"Greek National Pride" blog / ΒΟΥΛΓΑΡΙΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΑ / Τουρκία / USA

Οι ΗΠΑ θέλουν να μεταφέρουν φυσικό αέριο από το Κατάρ δια μέσου Ελλάδος και Βουλγαρίας


TURKISH_PIPELINE_PROJECTSjgfla

Στέιτ Ντιπάρτμεντ: «Έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με την εξέλιξη των έργων Ελλάδος-Βουλγαρίας»

Αμερικανικό σχέδιο για πλήρη ενεργειακή απεξάρτηση της Ευρώπης από την Ρωσία ευρίσκεται σε πλήρη εφαρμογή.

Σε αυτό το σχέδιο το οποίο πρώτοι αποκαλύψαμε από την ιστοσελίδα μας Pentapostagma.gr, τεράστιο ρόλο διαδραματίζει η Ελλάδα και η Βουλγαρία.

Πρόκειται  στην ουσία για ένα σχέδιο των ΗΠΑ , στο οποίο εμπλέκεται και η Τουρκία , σύμφωνα με προφητικό άρθρο μας στην ιστοσελίδα   με τίτλο*** *** (Το αμερικανικό ενεργειακό σχέδιο «Κατάρ-α» που εμπλέκει και την Ελλάδα).

  Στο άρθρο αυτό είχαμε αναφέρει ότι  , ευρίσκεται εν εξελίξει αμερικανικό σχέδιο  σύμφωνα με το οποίο η Ευρώπη  στο πλαίσιο ενός  μόνιμου  ««bailout»  θα απαγορεύσει την διέλευση από το έδαφος της Ελλάδος, οποιουδήποτε ρωσικού «σωλήνα» φυσικού αερίου ( Turk Stream) , εν αναμονή του σχεδίου για την «αλλαγή» της πολιτικής κατάστασης στην Συρία, υπέρ ενός αγωγού φυσικού αερίου από το Κατάρ , εναντίον των σχεδίων της ρωσικής Gazprom, εκτοπίζοντας την  από τη θέση του κύριου προμηθευτή ενέργειας της Ευρώπης.

Οι ΗΠΑ επιθυμούν να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, τόνισε ο ειδικός απεσταλμένος των ΗΠΑ σε ενεργειακά  θέματα  Amos Hokstain.

Ο ίδιος μάλιστα σημείωσε τον ρόλο που μπορεί να διαδραματίσουν οι ΗΠΑ  ως στρατηγικός εταίρος της Ελλάδας στην περιοχή.

Ο Έλληνας υπουργός Ενέργειας κ.  Πάνος Σκουρλέτης  την Τετάρτη είχε συνάντηση με τον Υπουργό Ενέργειας της Βουλγαρίας Temenujk Petkov με την συμμετοχή του ειδικού απεσταλμένου των ΗΠΑ στις διεθνείς ενεργειακές υποθέσεις Amos Hokstayn σε μια κλειστή συνάντηση.

Σε αυτήν ανακοινώθηκε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος σχετικά με την εξέλιξη των έργων  διασύνδεσης Ελλάδος-Βουλγαρίας  ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του Ελληνικού Υπουργείου Ενέργειας, σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων ***RIA Novosti.

 Αλλά όπως συμβαίνει πάντα αλλού τα » κακαρίσματα αλλού γεννούν οι κότες».

Ο κ. Σκουρλέτης τόνισε ότι υπάρχουν ευκαιρίες για την επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του έργου διασύνδεσης. «Είχαμε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνάντηση, η οποία πήγε πολύ καλά.

Το κύριο θέμα που συζητήθηκε ήταν ο Διασυνδετήριος Αγωγός Ελλάδας – Βουλγαρίας (IGB). Θέσαμε ζητήματα που σχετίζονται με την χρηματοδότηση και την βιωσιμότητα του έργου.

