"Greek National Pride" blog / ΕΘΝΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ / ΕΛΛΑΔΑ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΟΣ / ΕΧΘΡΟΙ ΤΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ / Τουρκία

Πρόκληση των Τούρκων- Βάζουν φωτιά στο Αιγαίο!


ceb1ceb9c

Του Χρήστου Μηνάγια
http://www.geostrategy.gr

Το NAVTEX είναι μια διεθνής προσφερόμενη Υπηρεσία που σκοπό έχει τη διασπορά, στα πλοία εν πλω, ναυτιλιακών, μετεωρολογικών και κατεπειγούσης φύσεως πληροφοριών που αφορούν στις παράκτιες θαλάσσιες περιοχές.

Οι πληροφορίες λαμβάνονται αυτόματα και εκτυπώνονται απ’ ευθείας με τηλετυπικό τρόπο.

Η υπηρεσία NAVTEX της Ελλάδας ανήκει στην περιοχή της Μεσογείου NAVAREA III συντονιστής της οποίας είναι η Ισπανική Υδρογραφική Υπηρεσία.

Η Υδρογραφική Υπηρεσία του Πολεμικού Ναυτικού της Ελλάδος έχει αναλάβει το ρόλο του συντονιστή για την συλλογή, επεξεργασία και διαβίβαση, για περαιτέρω εκπομπή των μηνυμάτων από τους σταθμούς NAVTEX που αφορούν στις Ελληνικές θάλασσες, με συναρμόδιες υπηρεσίες την ΕΜΥ και το θάλαμο επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος.

Οι Ελληνικές θάλασσες εξυπηρετούνται με μηνύματα NAVTEX που εκδίδονται στην Αγγλική και Ελληνική γλώσσα (Διεθνή και Εθνική Υπηρεσία NAVTEX) και εκπέμπονται από τρεις Ελληνικούς Σταθμούς εγκαταστημένους στο ΗΡΑΚΛΕΙΟ για το Νότιο Αιγαίο, στη ΚΕΡΚΥΡΑ για το Ιόνιο Πέλαγος και στη ΛΗΜΝΟ για το Βόρειο Αιγαίο.

Η περιοχή εξυπηρετήσεως του κάθε σταθμού καθώς και τα όριά του απεικονίζονται στον ακόλουθο χάρτη με τίτλο «ΕΛΛΗΝΙΚΟΙ ΣΤΑΘΜΟΙ NAVTEX – ΠΕΡΙΟΧΕΣ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗΣ».

proklhsh1

Στις 09-10-2015, η Ισπανική Υδρογραφική Υπηρεσία δημοσίευσε μέσω ΝΑVAREA III, με αύξοντα αριθμό 547/2015, ότι στην περιοχή που ορίζεται από τα σημεία 38°45′.00»Β-024°52′.00»Α, 38°45′.00»Β-025°21′.00»Α, 38°18′.00»Β-025°21′.00»Α και 38°18′.00»Β-024°52′.00»Α θα πραγματοποιηθούν πυρά στις 01, 05, 06, 07, 08, 12, 13,14 και 15 Οκτωβρίου 2015, από 05.00 έως 12.00 ώρα.

Υπόψη ότι, η εν λόγω περιοχή περιλαμβάνεται στις μόνιμες περιοχές που δεσμεύουν αυθαίρετα οι Τούρκοι κάθε έτος και δημοσιεύονται στον Ετήσιο Προγραμματισμό της Τουρκικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας.

Ωστόσο, στις 10-10-2015, μια ημέρα μετά τη δημοσίευση NAVAREA III της Ισπανικής Υδρογραφικής Υπηρεσίας, η Τουρκική Υδρογραφική Υπηρεσία αναδημοσίευσε την ισπανική δημοσίευση στο δικό τους Εβδομαδιαίο Δελτίο Ανακοινώσεων προς Ναυτιλλόμενους παραποιώντας τις συντεταγμένες που είχαν αναγράψει οι Ισπανοί, οι οποίοι όπως προαναφέρθηκε είναι υπεύθυνοι για το συντονισμό της Μεσογείου.

Σημειωτέον ότι, με την εν λόγω παραποίηση των στοιχείων, η περιοχή εκτέλεσης πυρών (βλ. Χάρτη 1) πέραν του ότι καλύπτει μεγάλο μέρος του Κεντρικού Αιγαίου περιλαμβάνει χερσαίο έδαφος της κεντρικής Εύβοιας και τα Αντίψαρα. Ειδικότερα, η παραποιημένη από τους Τούρκους περιοχή ορίζεται από τα σημεία 38°45′.00»Β-024°00′.00»Α, 38°45′.00»Β-025°31′.00»Α, 38°18′.00»Β-025°31′.00»Α και 38°18′.00»Β-024°00′.00»Α

proklhsh2

Επιπλέον, αυτό που προκαλεί έντονη ανησυχία είναι το γεγονός ότι, στις συνθήκες αστάθειας και πόλωσης που επικρατούν στην Τουρκία, το δίδυμο Ερντογάν-Νταβούτογλου επιλέγει να κινηθεί για ακόμη μια φορά εκτός του πλαισίου της διεθνούς νομιμότητας.

Εκτός τούτου, η Άγκυρα, με την κλιμακούμενη ένταση στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, επιδιώκει αφενός την παραίτηση της ελληνικής πλευράς από τα κυριαρχικά δικαιώματα της στις εν λόγω περιοχές, αφετέρου να εξασφαλίσει είτε τη σύμφωνη γνώμη, είτε το συμβιβασμό της διεθνούς κοινότητας, στην οποία θα δοθεί η εντύπωση του νομίμου των διεκδικήσεων της στην περιοχή.

Άλλωστε, ο Χάρτης 2, όπου παρουσιάζονται οι περιοχές που δεσμεύουν οι Τούρκοι, επιβεβαιώνει πλήρως την εκτίμηση αυτή.

proklhsh3

Τέλος, κρίνεται σκόπιμο να τονισθεί ότι, οι φράσεις υπαναχώρηση και συμμόρφωση με το διεθνές δίκαιο είναι άγνωστες για τους Τούρκους.

Συνεπώς, η Άγκυρα δεν πρόκειται ποτέ να υπογράψει καμία συμφωνία που δεν θα συνάδει πλήρως με τα συμφέροντά της, ενώ η τήρηση αποφασιστικών πολιτικών σε βάρος της ελληνικής πλευράς, που θα στηρίζονται στην αποτροπή, πρέπει να θεωρείται δεδομένη και σταδιακά κλιμακούμενη.

Σχετικά άρθρα του συντάκτη του παρόντος
* Η Άγκυρα προκαλεί και επιδιώκει τη δημιουργία γκρίζων ζωνών, 05-03-2015
* Τουρκικοί σχεδιασμοί για Συρία και Ελλάδα, 16-07-2015

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s