"Greek National Pride" blog / ΕΛΛΑΔΑ

Με ευρεία πλειοψηφία «πέρασε» το σχέδιο νόμου για τις τράπεζες


tsakalotos-stathakis_2Το «πράσινο φως» επί της αρχής και επί των άρθρων έδωσε η Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων, στο σχέδιο νόμου για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Υπέρ τάχθηκαν ο ΣΥΡΙΖΑ οι Ανεξάρτητοι Έλληνες, η Νέα Δημοκρατία, η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η Ένωση Κεντρώων. Το Ποτάμι, επιφυλάχθηκε να τοποθετηθεί σήμερα (Σάββατο 31/10) στην Ολομέλεια, οπότε και ψηφίζεται το νομοσχέδιο με τη διαδικασία του κατεπείγοντος. Η Χρυσή Αυγή και το ΚΚΕ καταψήφισαν.

Το νομοσχέδιο για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών συζητείται κατά προτεραιότητα, καθώς το πρωί του Σαββάτου αναμένονται τα αποτελέσματα των stress tests των τραπεζών.

ΚΚΕ: Καμία προστασία λαϊκών στρωμάτων

Το ΚΚΕ, που αποχώρησε από τη διαδικασία, με ανακοίνωσή του ειδικά για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, καταλόγισε στην κυβέρνηση ότι δεν αναλαμβάνει καμία δέσμευση για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών.

«Η κυβέρνηση με απαράδεκτες διαδικασίες fast track, καλεί το λαό να σηκώσει ξανά τα βάρη των τραπεζικών ομίλων, που προέρχονται απ’ τη θεαματική αύξηση των “κόκκινων” επιχειρηματικών δανείων και απ’ τη φυγή κεφαλαίων στο εξωτερικό σε συνθήκες κρίσης», αναφέρει.

Επίσης σημειώνει ότι η κυβέρνηση «προχωρά σε νέα κρατική χρηματοδότηση των τραπεζών, χωρίς καμιά δέσμευση για την προστασία των λαϊκών νοικοκυριών, την ώρα που δεσμεύεται να διασφαλίζει πρακτικά την επαναϊδιωτικοποίηση των τραπεζών».

Αντιπαράθεση μεταξύ κυβέρνησης-αντιπολίτευσης

Ήδη από το πρωί η κόντρα είχε επικεντρωθεί στο κατεπείγον της διαδικασίας, και σταδιακά πέρασε στην ουσία των δύο νομοσχεδίων.

Βουλή, συζήτηση για τα προαπαιτούμεναEUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ

Στη Βουλή και στη συζήτηση για το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα η κυβέρνηση έκανε λόγο για συνθήκες μη κανονικότητας και υπεραμύνθηκε της ανάγκης να ψηφιστούν τα μέτρα.

Όπως επισημάνθηκε είναι ο μόνος τρόπος να βγει η χώρα από το οικονομικό αδιέξοδο.

Σκουρλέτης: Να ξεφύγει η χώρα από τα ασφυκτικά πλαίσια

Ο Πάνος Σκουρλέτης, που μίλησε εκ μέρους της κυβέρνησης, υποστήριξε ότι επελέγη να προωθηθεί η συγκεκριμένη συμφωνία «που έχει εμπροσθοβαρή πεδία», με στόχο να ξεφύγει γρήγορα η χώρα «από αυτά τα ασφυκτικά πλαίσια, ώστε να εφαρμόσουμε τη δική μας πολιτική με ένα παράλληλο κοινωνικό πρόγραμμα που θα στηρίζει τις αδύναμες κοινωνικές ομάδες πληθυσμού».

Στη συνέχεια ανέπτυξε τους στόχους των διατάξεων του νομοσχεδίου που αφορούν τον ενεργειακό τομέα.

