"Greek National Pride" blog / Ε.Ε. / Ευρωπαίοι εταίροι / ΕΛΛΑΔΑ

Στενό μαρκάρισμα στις Βρυξέλλες -Φωτογραφίες.


mini-sinodos-ee2Στις Βρυξέλλες συναντώνται για ακόμη μια φορά οι 28 ηγέτες της Ε.Ε. για να συζητήσουν για το προσφυγικό με τη δημιουργία και λειτουργία της νέας Ευρωπαϊκής Συνοροφυλακής να βρίσκεται στο επίκεντρο. Σε κλοιό πιέσεων ο Αλέξης Τσίπρας, ο οποίος είχε ραντεβού με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, όπου συμφώνησαν για πιο στενή συνεργασία Ελλάδας – Τουρκίας.

Οι 28 της Ε.Ε. θα συζητήσουν για την προσφυγική κρίση και την μετατροπή του Frontex σε ευρωπαϊκή δύναμη φύλαξης συνόρων και ακτών, ωστόσο, κατά τη σημερινή συνεδρίαση δεν αναμένονται αποφάσεις.

Το σχέδιο Γιούνκερ στηρίζουν με θέρμη Γερμανία και Γαλλία και στη βελγική πρωτεύουσα αναμένεται να ασκηθούν πιέσεις στις χώρες που εκφράζουν ενστάσεις και αντιμετωπίζουν με σκεπτικισμό την πρόταση της Κομισιόν.

Εκτός της Ελλάδας χώρες όπως οι Πολωνία, Σουηδία, Ουγγαρία και Ισπανία έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στο να επιχειρεί η νέα δύναμη χωρίς τη συγκατάθεση των κρατών-μελών, ενώ, από την πλευρά της η Ιταλία δείχνει να ασπάζεται τις προτάσεις Γιούνκερ για τον νέο Frontex.

Διαβάστε ΕΔΩ τι προβλέπει το νέο σχέδιο της Κομισιόν

«Ελάχιστη μείωση ροών – μη ικανοποιητική μετεγκατάσταση»

Η λουξεμβουργιανή προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στην έκθεση που θα παρουσιάσει στη σύνοδο, αναφέρει πως η μείωση των μεταναστευτικών ροών από τα τουρκικά παράλια στα ελληνικά νησιά δεν είναι παρά «ελάχιστη», παρά τη συμφωνία Ε.Ε. – Τουρκίας της 29ης Νοεμβρίου για το «Κοινό Σχέδιο Δράσης» για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης.

Όπως δείχνουν τα στοιχεία, τον Δεκέμβριο εξακολουθούν να φθάνουν στα ελληνικά νησιά περί τους 4.000 μετανάστες ημερησίως, έναντι 5.000-6.000 τον Νοέμβριο.

Όσον αφορά τα προγράμματα μετεγκατάστασης, η έκθεση επισημαίνει ότι η εφαρμογή τους παραμένει σε «μη ικανοποιητικά επίπεδα», συμφωνώντας επί της ουσίας με την εκτίμηση του Μάρτιν Σουλτς ότι το σύστημα δεν λειτουργεί.

Αντί του στόχου για μετεγκατάσταση 160 χιλιάδων ανθρώπων, μόλις 184 αιτούντες άσυλο μετεγκαταστάθηκαν από την Ιταλία και την Ελλάδα έως τις 16 Δεκεμβρίου.

Επίσης, τονίζεται το γεγονός ότι μόνο δύο hotspots είναι λειτουργικά, ένα στη Λέσβο και ένα στη Λαμπεντούζα, ενώ θα έπρεπε να λειτουργούν 11.

Ολάντ: Ναι στη συνοριοφυλακή

Ο πρόεδρος της Γαλλίας, Φρανσουά Ολάντ, προσερχόμενος στη σύνοδο, δήλωσε «απόλυτα σύμφωνος» με την ίδρυση ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής και ακτοφυλακής.

«Πρέπει να προστατέψουμε τα εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωση», δήλωσε.

«Αυτό που θέλουμε είναι ένα σχέδιο για την καλύτερη δυνατή προστασία των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε.», δήλωσε ο Φρ. Ολάντ, ωστόσο πρόσθεσε ότι «θα πρέπει να σεβαστούμε το δικαίωμα ασύλου προς εκείνους που έρχονται από εμπόλεμες ζώνες».

Όσον αφορά τη μετεγκατάσταση των προσφύγων, υποστήριξε ότι οι χώρες-μέλη της Ε.Ε. πρέπει να τηρήσουν τη δέσμευσή τους έναντι των χωρών-μελών που δέχονται μεταναστευτικές πιέσεις.

