"Greek National Pride" blog / ΕΛ.ΑΣ.

ΚΡΙΣΕΙΣ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ 2016 Τρεις στρατηγοί «μονομαχούν» για την αρχηγία της Ελληνικής Αστυνομίας


kriseis2H μάχη των στρατηγών για την θέση του νέου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., που σε λίγα 24ωρα θα αντικαταστήσει τον απερχόμενο επιχειρησιακό Αξιωματικό, Δημήτρη Τσακνάκη, έχει φουντώσει για τα καλά στην Κατεχάκη

Η διαδικασία διεξάγεται στην σκιά του τσιφτετελιού του Γιάννη Πανούση, σε χορό Αστυνομικών σε μαγαζί της παραλιακής, ενώ στην πίστα εμφανίστηκε ξαφνικά και ο διευθυντής του Γραφείου του Νίκου Τόσκα, Βασίλης Μαστογιάννης, να χορεύει στους ίδιους ρυθμούς.
Ο υπουργός –προ κρίσεων- απομάκρυνε τον απόστρατο αξιωματικό κ. Μαστρογιάννη, καθώς θεώρησε πως με την εμφάνιση του στην πίστα ίσως και να περνά λάθος μήνυμα, ευθυγραμμιζόμενος με την «γραμμή Πανούση».
https://i1.wp.com/patratora.gr/wp-content/uploads/2015/03/TSOUVALAS-PATRATORA-800x510.jpg
Ο Κωνσταντίνος Τσουβάλας μάλλον θα είναι ο πρώτος υπαρχηγός της ΕΛ.ΑΣ. που δεν θα ακολουθήσει την πεπατημένη, παίρνοντας το δρόμο της αποστρατείας, αλλά συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες να αναλάβει τα ηνία του αστυνομικού σώματος. Ο αντιστράτηγος έλκει την καταγωγή του από τα Τζουμέρκα, ιδιαίτερη πατρίδα του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, και θεωρείται «προοδευτικός» Αξιωματικός, αφού κατετάγη στη Χωροφυλακή το 1981, οπότε έγινε για πρώτη φορά πρωθυπουργός ο Ανδρέας Παπανδρέου.
Ο κος Τσουβάλας αναδείχθηκε αρχικά στην πυραμίδα της ιεραρχίας από … καραμπόλα, αφού πήρε τη θέση του επιτελάρχη πρόωρα ως υποστράτηγος, στις 23/9/2013 και μετά την … ηρωική έξοδο του Ιωάννη Δικόπουλου. Ο αντιστράτηγος απομακρύνθηκε από την ΕΛ.ΑΣ. τον Σεπτέμβριο του 2013 στο πλαίσιο εκκαθαρίσεων που έκανε η κυβέρνηση Σαμαρά επί Ν. Δένδια για «θυλάκους της Χρυσής Αυγής» στην Αστυνομία.
ΤΟ ΕΠΕΙΣΟΔΙΟ
Τα «ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ» αποκαλύπτουν ένα άγνωστο επεισόδιο που είχε λάβει χώρα στο Σύνταγμα κατά τις εορταστικές εκδηλώσεις της 25ης Μαρτίου το 2015. Μετά την παρέλαση, έσπευσε να χαιρετήσει και να συστηθεί στον Πάνο Καμμένο. Στο άκουσμα του ονόματος του, όμως, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας φέρεται να του είπε σε έντονο ύφος: «Εσύ είσαι ο κος Τσουβάλας;».
Έκτοτε οι σχέσεις των δύο ανδρών έχουν εξομαλυνθεί και ο κ. Καμμένος δεν λέει «όχι» στην αναβάθμιση του ανώτατου αξιωματικού. Ωστόσο οι επίσημοι της εξέδρας έμειναν με την απορία για το είδος της παρεξήγησης, που είχε κάνει έξαλλο τον πρόεδρο των ΑΝ.ΕΛ..
Την 23η/10/2013 ο κ. Τσουβάλας προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου ως επιτελάρχης, αφού έξι ημέρες πριν το ΚΥΣΕΑ εκτάκτως, υπό την προεδρία του πρωθυπουργού, Αντώνη Σαμαρά, είχε αποφασίσει την παράταση της θητείας του αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγου Νικόλαου Παπαγιαννόπουλου, κατά έναν χρόνο.
Ο κ. Τσουβάλας αναμφίβολά, είχε την εύνοια του προηγούμενου αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., Νίκου Παπαγιαννόπουλου, αφού τους συνέδεαν και τα κοινά ενδιαφέροντα τους για παράλληλες σπουδές στο Μαράσλειο Διαδασκαλείο ο πρώτος και στη Ζωσιμαία Παιδαγωγική Ακαδημία ο δεύτερος.
Στις τελευταίες ετήσιες κρίσεις, στις 5/3/2015, τοποθετήθηκε στη θέση του υπαρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας. Αν αναρριχηθεί στην ηγεσία, θα είναι ο τρίτος Γιαννιώτης αξιωματικός που θα καταλαμβάνει αυτή τη θέση, μετά τον Βασίλη Τσιατούρα και τον Βασίλη Οικονόμου.
ΠΡΩΗΝ ΦΑΒΟΡΙ
Ο Αστυνομικός Επιθεωρητής Νοτίου Ελλάδος Κώστας Μιχαιρίνας, μέχρι πρότινος ήταν το αδιαφιλονήτικο φαβορί για να αναλάβει τα ηνία της ΕΛ.ΑΣ..
