"Greek National Pride" blog / ΘΕΣΜΟΙ

«Κουαρτέτο» με άγριες διαθέσεις


THESMOIAGΘα φτύσουμε αίμα για την αποδέσμευση των 3 δισ. ευρώ που έχουν συμφωνηθεί με τους εταίρους-δανειστές υπό την προϋπόθεση της ολοκλήρωσης των «μεταρρυθμίσεων»… Το κουαρτέτο των «ζόμπι» των θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ΕΚΤ, ΔΝΤ, ΕΜΣ) αρχίζει από σήμερα στην Αθήνα μέχρι τα τέλη της εβδομάδας την εξέταση του πρώτου πακέτου των προαπαιτούμενων μέτρων προκειμένου να διαπιστώσει εάν τηρήθηκαν από την πλευρά της κυβέρνησης τα συμφωνηθέντα στην ευρωζώνη.

Αλλά απόφαση για την αποδέσμευση της πρώτης υπο-δόσης, ύψους 2 δισ. ευρώ, δεν αναμένεται εντός της εβδομάδας, ενώ η Γερμανία έχει θέσει σε λειτουργία έναν μηχανισμό άσκησης πιέσεων για τον αυστηρό έλεγχο της εφαρμογής των μέτρων από ελληνικής πλευράς και την τήρηση χωρίς καμία παρέκκλιση του χρονοδιαγράμματος.

Η εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ανίκα Μπράιντχαρντ, επιβεβαίωσε χθες ότι το κουαρτέτο των θεσμών πιάνει δουλειά από σήμερα σε συνεργασία με τις τεχνικές ομάδες που βρίσκονται ήδη στη χώρα και θα παραμείνει όλη την εβδομάδα στην Αθήνα, περνώντας από κόσκινο το πρώτο πακέτο των 49 προαπαιτούμενων μέτρων που ψηφίστηκε την περασμένη Παρασκευή στη Βουλή.

Το θέμα της εκταμίευσης των δύο υπο-δόσεων (2+1 δισ. ευρώ) θα συζητηθεί αύριο στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης της ομάδας εργασίας της ευρωζώνης, ωστόσο πιθανότατα δεν θα ληφθεί απόφαση και αυτό διότι θα πρέπει να προηγηθεί εισήγηση του κουαρτέτου των θεσμών, η οποία, στην καλύτερη περίπτωση, θα υποβληθεί την ερχόμενη εβδομάδα. Αλλωστε, το Βερολίνο εποπτεύει με άγρυπνα μάτια την όλη διαδικασία…

Σύμφωνα με πηγές της ευρωζώνης, η Γερμανία, υποστηριζόμενη από τους γνωστούς δορυφόρους της, ασκεί πιέσεις σε Επιτροπή-Γιούνκερ ζητώντας την πιστή τήρηση του χρονοδιαγράμματος όσον αφορά τη συμφωνία με την ελληνική πλευρά. Προς αυτή την κατεύθυνση έδωσε εντολές και στον αχυράνθρωπο του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, τον Ολλανδό πρόεδρο της ευρωζώνης, Γερούν Ντάισελμπλουμ, ο οποίος φυσικά θα τις εκτελέσει με τον γνωστό ζήλο που τον διακρίνει.

Στόχος του Βερολίνου είναι η διατήρηση της πίεσης προς την Αθήνα, ώστε να θέσει σε εφαρμογή χωρίς ούτε υποψία παρέκκλισης τα μέτρα που περιλαμβάνουν τα δύο πακέτα των προαπαιτούμενων μέτρων που έχει υποσχεθεί προκειμένου να αποδεσμευτούν οι δύο υπο-δόσεις του δανείου των 3 δισ. ευρώ.

Για τη Γερμανία, κάθε πράγμα στη σειρά του: Πρώτα η υιοθέτηση και η υλοποίηση των μέτρων του πρώτου πακέτου, χωρίς «παραλείψεις» και «παρεκκλίσεις», στη συνέχεια η απαραίτητη αξιολόγηση για την εκταμίευση της πρώτης υπο-δόσης, ακολούθως η υλοποίηση του δεύτερου πακέτου και η εκταμίευση της δεύτερης υπο-δόσης γύρω στα μέσα Νοεμβρίου, ενώ σειρά θα έχει μετά η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Εάν όλα πάνε κατ’ ευχήν τού… Β. Σόιμπλε, θα ακολουθήσει «συζήτηση» για την τύχη του χρέους. Το «συζητάμε» δεν συνοδεύεται από υποσχέσεις…πηγη

Σχολιάστε