"Greek National Pride" blog / Μετανάστες

Έριξαν την ταρίφα στα ταξίδια του θανάτου Δουλέμποροι: «Χειμερινές εκπτώσεις», με την τιμή να πέφτει από 3.000-4.000 € στα 1.000 ευρώ


PNIGMOI«Εκπτώσεις»… θανάτου από τους δουλεμπόρους για την αύξηση ή διατήρηση της «πελατείας» μεταναστών τους χειμερινούς μήνες. Στις τελευταίες περιπτώσεις ναυαγίων, που καταγράφηκαν οι θάνατοι δεκάδων παιδιών και βρεφών, πολλοί από τους διασωθέντες κατέθεσαν σε λιμενικούς και αστυνομικούς πως οι δουλέμποροι έριξαν τις… τιμές μεταφοράς ανά άτομο, περίπου στα 1.000 ευρώ, αντί των 3.000-4.000 ευρώ που ήταν η «ταρίφα» τους καλοκαιρινούς μήνες. Οι αδίστακτοι μεταφορείς χαμηλώνουν τα… κόμιστρα σαν να κάνουν «χειμερινές εκπτώσεις», προκειμένου να δελεάσουν τους μετανάστες να πάρουν το ρίσκο του ταξιδιού κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες, που τις περισσότερες φορές τους οδηγεί στο θάνατο.

«Ο πατέρας τετραμελούς οικογένειας από τη Συρία κατέθεσε ότι αποφάσισε να κάνει το ταξίδι στα τέλη Οκτωβρίου, εξαιτίας του… χαμηλού τιμολογίου μεταφοράς! Εδωσε 3.500 ευρώ για τη μεταφορά όλης της οικογένειάς του, ενώ το καλοκαίρι τού είχαν ζητήσει πάνω 10.000 ευρώ για το ίδιο ταξίδι. Προτίμησε να ρισκάρει τώρα, μας είπε, προκειμένου με τα χρήματα που θα γλίτωνε να μπορεί να επιβιώσει, το πρώτο χρονικό διάστημα, στη χώρα που θα αποφάσιζε να διαμείνει», αποκαλύπτει υψηλόβαθμο στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στον Ελεύθερο Τύπο, ως μία από τις χαρακτηριστικότερες περιπτώσεις, από τις πολλές, που αναδεικνύουν το «σκόντο»… θανάτου. Οι δουλέμποροι, στα παράλια της Τουρκίας, έχουν κάνει… τιμολόγια ταξιδιού για κάθε μήνα του χρόνου, το οποίο μεταβάλλεται προς τα κάτω και ανάλογα με το… μετεωρολογικό δελτίο την ημέρα μεταφοράς, επισημαίνουν τα ίδια στελέχη, σύμφωνα με τις καταθέσεις εκατοντάδων μεταναστών που έχουν διασωθεί τον τελευταίο μήνα.

Ουσιαστικά κατεβάζουν το ύψος του χρηματικού ποσού μεταφοράς ανά άτομο ανάλογα με την επικινδυνότητα του ταξιδιού εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών, καθησυχάζοντας παράλληλα τους μετανάστες πως τα σκάφη είναι… ασφαλή και «δεν θα υπάρχει πρόβλημα». Το οικονομικό θέλγητρο ανεβάζει τον αριθμό των ανθρώπινων ψυχών που αποφασίζουν να διακινδυνεύσουν τη ζωή τους, προκειμένου να κρατήσουν χρήματα για την επιβίωσή τους στην περίπτωση που τα καταφέρουν. «Τον Αύγουστο έφθαναν στις παραλίες νησιών του Ανατολικού Αιγαίου περίπου 10.000 μετανάστες κατά μέσο όρο, ημερησίως, και ενώ θα περίμενε κανείς ότι αυτός ο αριθμός θα έπεφτε κατά πολύ όταν χάλαγε ο καιρός, η μείωση είναι μικρή. Τον Οκτώβριο ο ημερήσιος μέσος όρος έλευσης μεταναστών είναι περίπου 8.500», λέει χαρακτηριστικά επικεφαλής αξιωματικός του Λιμενικού Σώματος.

Αυτός ο φρικτός παραλογισμός απανθρωπιάς αποτυπώνεται σε στοιχεία του Λιμενικού Σώματος, τα οποία καταγράφονται στη μακάβρια επίσημη λίστα των σορών μεταναστών, που έχουν περισυλλεγεί από τα αγριεμένα κύματα του Ανατολικού Αιγαίου. Αξιωματικός του Λιμενικού δηλώνει στον Ελεύθερο Τύπο πως από τις αρχές του 2015 έως και χθες έχουν σχηματισθεί δικογραφίες για 123 περιπτώσεις ανεύρεσης σορών μεταναστών, εκ των οποίων οι 30 το προηγούμενο 48ωρο, και περίπου 190 για αγνοούμενους. Η ίδια πηγή ενημέρωσης επισημαίνει ότι αυτά τα στοιχεία, όσον αφορά τους νεκρούς, είναι από τις σορούς που εντοπίζονται, ενώ αυτά των αγνοούμενων είναι ασαφή, καθώς προέρχονται από τις μαρτυρίες διασωθέντων που έχασαν συγγενικά τους πρόσωπα, τα οποία ταξίδευαν μαζί τους και χαρακτηρίζονται ως αγνοούμενοι.

Τα περίπου 60 σκάφη του Λιμενικού Σώματος και τα 10 της Frontex από τις αρχές του 2015 έως και χθες, στο Ανατολικό Αιγαίο, που δέχεται το 85%-90% των μεταναστευτικών ροών, έχουν επέμβει σε 2.442 περιστατικά έρευνας-διάσωσης μεταναστών μετά από ναυάγια των δουλεμπορικών σκαφών και έχουν διασώσει 81.759 μετανάστες. Ενδεικτική η τελευταία περίπτωση διάσωσης 274 ναυαγών μεταναστών, ανήμερα της εθνικής μας εορτής, όταν οι αξιωματικοί του Λιμενικού Σώματος αποφάσισαν να επιχειρήσουν την ώρα που στην περιοχή έπνεαν άνεμοι εντάσεως 8 μποφόρ! πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s