"Greek National Pride" blog / ΕΛ.ΑΣ.

Διαλύουν την ομάδα «ΔΕΛΤΑ» γιατί θέλουν να προστατεύσουν τα δικά τους παιδιά


prosagoges-meta-apo-katalipsi-sto-grafeio-tou-m-barbitsioti

Η διάλυση της Ομάδας «ΔΕΛΤΑ» είναι πλέον γεγονός. 

Πρόκειται για μια απόφαση με γνώμονα καθαρά πολιτικά κριτήρια από την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου.

Η Ομάδα «ΔΕΛΤΑ» που συγκροτήθηκε το 2009 ήταν μια αξιαίπενη προσπάθεια της Ελληνικής Αστυνομίας με στόχο την ύπαρξη μιας μηχανοκίνητης διμοιρίας διαχείρισης όχλου και εκτάκτων καταστάσεων με χαρακτηριστικά ταχυκινησίας και τακτικής ευελιξίας.

Εκείνη την εποχή ήταν σε έξαρση μια σειρά καταδρομικών επιθέσεων από αγνώστους σε τράπεζες, αστυνομικά τμήματα και καταστήματα.

Αποκορύφωμα ήταν οι μαζικές καταστροφές -σε ανύποπτο χρόνο και όχι έπειτα από κάποια πορεία- στην οδό Σκουφά στο Κολωνάκι το 2009.

Η ΔΕΛΤΑ συγκροτήθηκε με απόφαση της πολιτικής εξουσίας σε μια περίοδο που εκτιμήθηκε από την ίδια ότι υπήρχε μεγάλη αναγκαιότητα.

Έχοντας χαθεί ο έλεγχος της δημόσιας τάξης, την περίοδο που ακολούθησε το Δεκέμβριο του ’08, αποφασίστηκε η δημιουργία μιας μονάδας που θα ενεργούσε αποκλειστικά και μόνο σε καταστάσεις όπου οι υπόλοιπες αστυνομικές δυνάμεις αδυνατούσαν να ανταποκριθούν.

Ο επιχειρησιακός σχεδιασμός της ΔΕΛΤΑ βασίστηκε στη λογική της ταχείας αντίδρασης –αυτού του τύπου οι «καταδρομικές» διαρκούσαν ελάχιστο χρόνο και συγκεκριμένα δεν υπερέβαιναν τα τέσσερα με πέντε λεπτά.

Η «ΔΕΛΤΑ» απέδοσε τα μέγιστα καθώς καθόλη την ύπαρξη της αφενός απέτρεψε δεκάδες επιθέσεις σε στόχους και αφετέρου όταν χρειάστηκε να λειτουργήσει κατασταλτικά κατάφερε να πραγματοποιήσει εκατοντάδες συλλήψεις.

Kαθόλη την διάρκεια της ύπαρξης της η «ΔΕΛΤΑ» πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος με έναν νεκρό και δεκάδες τραυματίες. Πρόκειται, για μονάδας άμεσης επέμβασης από 300 ειδικά εκπαιδευμένους άνδρες, οι οποίοι θα κινούνταν περιμετρικά του κέντρου, σε ομάδες των δέκα ατόμων με έναν ομαδάρχη και θα είχαν την πρώτη επαφή και σύγκρουση με τους δράστες περίπου στα 3,5 λεπτά.

Επελέγη μάλιστα να μετακινούνται με δίκυκλα ώστε να είναι ευέλικτοι μέσα στην πόλη.

Ο εξοπλισμός των ΔΕΛΤΑδων έχει επιθετικά χαρακτηριστικά, κοινώς αυτοί οι άνδρες δεν έχουν εκπαιδευτεί για να αμύνονται όπως τα ΜΑΤ που έχουν ασπίδες και χημικά, αλλά να επιτίθενται γρήγορα, πραγματοποιώντας σύντομες και αποτελεσματικές συμπλοκές κάνοντας συλλήψεις μετά από εφορμήσεις.

Τα κριτήρια επιλογής είναι πάντα ιδιαίτερα. Πρέπει να είναι άνθρωποι που δε φοβούνται τα σκληρά περιστατικά, που διαθέτουν απόθεμα ενέργειας και ψυχής, που είναι πειθαρχημένοι και με σεβασμό.

Ο μέσος όρος ηλικίας της ΔΕΛΤΑ ήταν 28 με 30 έτη, οι περισσότεροι είχαν εργαστεί στον ιδιωτικό τομέα στο παρελθόν, ήταν δηλαδή «ψημένοι» στη δουλειά κι όχι άγουρα παιδιά από τη σχολή αστυνομίας, κάτοχοι διπλώματος δικύκλου και είχαν περάσει -κατά τη στρατιωτική τους θητεία- από εκπαίδευση των ειδικών δυνάμεων του ελληνικού στρατού.

Αν πραγματικά θέλουμε μια καλύτερη αστυνομία πρέπει να ξεκινήσουμε την εξυγίανση από ψηλά, δηλαδή από τους ανώτερους και ανώτατους αξιωματικούς και τον ευρύτερο επιχειρησιακό σχεδιασμό πρόληψης και καταστολής.

Η κατάργηση της ομάδας «ΔΕΛΤΑ» έγινε διότι οι κυβερνώντες γνώριζαν πολύ καλά για τις επιτυχίες της ομάδας εναντίων των ταραχοποιών. Από εκεί και πέρα τα ελάχιστα περιστατικά βίας έχουν γίνει και από άλλες δυνάμεις. Αυτές δηλαδή γιατί δεν τις καταργούν;

Απλά, γνώριζαν πως είτε πριν είτε μετά από κάθε επίθεση κουκουλοφόρων των Εξαρχείων είτε αριστερών οργανώσεων θα βρεθεί μπροστά τους η Ομάδα «ΔΕΛΤΑ».

Χαρακτηριστικά παρακολουθήστε το παρακάτω βίντεο που δείχνει από την μια την δολοφονική επίθεση στο τμήμα Εξαρχείων, από την άλλη τις συλλήψεις της «ΔΕΛΤΑ» και τέλος έναν κύριο που εμφανίζεται ως συνεργάτης του Υπουργού και μέλος της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ που φωνάζει υπέρ των αναρχικών.

πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s