"Greek National Pride" blog / AFRICA / Τουρκία

Τουρκική βάση και στη Σομαλία;


Somalia-map-moggoliajpg

Στη δημιουργία στρατιωτικής βάσης και στη Σομαλία προσανατολίζεται η Άγκυρα σύμφωνα με ΜΜΕ της Τουρκίας που επικαλούνται δήλωση της Εμέλ Τεκίν, επικεφαλής του τμήματος Σομαλίας στο ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

Η κατασκευή της πρώτης στρατιωτικής βάσης στην πρωτεύουσα της χώρας Μογκαντίσου φαίνεται να έχει ξεκινήσει και σκοπό θα έχει την εκπαίδευση Σομαλών στρατιωτών, αξιωματικών και υπαξιωματικών μετά από διμερή συμφωνία των δύο κρατών ενώ η βάση φαίνεται πως θα χρησιμοποιείται και για άλλες Τουρκικές ‘’δραστηριότητες’’ στην Αφρική.

Η συμφωνία φαίνεται να υπογράφηκε στις 25 Ιανουαρίου 2015 και να εγκρίθηκε στις 9 Δεκεμβρίου 2015, οπότε και έγινε γνωστή κατά την σύγκλιση της Επιτροπής Άμυνας του Τουρκικού Κοινοβουλίου.

Η Αφρική θεωρείται από την Τουρκία, αλλά και από μια σειρά χωρώ,ν ως η επόμενη μεγάλη ευκαιρία με την Άγκυρα να αναπτύσσει ήδη εμπορικές και οικονομικές σχέσεις με κράτη της Ηπείρου, χαρακτηριστικό είναι ότι οι δύο χώρες εκτός από την στρατιωτική συμφωνία έχουν υπογράψει αντίστοιχη και για τον οικονομικό τομέα.

πηγη

Σχολιάστε