«Η ενσωμάτωση της κοινοτικής οδηγίας για τα ενεργειακά δεν είναι μια απλή διαδικασία» τόνισε και εξήγησε πως το νομοσχέδιο, «στο οποίο αποτυπώνεται όλος ο ενεργειακός σχεδιασμός μας για τη χώρα, είναι ένα σοβαρό πρώτο βήμα για να τονωθεί η επιχειρηματικότητα στον τομέα της οικοδομής και να ανοίξουν νέες θέσεις εργασίας».

Ο Πάνος Σκουρλέτης κατηγόρησε τις προηγούμενες κυβερνήσεις Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ ότι ολιγώρησαν, με αποτέλεσμα να καθυστερήσει αδικαιολόγητα η εναρμόνιση της χώρας μας με την κοινοτική οδηγία στον τομέα της ενέργειας και να υπάρχει ο σοβαρός κίνδυνος να της επιβληθούν πρόστιμα ύψους εκατομμυρίων ευρώ.

Εξοικονόμηση ενέργειας

Το σημείο στο οποίο επικέντρωσε την ομιλία του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας ήταν η εξοικονόμηση ενέργειας.

«Είναι μια υπόθεση τεράστιας σημασίας με μεγάλα οφέλη, και μπορεί να φέρει θετικό οικονομικό πρόσημο για τη χώρα. Πρέπει να υπάρξει αλλαγή νοοτροπίας και να εγκαταλείψουμε τη λογική σπατάλης, χωρίς να μειώσουμε την κάλυψη των αναγκών μας», τόνισε.

Κάλεσε δε όλα τα κόμματα να στηρίξουν τις αναγκαίες διατάξεις για τον ενεργειακό τομέα και δήλωσε ανοιχτός σε βελτιωτικές αλλαγές.

Βελτιωτική αλλαγή για τα δάση

Επίσης ο Πάνος Σκουρλέτης κατέθεσε βελτιωτική αλλαγή στο άρθρο 32 για τα δάση, το οποίο είχε δεχθεί τα πυρά της αντιπολίτευσης, η οποία υποστήριζε ότι η αρχική διατύπωσή του άφηνε ανοικτό το ενδεχόμενο απαλλοτρίωσης και καταπάτησης δασών από ιδιώτες.

Σύμφωνα με την αλλαγή, κηρύσσονται υποχρεωτικά αναδασωτέες περιοχές όχι μόνο σε περίπτωση πυρκαγιάς αλλά και σε περιπτώσεις που καταστρέφονται από άλλες αιτίες, όπως αποψίλωση, ή παράνομη υλοτομία ή καταπάτηση.

Μόνη εξαίρεση οι εκτάσεις για τις οποίες είχε εκδοθεί άδεια παρέμβασης πριν από την καταστροφή τους.

Ο Γιώργος Λαζαρίδης, ειδικός αγορητής των ΑΝ.ΕΛΛ., υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου, δίνοντας έμφαση στον ενεργειακό τομέα, ενώ τόνισε την ανάγκη να δοθούν κίνητρα για την αναβάθμιση των κτιρίων.

Γιάννης ΣηφάκηςEUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Επίσης, ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Γιάννης Σηφάκης επισήμανε την άμεση ανάγκη υπερψήφισης τόσο του νομοσχεδίου με τα προαπαιτούμενα όσο και με την ανακεφαλαιοποίηση των ελληνικών τραπεζών προκειμένου, όπως είπε, να ολοκληρωθεί με επιτυχία η πρώτη αξιολόγηση για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

Κριτική για συνταξιοδοτικά και αγρότες

Η αντιπολίτευση εστίασε στην κριτική της κυρίως στις διατάξεις που αφορούν τα συνταξιοδοτικά και τον ειδικό φόρο κατανάλωσης καυσίμων στους αγρότες.

Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ, Ένωση Κεντρώων και ΚΚΕ -το οποίο αποχώρησε καταγγέλλοντας το κατεπείγον στη διαδικασία συζήτησης του- δήλωσαν ότι θα καταψηφίσουν το νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα επί της αρχής.

Το Ποτάμι και η Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν να τοποθετηθούν στις επόμενες συνεδριάσεις.

