"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / Τουρκία

Συμφωνία και 3 δισ. ευρώ στην Τουρκία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού


 

Eurokseftilas-1

ΙΚΑΝΟΠΟΙΗΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΚΒΑΣΗ ΤΗΣ ΣΥΝΟΔΟΥ ΕΕ-ΤΟΥΡΚΙΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΛΕΥΡΑ

Σε συμφωνία για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και τον περιορισμό των μεταναστευτικών ροών κατέληξαν το βράδυ της Κυριακής οι Ευρωπαίοι ηγέτες της ΕΕ και ο πρωθυπουργός της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.

Η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι η Τουρκία θα λάβει 3 δισ. ευρώ για την αντιμετώπιση του προσφυγικού ενώ την ίδια ώρα θα επιταχυνθούν και οι συζητήσεις για την ένταξη της γειτονικής χώρας στην ΕΕ. Την ικανοποίησή τους για το κείμενο συμπερασμάτων, το οποίο συμπεριέλαβε τις ελληνικές θέσεις εξέφρασαν από τις Βρυξέλλες κυβερνητικές πηγές.

Eurokseftilas-4

Eurokseftilas-3

Την ίδια ώρα, ηκ. Μέρκελ επιβεβαίωσε ότι σε περίπτωση που η Τουρκία καταφέρει να Τουρκία πληροί τις προϋποθέσεις, τότε  ΕΕ θα επιταχύνει και τη διαδικασία που θα επιτρέψει στους Τούρκους να ταξιδεύουν στην Ευρώπη χωρίς βίζα.

Σε συνάντησή της με άλλους ηγέτες της ΕΕ πριν από τη Σύνοδο, η Γερμανίδα καγκελάριος συζήτησε και την μεταφορά κάποιων Σύρων μεταναστών από την Τουρκία σε άλλες χώρες της Γηραιάς Ηπείρου. «Δεν συζητήθηκαν, όμως, αριθμοί» ανέφερε χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου.

Eurokseftilas-7

Στη συνέντευξη Τύπου, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ ανέφερε ότι η σημερινή συνάντηση ανανέωσε τις σχέσεις ΕΕ και Τουρκίας.

«Υπάρχει συμφωνία με την Τουρκία για το μεταναστευτικό» τόνισε ο κ. Τουσκ, ο οποίος δεν παρέλειψε να τονίσει ότι θα επιταχυνθούν οι ενταξιακές συζητήσεις για την είσοδο της χώρας στην ΕΕ.

Eurokseftilas-5Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε ότι οι σχέσεις Ευρώπης και Τουρκίας περνάνε σε άλλο, υψηλότερο επίπεδο, και πως πλέον υπάρχει κοινή γραμμή πλεύσης για την προσφυγική κρίση. «Θα ελέγξουμε με κάθε ακρίβεια τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθούν αυτά τα 3 δισεκατομμύρια ευρώ» υποσχέθηκε ο κ. Γιούνκερ.

«Συμφωνήσαμε να πραγματοποιούνται δύο Σύνοδοι Κορυφής ΕΕ και Τουρκίας κάθε χρόνο» δήλωσε ο κ. Νταβούτογλου. 

«Είμαι ευτυχισμένος που βλέπω ότι όλοι μου οι συνάδελφοι στην Ευρώπη συμφωνούν στο γεγονός ότι η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση μοιράζονται την ίδια μοίρα» υπογράμμισε μετά το τέλος της Συνόδου, και συνέχισε: «Αναμένουμε να δοθεί μια τεράστια ώθηση στις σχέσεις μας» δήλωσε ο Νταβούτογλου κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης τύπου μετά το τέλος των συνομιλιών, ενώ εξέφρασε την ικανοποίησή του για μια «ιστορική ημέρα όπου η Τουρκία και η Ευρωπαϊκή Ένωση συναντήθηκαν σε μια Σύνοδο Κορυφής για πρώτη φορά τα τελευταία 11 χρόνια».

«Πιστεύω ότι το 2016 θα είναι ένα έτος ορόσημο στις σχέσεις» συνέχισε χωρίς να κρύβει την ικανοποίησή του.

Ικανοποίηση από την ελληνική πλευρά 

Ευχαριστημένη από το κείμενο των συμπερασμάτων είναι και η ελληνική πλευρά, όπως δήλωσαν κυβερνητικοί κύκλοι λίγο μετά την ολοκλήρωση της Συνόδου στις Βρυξέλλες. Πιο συγκεκριμένα, επιβεβαιώθηκε πως η ώθηση στην ενταξιακή διαδικασία της Τουρκίας θα γίνει με βάση το υφιστάμενο πλαίσιο διαπραγμάτευσης.

Επιπλέον, απετράπη η ονομαστική αναφορά σε συγκεκριμένα κεφάλαια και στο χρονοδιάγραμμα για το άνοιγμά τους.

Ιδιαίτερη σημασία για την Ελλάδα έχει επίσης το γεγονός ότι η απελευθέρωση των θεωρήσεων θα συνδεθεί τελικά με τη συμφωνία επανεισδοχής μεταξύ ΕΕ και Τουρκίας με συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα, αλλά και ότι θα είναι μετρήσιμη η ανακοπή της ροής από την Τουρκία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει πρόβλεψη για παρακολούθηση των επιστροφών που πραγματοποιεί η Τουρκία στις χώρες προέλευσης.

Eurokseftilas-6Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, διασφαλίστηκε επίσης πως θα ασκηθούν πιέσεις προς την Τουρκία για την καταπολέμηση των κυκλωμάτων διακίνησης.

Στο πλαίσιο αυτό, κατέληξαν οι ίδιες πηγές, θα υπάρχει συγκεκριμένη αναφορά σε διαδικασίες και μηχανισμούς παρακολούθησης, στους οποίους σημαντικό ρόλο επιδιώκει να παίξει η Ελλάδα, κάτι το οποίο επιβεβαίωσε και ο Γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος με δηλώσεις του χτες.

πηγη   

http://news.yahoo.com/video/declaring-beginning-eu-turkey-seal-030003254.html?format=embed&player_autoplay=false

Ντόναλντ Τουσκ

2014 - Donald Tusk (12).jpg

Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ από το διαδίκτυο 

 

 

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s