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Γάλλος Πρόεδρος τόνισε ότι τέθηκαν ορισμένοι κανόνες οι οποίοι θα πρέπει να γίνουν σεβαστοί.

Ωστόσο, συνέδεσε το θέμα και με τη φύλαξη των συνόρων, λέγοντας πως «αν δεν μπορούμε να ελέγξουμε τα εξωτερικά σύνορα, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε στις υποσχέσεις μας προς την Τουρκία».

Δηλώσεις Τσίπρα πριν από τη σύνοδο κορυφήςEUROKINISSI/ΓΡΑΦΕΙΟ ΤΥΠΟΥ ΠΡΩΘΥΠΟΥΡΓΟΥ/ANDREA BONETTI

«Συμφωνία επί της αρχής» θέλει ο Γιούνκερ

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την επιθυμία του να υπάρξει μια συμφωνία επί της αρχής όσον αφορά τις προτάσεις για τη φύλαξη των συνόρων της Ε.Ε.

«Είμαι της άποψης ότι θα ήταν φρόνιμο η σύνοδος κορυφής να πει “ναι” επί της αρχής στις προτάσεις της Κομισιόν», για την Ευρωπαϊκή Ακτοφυλακή και Συνοριοφυλακή, δήλωσε χαρακτηριστικά.

Επίσης, νωρίτερα ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ συμμετείχε στη συνάντηση ανάμεσα στον πρωθυπουργό της Τουρκίας, Αχμέτ Νταβούτογλου και τους ηγέτες της Ε.Ε. που επιθυμούν να προχωρήσουν με το εθελοντικό σχέδιο επανεγκατάστασης προσφύγων από την Τουρκία, το οποίο έχει προτείνει η Επιτροπή.

«Μόνιμο μηχανισμό επανεγκατάστασης» ζήτησε ο πρωθυπουργός

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, σε θετικό κλίμα διεξάγεται η μίνι σύνοδος για το προσφυγικό, στο πλαίσιο της οποίας ο πρωθυπουργός ζήτησε μόνιμο μηχανισμό επανεγκατάστασης των προσφύγων στην Ε.Ε. «κατευθείαν από την Τουρκία».

Όπως έγινε γνωστό, ο Αλέξης Τσίπρας τόνισε τόσο στο πλάισιο της συνόδου όσο και στη συνάντησή του με τον Αχμέτ Νταβούτογλου, τόνισε πως οι ροές δεν έχουν μειωθεί πέραν μιας περιορισμένης μείωσης λόγω καιρικών συνθηκών.

Μάλιστα, έχουν αυξηθεί αρκετά οι μετανάστες που προέρχονται από χώρες που οι πολίτες τους δεν θεωρούνται πρόσφυγες και δεν γίνονται δεκτοί στην Ε.Ε.

Συνάντηση Αλέξη Τσίπρα με τον Ντέιβιντ ΚάμερονStephanie Lecocq, Pool Photo via AP

Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο πρωθυπουργός καλωσόρισε την προώθηση της συνεργασίας Ε.Ε.-Τουρκίας στον τομέα αυτό επί τη βάσει συγκεκριμένου Σχεδίου Δράσης ενώ σημείωσε ότι πρέπι να λυθεί και το πρόβλημα που δημιουργεί το καθεστώτος θεωρήσεων (visa) της Τουρκίας με κάποιες χώρες.

Ειδικότερα, ο Αλέξη Τσίπρας μίλησε για την ανάγκη εφαρμογής της Διμερούς Συμφωνίας Επανεισδοχής για την επιστροφή μη προσφύγων (π.χ. από Πακιστάν, Ιράν, Μαρόκο) στην Τουρκία.

Επίσης ζήτησε την καθιέρωση ενός μόνιμου μηχανισμού επανεγκατάστασης στην Ε.Ε. κατευθείαν από την Τουρκία για τους πρόσφυγες.

«Έχουμε εκπληρώσει τις υποχρεώσεις μας»

Ο πρωθυπουργός, προσερχόμενος στη σύνοδο κορυφής, υπογράμμισε την ανάγκη στενότερης συνεργασίας με την Τουρκία για να μειωθούν οι μεταναστευτικές ροές, λέγοντας πως «τώρα είναι η ώρα να δώσουμε έμφαση σε περισσότερη συνεργασία έτσι ώστε να μειώσουμε τις μεταναστευτικές ροές, ιδιαίτερα τις ροές παράτυπων μεταναστών».

