"Greek National Pride" blog / ΕΝΟΠΛΕΣ ΔΥΝΑΜΕΙΣ

Μπορεί να καλυφθεί το ποσό των περικοπών από την περιουσία των ΕΔ;


enoplesdynameis1Ο κ.Γιώργος Χατζηθεοφάνους Ταξχος ε.α. Οικονομολόγος-PMP/PMI και υποψήφιος βουλευτής με το Ποτάμι στην Ξάνθη στις τελευταίες εκλογές εκφράζει με κείμενό του προς το onalert.gr τις ανησυχίες του για τις μειώσεις που προβλέπονται στα κονδύλια για την Άμυνα:

κ. Καρβουνόπουλε διάβασα σε άρθρο του OnAlert πως η πολιτική ηγεσία έχει αποφασίσει την εφαρμογή των μέτρων της συμφωνίας με χρήματα που θα προκύψουν από την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του ΤΕΘΑ. Να θυμίσω πως η συμφωνία προβλέπει τη μείωση του Π/Υ για την άμυνα κατά 100 εκ. από το 2015 και 400 εκ. από το 2016 ΣΕ ΜΟΝΙΜΗ ΒΑΣΗ. Με λίγα λόγια πρέπει να υποβληθεί πρόταση λειτουργίας του ΥΕΘΑ με -500 εκ. στον Π/Υ του 2016.

Θεωρώ, αν όχι αδύνατη, αμφίβολης αποτελεσματικότητας την επιλογή της κάλυψης του ποσού αυτού, σε μόνιμη βάση μέσω της αξιοποίησης της ακίνητης περιουσίας του ΤΕΘΑ.

Κι αν δεν καταφέρει η πολιτική ηγεσία να καλύψει το ποσό αυτό τι θα κάνει; Είναι βέβαιο πως θα προβεί και πάλι στην αναποτελεσματική «μπακαλίστικη» λογιστική, που εφαρμόστηκε στα χρόνια της κρίσης, ήτοι θα αρχίσει τις περικοπές επί του υφιστάμενου Π/Υ διογκώνοντας περαιτέρω τα ήδη σοβαρά προβλήματα, που επέφερε η μέθοδος αυτή, για την αντιμετώπιση των οποίων τα στελέχη αγωνίζονται κάτω από ιδιαίτερα αντίξοες συνθήκες για να κρατήσουν στα επιθυμητά επίπεδα το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Μέχρι πότε; Η επιλογή αυτή αποτελεί συνέχεια του τρόπου που αντιμετωπίσαμε την κρίση από την εμφάνισή της μέχρι σήμερα. Τουλάχιστο μπορούν να μας αναγνωρίσουν συνέχεια και «συνέπεια» στην ασυνέπειά μας. Αρνούμαστε να αλλάξουμε, αρνούμαστε να αντιληφθούμε πως η Ελλάδα που θα προκύψει από την κρίση θα είναι μια άλλη Ελλάδα. Αν θα είναι μια καλύτερη ή χειρότερη Ελλάδα εξαρτάται από τον τρόπο που εμείς θα επιλέξουμε να αντιμετωπίσουμε την κρίση κι όχι από την εφαρμογή των υφεσιακών μέτρων στο πλαίσιο της βίαιης δημοσιονομικής προσαρμογής που επέβαλαν και επιβάλουν τα μνημόνια. Οι Ένοπλες Δυνάμεις, όπως έχω γράψει εδώ και καιρό και πάλι στο OnAlert, χρειάζονται μια ΜΕΓΑΛΗ ΜΕΤΑΡΡΥΘΜΙΣΗ, μέσα από την οποία θα εξασφαλιστεί η επίτευξη του μέγιστου δυνατού αποτελέσματος με την μικρότερη δυνατή θυσία και σε κάθε περίπτωση εντός του budget που μπορεί να καλύψει η Ελληνική Οικονομία. Αυτό δεν σημαίνει απαραίτητα πως θα μειωθεί το αξιόμαχο των ενόπλων δυνάμεων. Τούτο εξαρτάται από τον τρόπο που θα γίνει αυτή η μεταρρύθμιση. Η άποψή μου είναι πως υπάρχουν περιθώρια για αναβάθμιση της αποτελεσματικότητας των ενόπλων δυνάμεων μέσω μιας ριζικής μεταρρύθμισης. Θεωρώ όμως βέβαιο πως εάν δεν γίνει αυτή η μεταρρύθμιση, ακόμη κι αν δεν εφαρμοστεί η μείωση των 500 εκ. που προβλέπει η νέα συμφωνία, οι ένοπλες δυνάμεις θα χάσουν σταδιακά μέρος της μαχητικής τους ισχύος, με ότι αυτό συνεπάγεται, εξαιτίας των μειώσεων που έχουν μέχρι τώρα επιβληθεί και κυρίως εξαιτίας του τρόπου με τον οποίο αυτές έγιναν. Αυτή, η τόσο απαραίτητη για την ασφάλεια της Χώρας, μεταρρύθμιση των Ενόπλων Δυνάμεων, πρέπει να γίνει με τη συμμετοχή-συναίνεση όλων των πολιτικών κομμάτων, μακριά από τα φώτα της δημοσιότητας και μικροπολιτικές σκοπιμότητες και πρέπει να προχωρήσει άμεσα.

Η οικονομική κρίση που ξεκίνησε το 2008 και βρίσκεται σε εξέλιξη έχει αλλάξει τα δεδομένα και έχει δημιουργήσει επικίνδυνες, για την παγκόσμια ειρήνη, συνθήκες. Πολλές νέες αλλά και παλιές σε αναζωπύρωση εστίες πολέμου στην ευρύτερη γειτονιά μας, καταστάσεις που προμηνύουν ότι βρισκόμαστε στο κατώφλι ενός νέου ψυχρού πολέμου, ΗΠΑ με ένα τεράστιο δημόσιο χρέος και εθνικά συμφέροντα προσανατολισμένα μάλλον στον Ειρηνικό, Ρωσία που επιχειρεί την ανάκτηση της χαμένης αίγλης, έξαρση του εθνικισμού στα Βαλκάνια και μια Τουρκία που επιδιώκει σταθερά, από τις αρχές της δεκαετίας του 1970 μέχρι σήμερα, την αλλαγή του εδαφικού status quo σε βάρος μας και ρόλο περιφερειακής δύναμης στην γειτονιά μας, με ισχυρές ένοπλες δυνάμεις και τεράστιο εξοπλιστικό πρόγραμμα σε εξέλιξη, συνθέτουν ένα σκηνικό που δεν μας επιτρέπει να εφησυχάζουμε. Η ύπαρξη ισχυρών ενόπλων δυνάμεων, με τον κατάλληλο στρατηγικό σχεδιασμό και σχετική πολιτική βούληση, αποτελεί μονόδρομο, στην κατεύθυνση της υποστήριξης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων. Αυτό αποτελεί δική μας υπόθεση κι όχι των δανειστών.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s