"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / ΕΛΛΑΔΑ

Κυβέρνηση:Κοντά στη συμφωνία για τους πλειστηριασμούς-Νομοθέτηση των προαπαιτούμενων μέχρι το τέλος της εβδομάδας. Το Euroworking group θα σφραγίσει την συμφωνία την ερχόμενη εβδομάδα.


tsipras-dragasakisΤην αισιοδοξία του ότι θα κλείσουν όλα τα εκκρεμή ζητήματα για το πρώτο πακέτο της χρηματοδότησης μέχρι τα τέλη της εβδομάδας εξέφρασε ο Αλέξης Τσίπρας στο υπουργικό συμβούλιο.

Σημείωσε ότι το χτεσινό Eurogroup εξουσιοδότησε το Euroworking group να διαπραγματευτεί με την ελληνική κυβέρνηση και να δώσει το πράσινο φως για την εκταμίευση της δόσης την ερχόμενη εβδομάδα χωρίς να χρειάζεται η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης.

Κυβερνητικές πηγές αναφέρουν μέχρι τα τέλη της εβδομάδας θα υπάρξει νομοθέτηση των κρίσιμων θεμάτων καθώς οι δύο πλευρές είναι πολύ κοντά σε συμφωνία.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά τις διαβουλεύσεις που πραγματοποιήθηκαν στο χτεσινό Eurogroup μεταξύ της ελληνικής πλευράς και των εταίρων «κλείδωσαν» οι ρυθμίσεις για τα εκκρεμή ζητήματα του πρώτου πακέτου τα οποία η κυβέρνηση θα νομοθετήσει άμεσα αναμένοντας μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας την …απελευθέρωση της δόσης των 2 δις. Ευρώ και την επίσπευση της απόδοσης των 10 δις. Ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών.

Στο υπουργικό συμβούλιο εκφράστηκε η άποψη ότι αποτελεί νίκη της ελληνικής πλευράς η αποδέσμευση της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών από την υλοποίηση του συνόλου των προαπαιτούμενων μέτρων ενόψει της πρώτης αξιολόγησης.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές Αθήνα και τεχνικά κλιμάκια έχουν συμφωνήσει στο πλαίσιο εφαρμογής των προαπαιτούμενων και συγκεκριμένα:

* Για τους πλειστηριασμούς και τον νόμο Κατσέλη η κυβέρνηση εκτιμά μετά την βοήθεια που προσέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μ. Σαπέν στο Eurogroup υπάρχουν ενδείξεις για συμφωνία προκειμένου να προστατευτεί το 55-65% των δανειοληπτών με το όριο της αξίας της κατοικίας να φτάνει τις 170-180.000 και το εισόδημα από 20.000 ευρώ για άγαμο και να κλιμακώνεται για οικογένεια με δύο παιδιά κοντά στα 30-32.000 ευρώ.

*Για την αντικατάσταση του ΦΠΑ στην ιδιωτική εκπαίδευση προκρίνεται η λύση της επιβολής τέλους στον ηλεκτρονικό τζόγο και στα παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

* Για τις 100 δόσεις οι δύο πλευρές φαίνεται ότι συμφωνούν στην διατήρηση του υπάρχοντος θεσμικού πλαισίου μέχρι και το 2016 οπότε και θα υπάρξουν μεταβατικές διατάξεις που θα προβλέπουν την εφαρμογή των αυστηρότερων μέτρων που ζητούν οι θεσμοί, δηλαδή με μία μέρα καθυστέρησης να βγαίνουν εκτός ρύθμισης οι οφειλέτες του Δημοσίου.

* Για τα φάρμακα προκρίνεται η λύση της παράτασης του σημερινού καθεστώτος και των μείωση των τιμών στα μη πατενταρισμένα φάρμακα και στα γενόσημα σε βάθος διετίας.

Η εισήγηση Τσίπρα

Κατά τα άλλα ανέφερε πως θα ήταν καταστροφικό η κυβέρνηση να περιοριστεί μόνο στην εφαρμογή των μέτρων του μνημονίου και της συμφωνίας της 12ης Ιουλίου,

Όπως είπε ο κ Τσίπρας «Η κοινωνία προσδοκά μεγάλες αλλαγές» και η κυβέρνηση «οφείλει, παρά τις μεγάλες δυσκολίες, να αφήσει ένα μεγάλο και ριζοσπαστικό δείγμα γραφής, να μείνει στην ιστορία, αλλάζοντας κατεστημένες δομές και αντιλήψεις».

Στόχος, κατά τον κ. Τσίπρας δεν είναι να κερδηθεί το παιχνίδι της επικοινωνίας, αλλά να γίνουν βαθιές αλλαγές ενώ αναφερόμενος στους άξονες στους οποίους θα κινηθεί η μεταρρυθμιστική προσπάθεια, είπε ότι αυτοί είναι, η διοικητική μεταρρύθμιση, η υγεία και πρωτοβάθμια περίθαλψη, η αποκατάσταση των εργασιακών σχέσεων, η καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας και η πάταξη των φαινομένων της διαφθοράς

Αναφερόμενος στο αποτέλεσμα του χθεσινού Euroghroup είπε ότι «καταδεικνύει πως η κυβέρνηση με σκληρή διαπραγμάτευση μπορεί να πετύχει στόχους».

Ο κ. Τσίπρας αναφέρθηκε αναλυτικά στα ζητήματα που αφορούν στην τρέχουσα διαπραγμάτευση χαρακτηρίζοντας «θετική» εξέλιξη το γεγονός ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν υποχώρησε στα ανοιχτά ζητήματα («νόμος Κατσέλη», 100 δόσεις, ΦΠΑ στην εκπαίδευση).

Ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας

Σύμφωνα με τον πρωθυπουργό προτεραιότητα για την κυβέρνηση είναι η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων εντός της εβδομάδας ώστε να δοθεί την ερχόμενη Δευτέρα το πράσινο φως από το EWG και τον SSM για την εκταμίευση των 10+2 δις Ευρώ ενώ το σχετικό νομοσχέδιο θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί από το ελληνικό Κοινοβούλιο εντός της επόμενης εβδομάδας.

Αναφερόμενος στο επικείμενο ταξίδι του στην Τουρκία είπε ότι η ελληνική κυβέρνηση θα παίξει ρόλο πρωταγωνιστή στην διαπραγμάτευση Ε.Ε. Τουρκίας για την διαχείριση της προσφυγικής κρίσης.

Τέλος, ζήτησε από όλους τους Υπουργούς να καταθέσουν μέχρι το τέλος της επόμενης εβδομάδας σχέδιο δράσης και χρονοδιάγραμμα στη βάση των προγραμματικών δηλώσεών τους. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s