Αφού επισήμανε ότι η Ελλάδα έχει εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της, σημειώνοντας ότι έχει γίνει σημαντική πρόοδος στην προετοιμασία των κέντρων υποδοχής μεταναστών, τόνισε ότι ταυτόχρονα «πρέπει να είμαστε ανθρωπιστές και να δείξουμε την αλληλεγγύη μας σε αυτούς τους ανθρώπους».

Τέλος, ανέφερε ότι ένα από τα θέματα θα συζητηθούν στη σύνοδο είναι και το «Βrexit». Όπως είπε χαρακτηριστικά, αναφερόμενος στο ενδεχόμενο εξόδου της Βρετανίας από την Ε.Ε., «δεν είναι ώρα για έξοδο από την Ευρώπη, αλλά για περισσότερη συνεργασία».

Τετ α τετ Τσίπρα με Νταβούτογλου και μίνι Σύνοδος

Πριν από τη μίνι Σύνοδο οκτώ χωρών με την Τουρκία, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τετ α τετ με τον Τούρκο πρωθυπουργό, Αχμέτ Νταβούτογλου.

Οι δύο πρωθυπουργοί, κατά τη συνάντησή τους, υπογράμμισαν την ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών για το προσφυγικό.

Μιλώντας προς τους δημοσιογράφους λίγο πριν από τη συνάντηση, ο Αλέξης Τσίπρας υπογράμμισε τη σημασία συνεργασίας μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας για τον έλεγχο των μεταναστευτικών και προσφυγικών ροών.

Αναλυτικά η δήλωση του πρωθυπουργού:

«Διαπίστωσα χθες την πρόοδο στην κατασκευή των hotspots και είμαι σήμερα στις Βρυξέλλες για μια δύσκολη Σύνοδο, αλλά πρόκειται για μια σημαντική ευκαιρία να συναντηθούμε και να ανταλλάξουμε απόψεις. Όπως γνωρίζετε έχουμε ένα βεβαρημένο πρόγραμμα ελληνοτουρκικών επαφών για τους επόμενους τρεις μήνες.

Πρώτον, όσον αφορά τη συνεργασία μας με στόχο να μειωθούν οι προσφυγικές ροές και ιδίως οι μεταναστευτικές. Το ζήτημα αυτό είναι ζωτικής σημασίας για την περιοχή μας, για την Ευρώπη και για τις ευρωτουρκικές σχέσεις. Ταυτόχρονα, έχουμε μια πολύ γεμάτη ατζέντα όσον αφορά τις διμερείς μας σχέσεις, τον ευρύτερο διάλογό μας στη βάση του διεθνούς δικαίου. Μια ατζέντα που είναι ακόμα πιο σημαντική δεδομένης της αυξανόμενης αστάθειας στην περιοχή μας.

Ως εκ τούτου, εκτιμώ ότι είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι έχουμε ακόμα μια ευκαιρία να ανταλλάξουμε απόψεις».

Από την πλευρά του, ο Τούρκος πρωθυπουργός συμφώνησε στην ανάγκη συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών και πρότεινε στον Αλέξη Τσίπρα να συναντηθούν το επόμενο διάστημα, είτε στην Άγκυρα, είτε στην Κωνσταντινούπολη, είτε στη Θεσσαλονίκη.

Κρίσιμη, πάντως, είναι η συνάντηση που βρίσκεται σε εξέλιξη μεταξύ οκτώ χωρών – μελών της Ε.Ε. και της Τουρκίας, η οποία έχει… προπαρασκευάστικό χαρακτήρα ενόψει της απογευματινής Συνόδου. Η συνάντηση αυτή έρχεται τη στιγμή που η Ε.Ε. σε έγγραφό της καταγράφει πως δεν υπάρχουν αποδείξεις ότι η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει δράσεις για την αναχαίτιση των προσφυγικών ροών προς την Ελλάδα.

Τα σύνορα θα πρέπει να είναι πρωτίστως εθνική υπόθεση

Την ικανοποίησή του για τις προτάσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετικά με την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ, εξέφρασε ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ΕΕ, Ντόναλντ Τουσκ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής στις Βρυξέλλες.

Ο Ντ. Τουσκ τόνισε ότι ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ είναι «εκ των ων ουκ άνευ» στη μεταναστευτική πολιτική και προσέθεσε ότι «η προστασία των συνόρων είναι και θα πρέπει να είναι πρωτίστως, εθνική αρμοδιότητα».

