"Greek National Pride" blog / ΙΡΑΚ / Τουρκία

ΑΠΟΚΛΕΙΣΤΙΚΟ… Πρώτο Βήμα για την Προσάρτηση! Ο Πραγματικός Λόγος που η Τουρκία Έστειλε Στρατεύματα στο Ιράκ


180--650x352

ΕΝΑ ΑΡΘΡΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΙΑΒΑΣΤΕΙ

Ο Πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν προσπαθεί να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας στο βόρειο Ιράκ για να δημιουργήσει ένα πρότυπο πιστό κράτος στην Άγκυρα, αν δεν προσαρτήσει το έδαφος αυτό, αναφέρει χαρακτηριστικά ο αμυντικός αναλυτής, Stanislav Ivanov.

Στις αρχές Δεκεμβρίου, η Άγκυρα έστειλε περίπου 130 Τούρκους στρατιώτες σε μια πόλη κοντά στη Μοσούλη, τη δεύτερη μεγαλύτερη πόλη του Ιράκ, η οποία είχε καταληφθεί από την Daesh τον Ιούνιο του 2014.

Η πρωτοβουλία αυτή δεν εγκρίθηκε από τη Βαγδάτη, και καταγγέλθηκε ως παραβίαση της εθνικής κυριαρχίας.

Οι Ιρακινές αρχές προέτρεψαν την Άγκυρα να αποσύρει τους στρατιώτες και το στρατιωτικό υλικό από την επαρχία της Νινευή και να απέχει από παρόμοιες ενέργειες στο μέλλον.

«Ο Πρόεδρος Ο Ερντογάν και η συνοδεία του, πιστεύουν ότι η επαρχία Νινευή είχε προσαρτηθεί (παράνομα) από την Τουρκία το 1920. … Εκμεταλλευόμενος την εξασθένιση της κεντρικής ιρακινής αρχής και τη ντε φάκτο διαίρεση της χώρας σε τρία μέρη (σιιτικός νότο, Σουνίτες και τους Κούρδοι κεντρικού βορά), ο Ερντογάν καλλιεργεί την ιδέα της αποκατάστασης της «ιστορικής δικαιοσύνης», εξήγησε ο αναλυτής.

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ 2

Η Άγκυρα υποστήριξε ότι οι στρατιώτες, τα άρματα μάχης και τα τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού αναπτύχθηκαν στο βόρειο Ιράκ για να εκπαιδεύσουν τους μαχητές Peshmerga και η λειτουργία πήρε το «πράσινο φως» από την ηγεσία του ιρακινού Κουρδιστάν.

Ο Ιβάνοφ κάλεσε αυτούς τους ισχυρισμούς «μη πειστικούς», δεδομένου ότι η επαρχία δεν είναι μέρος του ιρακινού Κουρδιστάν, «αλλά είναι άμεσα εξαρτώμενη από τη Βαγδάτη.»

Επιπλέον, το βόρειο Ιράκ είναι πλούσιο σε πετρέλαιο και η Άγκυρα έχει πρόσβαση σε γραμμές μεταφοράς που χρησιμοποιούνται για την παροχή πετρελαίου από το ιρακινό Κουρδιστάν στην Τουρκία.

Αυτοί οι παράγοντες »εξηγούν την επιθυμία της Άγκυρας να εκμεταλλευτεί το κενό εξουσίας στο βόρειο τμήμα του Ιράκ και να αναλάβει τον έλεγχο αυτών των περιοχών μετά την απελευθέρωση της Μοσούλης και Νινευή», δήλωσε ο Ιβάνοφ. «Και δεν θα το κάνει απαραίτητα να μοιάζει με άμεση κατάληψη της Νινευή και την επακόλουθη προσάρτηση της από το Ιράκ».

ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΣΤΡΑΤΕΥΜΑΤΑ 3

Ο αναλυτής υποστηρίζει ότι η Άγκυρα θα μπορούσε κάλλιστα να ενθαρρύνει τους τοπικούς σουνίτες της Συρίας και του Τουρκμενιστάν και τους φίλα προσκείμενους Κούρδους να καλέσουν για ένα δημοψήφισμα, το οποίο θα παράγει μια πολιτική οντότητα που θα μοιάζει με το ιρακινό Κουρδιστάν.

«Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία ότι οι νέες περιφερειακές αρχές αναμένεται να είναι πιστές στην Άγκυρα και ότι η Τουρκία θα γίνει ένα είδος Πλοιάρχου στο βόρειο τμήμα του Ιράκ,» παρατήρησε ο Ιβάνοφ.

Η Ουάσιγκτον δεν φαίνεται να νοιάζεται για τις πρόσφατες στρατιωτικές περιπέτειες της Τουρκίας.

«Η κυβέρνηση των ΗΠΑ είναι ευχαριστημένη με το γεγονός ότι η Τουρκία και οι Κούρδοι έχουν στενούς δεσμούς», σημείωσε ο αναλυτής. «Ο λόγος που οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την εταιρική αυτή σχέση οφείλεται στο γεγονός ότι όσο η Τουρκία και οι Κούρδοι έχουν μια συγγένεια, διατηρείται η επιρροή του Ιράν και του φιλο-ιρανικού λόμπι Βαγδάτης στο κόλπο».

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s