Ο αγωγός έχει την δική του ξεχωριστή σημασία, για όλα τα κόμματα..», κατέληξε ο Έλληνας υπουργός  . Κοινώς ζητήσαμε χρήμα από την ΕΕ ή  τις ΗΠΑ λόγω κρίσης για την ολοκλήρωση των έργων

Ο Αμερικανός αξιωματούχος εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα σχέδια αυτά και τόνισε ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα στον τομέα της ενεργειακής ασφάλειας, επισημαίνοντας τον ρόλο που θα  παίξει η χώρα τους ως  στρατηγικός εταίρος στην περιοχή.

«Είχαμε μια πολύ καλή συζήτηση και κατά την διμερή συνάντηση με τον Έλληνα Υπουργό, αλλά και στην τριμερή συνάντηση  Ελλάδας-Βουλγαρίας–ΗΠΑ.

Σημαντική πρόοδος σημειώθηκε στον αγωγό IGB, και ελπίζουμε ότι σύντομα θα καταλήξει σε συμφωνία,.», δήλωσε ο ειδικός απεσταλμένος του το Στέιτ Ντιπάρτμεντ.

Ο Έλληνας Υπουργός πραγματοποίησε επίσης συνομιλίες με τον  κ. Hokstayn για την κατασκευή του αγωγού  Trans Adriatic Pipeline (TAP). «Ο TAP έχει τεράστια στρατηγική σημασία ως  έργο.

Η κυβέρνησή μας κληρονόμησε μια συμφωνία, οι όροι της οποίας , πιστεύουμε ότι  πρέπει να είναι καλύτεροι, τουλάχιστον για την ελληνική πλευρά», τόνισε  ο υπουργός.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος πρόσθεσε ότι φεύγει με την πεποίθηση ότι μαζί με το  Έλληνα Υπουργό έχουν δημιουργήσει   μια βαθιά  στρατηγική εταιρική σχέση, και ότι θα συνεχίσουν  να συνεργάζονται οι δύο χώρες  στενά, όπως έκαναν στο παρελθόν».

ΟΙ ΗΠΑ είναι πολύ μακριά από τα τεκταινόμενα στην Ανατολική Μεσόγειο, και η κόντρα που έχει ανάψει με αφορμή την Συρία θα επεκταθεί και  σε άλλες χώρες στα Βαλκάνια.  Αυτό το «come back» των Ρώσων στην περιοχή αυτή αποτελεί γεωπολιτικό στόχο από τον 17ο αιώνα.  Η κλιμάκωση και η τελική σύγκρουση των δύο υπερδυνάμεων είναι τελικά μονόδρομος.

Η Συρία  μετά την παρέμβαση της Ρωσίας «χάνεται» ολοκληρωτικά για τις ΗΠΑ,  οπότε στενεύουν και οι επιλογές της Ουάσιγκτον σε σχέση με την διαδρομή του αγωγού αυτού.

Εκτίμηση του τμήματος αναλύσεως της ιστοσελίδας είναι ότι ο αγωγός φυσικού αερίου «Turk Stream», θα μπλοκαριστεί ειδικά με την διαμορφωθείσα κατάσταση, πρωτίστως από την ίδια την Τουρκία.

Υπενθυμίζουμε ότι το Το Κατάρ έχει προτείνει τον αγωγό αυτόν  από τον Περσικό Κόλπο προς την Τουρκία από το 2009, επιθυμώντας να  διευρύνει τις εξαγωγές στον τομέα του φυσικού αερίου, με σκοπό την ολοκλήρωσή ενός φιλόδοξου  προγράμματος που θα υπερδιπλασιάσει παράλληλα την δυναμικότητά του κράτους αυτού στην παραγωγή υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG).

Τώρα όμως τα δεδομένα αλλάζουν, με την ισχυρή στρατιωτική παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή.

Το παιχνίδι της επιβολής του «δικού τους αγωγού» ( ΗΠΑ-Ρωσία)  θα το κερδίσει τελικά  η Μόσχα για αυτό και η Ελλάδα, η Βουλγαρία, η Αίγυπτος και φυσικά η Συρία ευρίσκονται ψηλά στην ρωσική «λίστα».

*** *** (Το αμερικανικό ενεργειακό σχέδιο «Κατάρ-α» που εμπλέκει και την Ελλάδα).

***RIA Novosti.

pentapostagma.gr

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s