Ο ίδιος σημείωσε ότι σήμερα θα πρέπει να αναλυθούν οι «αμφιλεγόμενες» προτάσεις-ιδέες της Επιτροπής για επέμβαση μιας ευρωπαϊκής συνοριοφυλακής στο έδαφος κυρίαρχων κρατών. Υπογράμμισε, ωστόσο, ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να παραμείνει «τρωτή», όταν κάποιες χώρες της ζώνης Σένγκεν δεν μπορούν να προστατεύσουν αποτελεσματικά τα σύνορά τους.

«Αν απορρίψουμε την πρόταση της Επιτροπής θα πρέπει να βρούμε άλλες λύσεις, αλλά πολύ φοβάμαι ότι θα είναι το ίδιο επώδυνες», δήλωσε ο Ντ. Τουσκ.

Εξάλλου, ο κ. Τουσκ τόνισε ότι παρότι η προσφυγική κρίση συγκλονίζει την Ευρώπη, δεν θα πρέπει να καθυστερήσουν οι απαραίτητες μεταρρυθμίσεις που αφορούν την οικονομική και νομισματική ένωση. «Αυτή η Σύνοδος θα καταστήσει σαφές ότι τα κράτη-μέλη πρέπει να λάβουν δύσκολες αποφάσεις για την τραπεζική ένωση», ανέφερε ο ίδιος.

«Βρείτε τη λύση»

Κάλεσμα στους ηγέτες της ΕΕ να βρουν «κοινές λύσεις» στο προσφυγικό, απηύθυνε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς σε δηλώσεις του, που ακολούθησαν τη συνάντηση που είχε με τον πρόεδρο της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με θέμα την προετοιμασία της Συνόδου Κορυφής.

Ο Μ. Σουλτς υπογράμμισε πως το σύστημα μετεγκατάστασης δε λειτουργεί και πως στην Ευρώπη των 570 εκατομμυρίων κατοίκων, ένα ή δύο εκατομμύρια πρόσφυγες «δε θα έπρεπε να είναι πρόβλημα».

Από την πλευρά του, ο Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, δήλωσε αισιόδοξος πως οι 28 ηγέτες θα συμφωνήσουν «τουλάχιστον επί της αρχής» με την πρόταση της Επιτροπής για τη δημιουργία Ευρωπαϊκής Ακτοφυλακής και Συνοριοφυλακής. «Πρέπει να προστατέψουμε τα σύνορά μας» είπε χαρακτηριστικά τονίζοντας ότι η κατάσταση που έχει δημιουργηθεί από την επαναφορά των ελέγχων εντός Σένγκεν πρέπει να σταματήσει. Επιπλέον, αναφερόμενος στην αμφιλεγόμενη πρόταση της Επιτροπής να μπορεί το νέο αυτό σώμα να παρεμβαίνει ακόμα και χωρίς τη συγκατάθεση του ενδιαφερόμενου κράτους-μέλους, επισήμανε πως δεν είναι υποστηρικτής της μεθόδου που προτείνεται, ωστόσο είναι ανάγκη «να διασφαλιστεί, πως θα λαμβάνονται οι σωστές αποφάσεις».

Ερωτηθείς, τέλος, σχετικά με τη μίνι- Σύνοδο των οκτώ χωρών που υποστηρίζουν ένα σχήμα επανεγκατάστασης προσφύγων απευθείας από την Τουρκία, σημείωσε πως δεν θεωρεί ότι αποτελεί σημάδι «διχασμού» και πως η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θα είναι παρούσα για να δείξει πως οι ευρωπαϊκοί θεσμοί είναι εκεί.

Τι προτείνει η Αθήνα

Σε ό,τι αφορά τη συγκρότηση ευρωπαϊκής δύναμης φύλαξης των συνόρων η Αθήνα θεωρεί ότι είναι ευπρόσδεκτη αυτή η βοήθεια στα θαλάσσια σύνορα μας, αλλά υπογραμμίζεται ότι επιχειρήσεις από μια τέτοιου είδους δομή δεν μπορεί να γίνονται χωρίς τη συγκατάθεση κράτους-μέλους. Θέση με την οποία συμφωνούν και άλλες χώρες, όπως καταγράφηκε, σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνεδρίαση του Συμβουλίου Γενικών Υποθέσεων την Τρίτη, ενώ, κατά τις ίδιες πληροφορίες, υπουργοί άλλων χωρών επίσης εξέφρασαν τις ζωηρές επιφυλάξεις τους στο παρασκήνιο της συνεδρίασης.

Επιπλέον, η Αθήνα δεν θέλει να υπάρχει αναφορά σε κοινές επιχειρήσεις με τρίτες χώρες, αλλά συντονισμός επιχειρήσεων με τρίτες χώρες.πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s