Σκρέκας: Προβλήματα στην αγορά στα ενεργειακά

Ο εισηγητής της Ν.Δ. Κωνσταντίνος Σκρέκας υποστήριξε ότι οι ευθύνες για την καθυστέρηση ενσωμάτωσης της κοινοτικής οδηγίας για τα ενεργειακά ανήκουν στην κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝ.ΕΛΛ., που επί 8 μήνες ενώ βρήκε έτοιμο το εθνικό σχέδιο δράσης ενεργειακής ανάπτυξης δεν έκανε τίποτα.

Κωνσταντίνος ΣκρέκαςEUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

Επίσης υποστήριξε ότι στο νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνονται ούτε χρονοδιαγράμματα ούτε καμία αναπτυξιακή πρωτοβουλία όσον αφορά τα ενεργειακά θέματα, υποστηρίζοντας ότι δημιουργεί πρόβλημα στην αγορά με τον τρόπο που εφαρμόζεται.

Και επανέλαβε την πάγια θέση του κόμματός του ότι θα ψηφίσει «όλα τα θετικά μέτρα που θα φέρει η κυβέρνηση, δεν θα ξεψηφίσουμε όμως μέτρα θετικά, που ψηφίστηκαν πριν λίγους μήνες».

Κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι «διακατέχεται από διγλωσσία, κοροϊδεύει τον εαυτό της και του βάζει τρικλοποδιά. Προχωρά σε μια σαφή καταστρατήγηση θεμελιακών δικαιωμάτων», κατέληξε.

Μανιάτης: Ένα βήμα μπρος δέκα πίσω

Ειδικός αγορητής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήταν ο Γιάννης Μανιάτης, ο οποίος χαρακτήρισε το νομοσχέδιο «πιστή εικόνα της κυβέρνησης, μια συρραφή προτεραιοτήτων, ένα βήμα μπρος δέκα πίσω».

Τόνισε πως πρόκειται για «προσπάθεια πλυντηρίου των λαθών της. Και για λόγους συμβολικούς και για ουσιαστικούς θα καταψηφίσουμε αυτό το νομοσχέδιο, που στο πρώτο κιόλας άρθρο του ευτελίζει τη Βουλή, ενώ στο άρθρο 51 ξεριζώνει τους αγρότες βάζοντας τους ένα ακόμα φόρο, και στο άρθρο 52 ξεριζώνει τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις ζυθοποιίας».

Γιάννης ΜανιάτηςEUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ

Λυκούδης: «Μετέωρες ασκήσεις»

Ο Σπύρος Λυκούδης, που εκπροσώπησε το Ποτάμι, μίλησε για «μετέωρες ασκήσεις της κυβέρνησης» για να καλύψει, όπως είπε, «μια ακόμα πολιτική της αυταπάτη, ότι εξαναγκάζεται να το κάνει για να σώσει τη χώρα από τη καταστροφή που βρίσκεται προ των πυλών, και στην οποία συνέβαλε με την άφρονα πολιτική της».

Υποστήριξε μάλιστα ότι το νομοσχέδιο «έχει ανεπαρκή σχεδιασμό, είναι χωρίς ορθή τιμολόγηση δράσεων και θα επιφέρει αρνητικά αποτελέσματα».

Ένωση Κεντρώων: Νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος

Ο ειδικός αγορητής της Ένωσης Κεντρώων Γιώργος Καράς υποστήριξε ότι «είναι ένα νομοσχέδιο χωρίς αρχή, μέση και τέλος» και σημείωσε πως το κόμμα του δεν μπορεί να δείξει εμπιστοσύνη στη κυβέρνηση. «Στην παρούσα φάση δεν ψηφίζουμε επί της αρχής, περιμένουμε να ακούσουμε αν θα προχωρήσει σε βελτιωτικές αλλαγές που έχουμε ζητήσει».

Η συζήτηση του νομοσχεδίου για τα προαπαιτούμενα θα συνεχιστεί την ερχόμενη Δευτέρα, στις δύο το μεσημέρι, με κοινωνικούς φορείς.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s