόσμιο κοινό -αφού η συζήτηση μεταδόθηκε απευθείας από το CNN σε όλο τον κόσμο- ότι… στην Ελλάδα πρέπει κανείς «να δίνει λεφτά κάτω από το τραπέζι για να επενδύσει», ενώ ο Αλέξης Τσίπρας κατασυκοφάντησε τη χώρα, χαρακτηρίζοντάς την διεφθαρμένη.
Μάλιστα, για τους παριστάμενους, η διαφορά… επιπέδου έγινε ακόμη πιο αισθητή, καθώς ο Ελληνας πρωθυπουργός είχε την ατυχία να ακολουθεί έπειτα από τον ίδιο ο Ιταλός ομόλογός του, Ματέο Ρέντσι, ο οποίος, παρά τα εξίσου με τον Αλέξη Τσίπρα φτωχά αγγλικά του, κέρδισε τις εντυπώσεις, είχε έτοιμες ατάκες, έκανε τον Μπιλ Κλίντον και το ακροατήριο να γελάσουν και να εντυπωσιαστούν πολλές φορές και, κυρίως, καταλάβαινε τι τον ρωτούσαν.

…ο Μπαράκ…
Η επόμενη αποτυχία του πρωθυπουργού αφορά στο περίφημο «photo opportunity» (ευκαιρία για φωτογράφιση) με τον Μπαράκ Ομπάμα. Παρ’ ότι το επιτελείο του Μεγάρου Μαξίμου έδωσε, επί τέσσερις ημέρες, διπλωματικό αγώνα δρόμου προκειμένου ο Αλέξης Τσίπρας να έχει μία κατ’ ιδίαν συνάντηση με τον πρόεδρο των ΗΠΑ, αυτό δεν επιτεύχθηκε. Ο πρωθυπουργός είχε ένα διπλό τετ α τετ με τον ένοικο του Λευκού Οίκου, για ένα ή δύο λεπτά και… στα όρθια.
Συγκεκριμένα, ο Αλέξης Τσίπρας είδε τον πρόεδρο των ΗΠΑ στο γεύμα που παρέθεσε στις εθνικές αντιπροσωπείες ο Γ.Γ. του ΟΗΕ, Μπαν Κι Μουν, αλλά και στο δείπνο που παρέθεσε στους αρχηγούς κρατών ο ίδιος ο πρόεδρος των ΗΠΑ. Σύμφωνα, λοιπόν, με όλες τις πληροφορίες, ο Μπαράκ Ομπάμα απλώς πέρασε από το τραπέζι που καθόταν ο Αλέξης Τσίπρας, τον χτύπησε φιλικά στην πλάτη, του σύστησε την πρώτη κυρία της Αμερικής και συμφώνησαν να… τα ξαναπούν. Μερικές ώρες αργότερα, στο δείπνο, ο Μπαράκ Ομπάμα είχε μία μόλις τρίλεπτη συνάντηση με τον πρωθυπουργό, επίσης «στα όρθια», δίπλα στο τραπέζι, όπου ο Μπαράκ Ομπάμα γνώρισε και τη σύντροφο του Αλέξη Τσίπρα, Μπέτυ Μπαζιάνα. Οσο για τη φωτογραφία των δύο ζευγών, είναι κάτι που συνηθίζεται για όλους τους ηγέτες που παρευρίσκονται στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και προφανώς δεν μπορεί να λογιστεί ως επιτυχία. Αλλωστε, αν ο πρωθυπουργός είχε καταφέρει να… γοητεύσει τον Αμερικανό πρόεδρο, θα έπαιρνε μία πρόσκληση προκειμένου εν ευθέτω χρόνω να επισκεφθεί τον Λευκό Οίκο. Ωστόσο, τέτοια πρόσκληση δεν υπήρχε στις αποσκευές του Αλέξη Τσίπρα.

…και το φάουλ

Οι σχέσεις Αθήνας-Ουάσινγκτον όχι μόνο δεν έγιναν καλύτερες κατά την πενθήμερη παρουσία Τσίπρα στις ΗΠΑ, αλλά… μάλλον επιδεινώθηκαν. Αυτό διότι στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, λίγο έλειψε να εκδηλωθεί διπλωματικό επεισόδιο, όταν οι ΗΠΑ διοργάνωσαν μία ειδική σύνοδο για την απειλή των τζιχαντιστών και σ’ αυτή είχαν καλέσει την ΠΓΔΜ με τη συνταγματική της ονομασία «Μακεδονία». Η ελληνική πλευρά αρνήθηκε να μετάσχει στη σύνοδο αυτή, προκειμένου να μην αναγνωρίσει τετελεσμένες καταστάσεις και να μην νομιμοποιήσει με την παρουσία της τη συνταγματική ονομασία της ΠΓΔΜ διεθνώς. Ωστόσο, η απουσία της ελληνικής αντιπροσωπείας από την σύνοδο για τους τζιχαντιστές ενόχλησε την αμερικανική διπλωματία, ενώ έβλαψε και την ίδια την Αθήνα, υπό την έννοια ότι η Ελλάδα είναι μία από τις δύο βασικές χώρες υποδοχής προσφύγων, που έχουν φύγει από τις χώρες τους -κυρίως από τη Συρία- εξαιτίας της απειλής των τζιχαντιστών. Και η Ελλάδα ήταν απούσα από μία συζήτηση υψηλού επιπέδου ακριβώς γι’ αυτό το θέμα…
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Τζον Κέρι, άλλωστε, φρόντισε να δείξει στον πρωθυπουργό την ενόχλησή του, αφού κατά τη συνάντηση που είχαν, κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα με πολύ αυστηρό τόνο «να προωθήσει επιτέλους τις μεταρρυθμίσεις».  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s