Επί Πανούση έχαιρε της πλήρους εμπιστοσύνης του υπουργείου, αλλά με την έλευση του Νίκου Τόσκα τα δεδομένα φαίνεται πως άλλαξαν και τα κριτήρια έγιναν στενά κομματικά. Σε αυτό ίσως και να συνετέλεσε σε μεγάλο βαθμό η κάθοδος στην Κατεχάκη του πρώην υπασπιστή του Χρήστου Παπουτσή.
Ο απόστρατος και εκ Πρεβέζης ορμώμενος Νίκος Μάρκου αποτέλεσε τον πιο στενό συνεργάτη του πρώην υπουργού του ΠΑΣΟΚ κατά την παραμονή του στο Υπουργείο Δημόσιας Τάξης, ενώ τώρα εμφανίζεται στην Κατεχάκη στον 7ο όροφο ως «σύμβουλος» του κ. Τόσκα και σε λίγες ώρες … ως ο πιο πιθανός αντικαταστάτης του κ. Μαστρογιάννη.
Πάντως, ο κ. Μιχαιρίνας είναι ο μοναδικός εν ενεργεία αντιστρτάτηγος που διαθέτει το αποκλειστικό πλεονέκτημα να έχει περάσει από την … ηλεκτρική καρέκλα του αττικάρχη και να έχει βγει αλώβητος.
Όμως, διαθέτει και αλλού μεγάλη εμπειρία, κάτι που κατά το νέο δόγμα Τόσκα θεωρείται βασικό μειονέκτημα: Ο κ. Μιχαιρίνας από το έτος 2004 έως το 2007 υπηρέτησε ως διευθυντής στην Υπηρεσία Ασφαλείας Προέδρου Κυβερνήσεως, με πρωθυπουργό όχι τον Γιώργο Παπανδρέου, αλλά τον Κώστα Καραμανλή.
Ο αντιστράτηγος διαθέτει όλα τα προσόντα αφού γνωρίζει την Αττική σαν την παλάμη του χεριού του.
Το έτος 2011 υπηρέτησε ως Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αθηνών, ενώ το 2013 τοποθετήθηκε γενικός αστυνομικός διευθυντής Αττικής, μέχρι τον Απρίλιο του 2014, οπότε τοποθετήθηκε ά βοηθός του Κλάδου Τάξης του Αρχηγείου.
Η αναδιάρθρωση Δένδια, ωστόσο, απέτυχε και τον Αύγουστο του ιδίου έτους ο κ. Μιχαιρίνας κρίθηκε σκόπιμο να επανατοποθετηθεί αττικάρχης.
Στις 5/3/2015 προήχθη στο βαθμό του Αντιστρατήγου και τοποθετήθηκε γενικός επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας.
Ενδιαφέρον και από τον επιτελάρχη παρά το βαρύ κλίμα
Άμεσα ενδιαφερόμενος για τη θέση του Αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ. εξακολουθεί να είναι και ο σημερινός επιτελάρχης Εμμανουήλ Κατριαδάκης.
Το κλίμα στην Κατεχάκη, όμως, έγινε βαρύ για αυτόν, καθώς επί Πανούση βγήκαν στο φως οι τηλεφωνικές συνομιλίες με βάση της οποίες επίορκοι αστυνομικοί και ένας ιδιώτης επιχειρηματίας της Κηφισιάς πιάνουν στο στόμα τους τον αντιστράτηγο για να εμφανιστούν πως έχουν –υποτίθεται- «πλάτες» σε υποθέσεις δουλεμπορίου.
Το θέμα ωστόσο, έφτασε μέχρι και την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, καθώς ο ιδίος επιχειρηματίας, που συστήνεται ως «εργολάβος», εμφανίζεται να εκφράζει τηλεφωνικά ευθείες απειλές κατά της ζωής του τότε υπουργού Δημόσιας Τάξης Γιάννη Πανούση.
Το κλίμα βέβαια, σε βάρος του κ. Κατριαδάκη έχει αντιστραφεί και είναι πολύ πιθανό ο κ. Τόσκας να τον προτείνει ως τον νέο υπαρχηγό ή ακόμα και αρχηγό.
Το ζητούμενο είναι τι θα γίνει με τον νυν αττικάρχη, Γιάννη Διαμαντόπουλο, ο οποίος είναι το Νο 1 στην επετηρίδα των υποστρατήγων και, όπως όλα δείχνουν, θα αναβαθμιστεί σε Αντιστράτηγο.
Στην περίπτωση αυτή, θα κληθεί να αναπληρώσει τη θέση κάποιος πολύπειρος υποστράτηγος ή κάποιος νεοπροαχθείς, όπως ο Ταξίαρχος της Άμεσης Δράσης, Βασίλης Τσίγκος.
Μεγάλες πιθανότητας όμως συγκεντρώνει και ο κλαδάρχης Τάξης κ. Δραγασάκης.
Στην Ασφάλεια Αττικής παραμένει, σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο νυν διοικητής, Χρήστος Παπαζαφείρης, καθώς ο ταξίαρχος προάγεται σε υποστράτηγο ή αποστρατέυεται.
Αίνιγμα αποτελεί η παραμονή του διοικητή της Αντιτρομοκρατικής, Αντώνη Μπάκα, καθώς εμφανίζεται να τον αντικαθιστά ο Κώστας Κυριαζόπουλος, που τώρα υπηρετεί ως φρούραρχος στη Βουλή. Ο κ. Μπάκας, πάντως διαθέτει το πλεονέκτημα από πολλά χρόνια πριν να … παραθερίζει στην Εύβοια και να πηγαίνει στην ίδια παραλία με τον νυν πρόεδρο της Βουλής, Νίκο Βούτση. πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Google

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Google. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s