"Greek National Pride" blog / BRUSSELS GROUP / ΕΛΛΑΔΑ / ΘΕΣΜΟΙ

Σύγκλιση μεν, αλλά…


Kolokotronis_Tokoglyfoi700X301Με σημεία σύγκλισης, και άλλα στα οποία χρειάζεται περισσότερο πρόοδος, ολοκληρώθηκε σήμερα η πρώτη φάση της αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής πολιτικής από τους επικεφαλής των θεσμών.

Μάλιστα, τόσο στον φόρο εισοδήματος, όσο στο ασφαλιστικό, υπήρξε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική τους όπως προκύπτει από δηλώσεις του Ευκλείδη Τσακαλώτου μετά τη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μεταξύ εκπροσώπων των δανειστών και του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης.

Ο υπουργός Οικονομικών επισήμανε ότι όλες οι πλευρές κατανοούν ότι πρέπει να υπάρξει συμφωνία σε εύλογο χρόνο. «Καταγράψαμε σημεία σύγκλισης και αυτά στα οποία χρειάζεται περισσότερη πρόοδος σε τεχνικό ή πολιτικό επίπεδο», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Οι εκπρόσωποι των θεσμών αναχωρούν σήμερα από την Αθήνα, ενώ θα τεχνικά κλιμάκια θα παραμείνουν. «Έχουμε κάθε προσδοκία ότι θα επιστρέψουν περίπου στο χρονοδιάγραμμα που ξέρετε, ώστε να μπει η διαπραγμάτευση στην τελευταία φάση», ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών. Προσέθεσε ότι «και οι εκπρόσωποι θέλουν να συζητήσουν μεταξύ τους, αλλά παραμένει ως ορόσημο η ολοκλήρωση της διαπραγμάτευσης στο τέλος Φεβρουαρίου».

«Το καλό είναι ότι και στον φόρο εισοδήματος και στο ασφαλιστικό έχουμε συμφωνία στη βασική αρχιτεκτονική. Στη λογική των μεταρρυθμίσεων έχουμε κοινή βάση», τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος. «Καταλαβαίνουν τις δεσμεύσεις της κυβέρνησης να μην μειωθούν οι συντάξεις», σημείωσε.

Αν με ρωτούσατε – είπε- «είμαι πιο ευχαριστημένος σήμερα σε σχέση με την πρώτη μέρα». Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τα δημοσιονομικά είπε ότι θα υπάρξουν συζητήσεις και για αυτά.

Ασφαλιστικό και φορολογικό

Τα δύο μεγάλα θέματα της διαπραγμάτευσης, ασφαλιστικό και φορολογικό, παραμένουν «ανοιχτά» και έτσι ο στόχος που είχε θέσει ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος, για συμφωνία, επί των βασικών παραμέτρων, στα δύο αυτά «καυτά» προαπαιτούμενα δεν κατέστη εφικτός, με αποτέλεσμα να πηγαίνει πίσω και η κατάρτιση του νέου Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος (2017-2020).

Ωστόσο, χωρίς την ποσοτικοποίηση των μέτρων από την ασφαλιστική και τη φορολογική μεταρρύθμιση, που θα οδηγήσουν σε μείωση της δαπάνης για συντάξεις κατά 1,8 δισ. ευρώ και σε αύξηση της φορολογίας κατά 300 εκατ. ευρώ, είναι τεχνικά αδύνατο για τις υπηρεσίες του Γενικού Λογιστηρίου να συντάξουν ακόμη και το βασικό σενάριο του νέου Μεσοπρόθεσμου.

Γιώργος ΚατρούγκαλοςEUROKINISSI/ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟΣ

«Οι θεσμοί δεν ζήτησαν μείωση συντάξεων»

Σε αυτή τη φάση της διαπραγμάτευσης το κουαρτέτο δεν ζήτησε μείωση κύριων συντάξεων, ούτε καμίας σύνταξης, διαβεβαίωσε ο Γιώργος Κατρούγκαλος μιλώντας σε τηλεοπτική εκπομπή.

Ωστόσο, ο υπουργός Εργασίας δήλωσε: «Δεν ξέρω τι θα γίνει σε άλλη φάση. Το κλίμα ήταν ηπιότερο του αναμενόμενου».

Ο κ. Κατρούγκαλος επανέλαβε ότι όλα τα θέματα που είχαν θέσει οι εκπρόσωποι των δανειστών στο παρελθόν, είναι ανοιχτά. «Η τακτική τους είναι να κρατούν ανοιχτά τα ζητήματα αυτά.

»Οι θεσμοί μάς λένε, δεν μας αρέσει αυτό που κάνετε, γιατί το αναδιανεμητικό σας σύστημα βοηθάει τους αδύναμους, και εμείς θέλουμε ένα σύστημα απόλυτα αναλογικό, όπως οι ιδιωτικές ασφαλίσεις. Αυτά που δίνεις αυτά να παίρνεις. Εμείς τους λέμε ότι το να βοηθάμε τους φτωχούς είναι δική μας δουλειά, γι’ αυτό μας έβγαλε ο ελληνικός λαός και αυτό θα κάνουμε» ανέφερε.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι οι δανειστές δεν δεν έβγαλαν κόκκινη κάρτα για τις εισφορές. «Μας είπαν ότι αυτό το μέτρο μπορεί να επηρεάσει την αγορά εργασίας και εμείς τους είπαμε ότι το σοκ από τη μείωση των συντάξεων η κοινωνία δεν θα το άντεχε», είπε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, όσοι έχουν εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ ωφελούνται και από το ασφαλιστικό και από το φορολογικό.

Ζητούν νέα μέτρα για το 2016 και 2017

«Απαιτείται μεγαλύτερη δημοσιονομική προσαρμογή» ήταν το μήνυμα της Κομισιόν, προκειμένου να διασφαλιστεί ο στόχος για πρωτογενές πλεόνασμα 0,53% του ΑΕΠ ή 919 εκατ. ευρώ το 2016.

Μία μέρα νωρίτερα, η Ντέλια Βελκουλέσκου από το ΔΝΤ, κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης, έστρωνε το χαλί για πρόσθετα μέτρα 1 δισ. φέτος.

Αυτά είναι ανεξάρτητα των παρεμβάσεων που θα τεθούν σε ισχύ από το 2017 και ανέρχονται σε 1,305 δισ. ευρώ ή στο 0,75% του ΑΕΠ, αλλά και από αυτά που ακολουθούν από το 2018 (435 εκατ. ευρώ). Με τα τελευταία θα διασφαλίζονται οι στόχοι για πρωτογενές πλεόνασμα 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και 3,5% το 2018.

«Οι θεσμοί δεν μου έχουν πει για νέα μέτρα», απάντησε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος ερωτηθείς για το θέμα αυτό, αλλά και για τις τρικλοποδιές στη φορολογία που βάζει το Ταμείο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ δεν συμφωνεί με το σενάριο για την επιβολή ενός ανώτατου φορολογικού συντελεστή 50% για όσους έχουν ετήσια εισοδήματα πάνω από 50.000-60.000 ευρώ, θεωρώντας ότι με αυτόν τον τρόπο το ελληνικό Δημόσιο «θρέφει» τη φοροδιαφυγή και όχι τα φορολογικά έσοδα.

Αντίθετα, σύμφωνα με το Ταμείο, ο συντελεστής αυτός θα ήταν πιο προσοδοφόρος αν «δάγκωνε» από πιο χαμηλά και δη από τα εισοδηματικά κλιμάκια των 42.000-45.000 ευρώ που σήμερα φορολογούνται με 42%.  πηγη

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Twitter

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Twitter. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s