Χαρακτηριστικά προσωπικής μονομαχίας δύο ισχυρών πολιτικών ηγετών, του Βλαντιμίρ Πούτιν και του Ταγίπ Ερντογάν, προσλαμβάνει η αντιπαράθεση μεταξύ Ρωσίας και Τουρκίας.
Το σύνθημα έδωσε ο πρόεδρος της Ρωσίας, την περασμένη Δευτέρα, όταν απέδωσε την κατάρριψη του ρωσικού μαχητικού αεροσκάφους SU-24 σε προσπάθεια της Αγκυρας να προστατέψει το λαθρεμπόριο συριακού πετρελαίου από το «Ισλαμικό Κράτος» μέσω Τουρκίας. Μία ημέρα αργότερα, το ρωσικό υπουργείο Αμυνας οργάνωσε εσπευσμένα συνέντευξη Τύπου όπου παρουσίασε ντοκουμέντα (χάρτες και αεροφωτογρφίες) προς υποστήριξη των καταγγελιών Πούτιν. Τα στοιχεία που παρουσιάστηκαν ενισχύουν τη θέση της Μόσχας ότι οι τζιχαντιστές επιδίδονται σε λαθρεμπόριο πετρελαίου και βενζίνης μέσω τριών διαδρομών που περνούν από την τουρκική επικράτεια, αλλά δεν προσφέρουν χειροπιαστές αποδείξεις ότι στην υπόθεση αυτή εμπλέκεται άμεσα το τουρκικό κράτος. Ωστόσο, ο Ρώσος υφυπουργός Αμυνας, Ανατόλι Αντόνοφ, ήταν κατηγορηματικός: «Από τα διαθέσιμα στοιχεία προκύπτει ότι σ’ αυτό το παράνομο εμπόριο εμπλέκονται ανώτατοι κρατικοί αξιωματούχοι, συμπεριλαμβανομένων του προέδρου Ερντογάν και της οικογένειάς του». Σύμφωνα με τον κ. Αντόνοφ, ρόλο-κλειδί διαδραματίζουν ο γιος του Τούρκου προέδρου, Μπιλάλ, και ο γαμπρός του, Μπεράτ Αλμπαγράκ, υπουργός Ενέργειας και Φυσικών Πόρων.
Παρότι δεν συνοδεύονταν από αδιαμφισβήτητες αποδείξεις, οι καταγγελίες του Αντόνοφ ήταν ένα πολύ οδυνηρό χτύπημα «κάτω από τη ζώνη» του Ερντογάν. Τόσο ο γιος του όσο και ο γαμπρός του είναι δραστήριοι επιχειρηματίες στον χώρο της ενέργειας. Ο πρώτος έγινε πλοιοκτήτης τάνκερ, το 2013, μέσω του ομίλου BMZ, και ο δεύτερος διετέλεσε διευθύνων σύμβουλος του ομίλου Calik, ο οποίος συμμετέχει στον αγωγό Σαμψούντας-Τσεϊχάν. Ειδικά ο Μπιλάλ Ερντογάν κατηγορήθηκε από την τουρκική αντιπολίτευση για διαφθορά, όταν ξέσπασε το μεγάλο σκάνδαλο το 2013, ενώ το αμερικανικό περιοδικό Verge ήταν το πρώτο που τον έφερε αναμεμειγμένο στο λαθρεμπόριο πετρελαίου του «Ισλαμικού Κράτους».
Στο Σ.Α. του ΟΗΕ